Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό, η επικείμενη άφιξη Έιντε στο νησί και η προετοιμασία του εγγράφου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, η συμφωνία συντεχνιών και Υπουργού Υγείας για τα εργασιακά της αυτονόμησης και οι εξελίξεις στο κόμμα των Συντηρητικών στη Βρετανία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Πέμπτης, προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Άλλα δημοσιεύματα αφορούν τη χερσαία άσκηση ειδικών δυνάμεων Κύπρου – Ισραήλ, το σεισμό σε Ελλάδα και Τουρκία και τα θαλάσσια θηλαστικά που ζουν στις κυπριακές θάλασσες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η προσοχή όλων στο έγγραφο Άιντα» γράφει πως στο επίκεντρο όλων των εμπλεκομένων στις συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκεται το έγγραφο το οποίο ετοιμάζει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Άιντα, το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για τη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αλλού γράφει ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η χερσαία κοινή άσκηση ειδικών δυνάμεων από το Ισραήλ και την Εθνική Φρουρά, σε περιοχές του Τροόδους, στην οποία μετέχουν 400 περίπου μέλη των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα σκαριά βρίσκεται η πρώτη τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα με τίτλο «Κλείνουν οι τρύπες του ΓεΣΥ» γράφει πως ύστερα από τρεις μήνες διαβουλεύσεων, συντεχνίες και υπουργός υγείας φαίνεται να κατέληξαν σε συμφωνία ύστερα και από την υποχώρηση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το χρόνο έναρξης της μισθολογικής αναβάθμισης των γιατρών, η οποία πλέον ορίζεται για την 1η Ιανουαρίου 2018 και όχι για την 1η Ιανουαρίου 2019 όπως ήταν η αρχική πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένα χωριό ισοπεδώθηκε, ενώ ζημιές σημειώθηκαν σε Λέσβο, Χίο και στα παράλια της Τουρκίας από σεισμό 6,1 βαθμών κοντά στη Χίο. Αλλού γράφει για αστυνομική έφοδο στα γραφεία κοινοτάρχη στην Επαρχία Πάφου.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Προετοιμασία για να πετύχει η Γενεύη», γράφει στο κύριο της θέμα ότι κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα και ότι ο Έσπεν Μπαρθ Ειντε φθάνει την Πέμπτη στην Κύπρο και θα έχει επαφές για να ετοιμαστεί το έγγραφο για τη διάσκεψη της Γενεύης. Προσθέτει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε την ανάγκη να γίνει καλή προετοιμασία, διαμηνύοντας παράλληλα ότι πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για ενημέρωση των κομμάτων. Αλλού γράφει ότι ο Υπ. Υγείας και οι γιατροί την Παρασκευή κατέληξαν σε συμφωνία για τα εργασιακά σε συνθήκες αυτονόμησης των νοσοκομείων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα βλέπει τάσεις σταθεροποίησης και μικρή ανάκαμψη στις τιμές των κατοικιών.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” κάτω από τον τίτλο «Θα μείνω όσο καιρό με θέλετε: Μέι», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Τερέζα Μέι δήλωσε στο κόμμα της τη Δευτέρα ότι θα υπηρετήσει ως πρωθυπουργός εάν το θέλουν, ύστερα από τις εκλογές που στοίχισαν στο κόμμα την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και αποδυνάμωσαν τη θέση του Λονδίνου μέρες πριν από τις επίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πέντε είδη θαλάσσιων θηλαστικών, μία φάλαινα και τέσσερα δελφίνια, ζουν γύρω από τις κυπριακές ακτές, σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Αλιείας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Αλλού γράφει ότι οι Οικολόγοι χαιρέτισαν ανακοίνωση που αφορούσε τον καθορισμό παραλιών για σκύλους, αλλά ζητούν περισσότερα.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Δημητρίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/06/2017 08:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: