Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ της εισήγησης του Πολιτικού Γραφείου για υποστήριξη της υποψηφιότητας του επιχειρηματία Μάικ Σπανού για τις προεδρικές εκλογές, και η απεργία των μελών της ΠΟΕΔ είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Πέμπτη.

Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης, μεταξύ άλλων, με τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, με τις εκλογές στη Βρετανία, με τις εξελίξεις στο Κατάρ και με τα προβλήματα στα νοσοκομεία.

H «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Κόβουν τον βήχα τους δασκάλους!» γράφει ότι χωρίς αντίκρισμα είναι οι απεργίες που εξήγγειλαν από σήμερα οι δάσκαλοι, αφού το αίτημά τους για μετατροπή του καθεστώτος των αντικαταστατών εκπαιδευτικών που συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσία σε αορίστου χρόνου απορρίπτεται από την Πολιτεία. Αλλού κάνει λόγο για πυρετό διεργασιών για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό και προσθέτει ότι τις επόμενες μέρες ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναμένεται να έχει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη στα πλαίσια της προπαρασκευής της. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι τουρκικό στράτευμα ετοιμάζεται να στείλει η Άγκυρα στο Κατάρ, με βάση σχετική συμφωνία, και ότι οι αρμόδιοι στη Λευκωσία δηλώνουν πως δεν υπάρχει προς το παρόν ανησυχία από την κρίση στο Κατάρ.

«Επίσημα το χρίσμα στον Μάικ» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ο Φιλελεύθερος» ο οποίος γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε χθες την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για την υποψηφιότητά Μάικ Σπανού, διαμορφώνοντας την εισήγησή της προς τις κομματικές ομάδες βάσης με 66 ψήφους υπέρ, 17 κατά και έξι αποχές, καθώς και ότι ο γνωστός επιχειρηματίας ετοιμάζεται να προχωρήσει προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στην επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του ως ανεξάρτητου. Αλλού γράφει ότι με αγωνία αναμένεται σήμερα το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία καθώς και ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην Τερέζα Μέι, όμως, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι σε σοβαρό πρόβλημα εξελίσσονται οι κλοπές οχημάτων στην Κύπρο, αφού τα τελευταία τριάμισι χρόνια καταγγέλθηκαν ως κλοπιμαία 1117, από τα οποία η Αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει τα μισά.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Υποψηφιότητα Μ. Σπανού προκρίνει η ΚΕ ΑΚΕΛ» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ενέκρινε χθες την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος για πρόκριμα της υποψηφιότητας του Μιχάλη Σπανού για τις προεδρικές εκλογές του 2018 και ότι η πρόταση θα οδηγηθεί στις κομματικές ομάδες βάσης για συζήτηση και έγκριση, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από το έκτακτο συνέδριο αρχές Ιουλίου. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι κλείνουν σήμερα τα σχολεία οι δάσκαλοι ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζονται μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια. Αλλού γράφει ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα κρατικά νοσοκομεία αναμένεται να επιδεινωθεί την καλοκαιρινή περίοδο και ότι απουσιάζουν από τα νοσοκομεία 140 νοσηλευτές.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο «Πιο κοντά στο να είναι ο άνθρωπος του ΑΚΕΛ ο Σπανός» γράφει, στο κύριο της θέμα, για την έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ της εισήγησης του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για υποστήριξη του επιχειρηματία Μάικ Σπανού ως υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Αλλού γράφει ότι η Νομική Υπηρεσία μελετάει τις επόμενες κινήσεις της μετά που δικαστήριο αποφάνθηκε πως η νομοθεσία που έχει ως στόχο να βοηθήσει εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων να εξασφαλίσουν τίτλους ιδιοκτησίας αντίκειται στο Σύνταγμα. Σε άλλο θέμα και κάτω από φωτογραφία από προεκλογική συγκέντρωση των Εργατικών κάνει λόγο για καθοριστικές εκλογές στη Βρετανία.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/06/2017 08:09

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: