Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ο καθορισμός της 28ης Ιουνίου ως ημερομηνία πραγματοποίησης της διάσκεψης της Γενεύης 2 για το Κυπριακό και οι εντατικές προσπάθειες για ετοιμασία κοινού εγγράφου για ασφάλεια και εγγυήσεις, ο σάλος που ξέσπασε μετά τις καταγγελίες του Υπουργού Υγείας ότι κάποια κόμματα υποσκάπτουν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΓεΣΥ και ο σχηματισμός Κυβέρνησης από την Τερέζα Μέι μετά τις εκλογές στη Βρετανία, είναι τα κύρια θέματα που προβάλουν οι κυπριακές εφημερίδες του Σαββάτου.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Πάμε με ΓεΣΥ όπως συμφωνήθηκε», γράφει ότι έφεραν αποτέλεσμα οι καταγγελίες Γιώργου Παμπορίδη και μετά το σάλο για τους πολιτικούς Ιούδες, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αναγκάστηκαν να δηλώσουν πως δεν θα καταθέσουν τροπολογίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Γενεύη 2, αφού κλείδωσε η ημερομηνία και ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής εγείρει θέμα και για τις μετοχές του Συνεργατισμού.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Έκλεισαν για τη νέα Γενεύη», γράφει ότι επιστροφή στη Γενεύη για συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο ανακοίνωσαν χθες τα Ηνωμένα Έθνη, την ώρα που ο Έιντε τρέχει να ετοιμάσει το έγγραφο για Ασφάλεια- Εγγυήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αποκλειστικές δηλώσεις του Μάικ Σπανού στον «Φ», ο οποίος δηλώνει ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους όσον αφορά στον χρόνο της εξαγγελίας της υποψηφιότητάς του, αλλά και την ολοκλήρωση του πλαισίου αρχών της συνεργασίας με το ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι με αστυνομικούς ποδηλάτες ενισχύονται σύντομα οι τουριστικές περιοχές ενόψει καλοκαιριού.

Η «Χαραυγή», τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Κοινό έγγραφο στα σκαριά ενόψει Γενεύης» και γράφει ότι οριστικά στις 28 Ιουνίου θα επανασυγκληθεί η διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι επαφές για την ετοιμασία του κοινού εγγράφου, το οποίο θα καθοδηγεί τις συνομιλίες, όπως συμφωνήθηκε κατά την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Αλλού αναφέρει ότι πολιτικοί και βουλευτές διασταυρώσαν χθες τα ξίφη τους ψάχνοντας για τον…Ιούδα του ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για «απροβίβαστο στις κοινωνικές υπηρεσίες», με το ελλιπές νομικό πλαίσιο και την υποστελέχωση να είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Η Μέι συνεχίζει ως ηγέτιδα για την ώρα», γράφει ότι η Βρεττανή Πρωθυπουργός  Τερέζα Μέι είπε ότι θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας στην οποία θα συμμετέχει ένα μικρό κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας, αφού έχασε το στοίχημα των εκλογών λίγες μόνο μέρες πριν από την αρχή των διαπραγματεύσεων για το Brexit.  Αλλού γράφει ότι η νέα διάσκεψη της Γενεύης καθορίστηκε για τις 28 Ιουνίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ  απέρριψαν ως συκοφαντίες ότι θα υποβάλουν τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για το ΓεΣΥ.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/06/2017 09:38

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: