Η Ελλάδα και η Κύπρος μεταξύ των 15 χωρών της Ε.Ε. που αναζητούν… Ρουάντες για να «παρκάρουν» τους μετανάστες: Επιστολή στην Κομισιόν

FILE PHOTO: The Hellenic Coast Guard shows migrants on a boat. Photo via HELLENIC COAST GUARD




Στο αίτημα 15 χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, με επικεφαλής τη Δανία και την Τσεχική Δημοκρατία, για « νέες λύσεις» για ευκολότερη μεταφορά μεταναστών σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα, αναφέρεται το δημοσίευμα της Le Figaro.

Σε αυτό αναφέρεται ότι οι εν λόγω χώρες θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο από το σύμφωνο μετανάστευσης που εγκρίθηκε πρόσφατα από την ΕΕ, το οποίο ενισχύει τον έλεγχο της μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με επιστολή τους, της οποίας έλαβε γνώση το AFP, ζητούν από την ευρωπαϊκή Επιτροπή «να εντοπίσει, να αναπτύξει και να προτείνει νέα μέσα και λύσεις για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρώπη.»

Ως εκ τούτου, ζητούν μηχανισμούς για «εντοπισμό, αναχαίτιση και, σε περίπτωση κινδύνου, διάσωση μεταναστών στην ανοιχτή θάλασσα και μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος σε μια χώρα εταίρο εκτός ΕΕ, όπου θα μπορούσαν να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για αυτούς τους μετανάστες».

  • Επικαλούνται τη συμφωνία που σύναψε πρόσφατα η Ιταλία με την Αλβανία για την αποστολή μεταναστών που διασώθηκαν στα ιταλικά ύδατα σε αυτήν την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, ώστε να διεκπεραιωθούν εκεί τα αιτήματά τους για άσυλο.

Οι δεκαπέντε χώρες προτείνουν επίσης να είναι δυνατή η ευκολότερη αποστολή αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες, ώστε το αίτημά τους να μπορεί να μελετηθεί εκεί. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι ένας μετανάστης που φθάνει στην ΕΕ μπορεί να σταλεί σε χώρα εκτός του μπλοκ όπου θα μπορούσε να έχει ζητήσει άσυλο, υπό την προϋπόθεση ότι έχει επαρκή σχέση με αυτήν την τρίτη χώρα. Το οποίο αποκλείει σε αυτό το στάδιο ένα μοντέλο τύπου Ηνωμένου Βασιλείου/Ρουάντα . «Η εφαρμογή της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας» στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο πρέπει να επανεκτιμηθεί », γράφουν αυτές οι χώρες.

Γενικότερα, αυτές οι χώρες θέλουν να αυξήσουν τις συμφωνίες με τρίτες χώρες που βρίσκονται κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών, αναφέροντας ως παράδειγμα συνεργασίες που έχουν ήδη συναφθεί, όπως αυτή με την Τουρκία για τη διατήρηση Σύριων προσφύγων το 2016. «Ενθαρρύνουμε τη δημιουργία παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων, αμοιβαία επωφελών και βιώσιμων με τις κύριες χώρες εταίρους που βρίσκονται κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών» , σύμφωνα με τους υπογράφοντες.

Αυτές οι προτάσεις, που προορίζονται για τη μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έρχονται λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνοδο των κομμάτων κατά της μετανάστευσης. Οι δεκαπέντε χώρες που υπέγραψαν είναι η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Le Figaro [Immigration : quinze États de l’UE veulent transférer plus facilement des migrants vers des pays tiers]

Για το ίδιο θέμα άρθρο των Financial Times που υπογράφει η  Laura Dubois, αναφέρει

Χωρίς καν να έχει στεγνώσει το μελάνι για τη βαρυσήμαντη μεταρρύθμιση στο πεδίο του ασύλου και της μετανάστευσης της ΕΕ, και ορισμένα κράτη μέλη ήδη ζητούν περισσότερες προσπάθειες για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Σ

υγκεκριμένα, σε επιστολή που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες το βράδυ και είδαν οι FT, 15 χώρες της ΕΕ ζητούν «συμπληρωματικές προσπάθειες» προκειμένου να «αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης και να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές μετακινήσεις προς την ΕΕ».

Σημειώνεται ειδικότερα ότι ιδίως μετά την αύξηση των αφίξεων το 2015 και το 2016, η μετανάστευση είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στην ΕΕ. Καθώς οι αριθμοί έχουν ξανά αυξηθεί μετά την πανδημία του Covid-19 – αν και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα – οι χώρες προτείνουν όλο και πιο δρακόντεια μέτρα για την εξωτερική επίλυση του θέματος. Η πρωτοβουλία, υπό την ηγεσία της Δανίας, είναι στο ίδιο μήκος κύματος – αν και δεν προτείνει λύσεις, όπως το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για απέλαση ανθρώπων στη Ρουάντα (η Δανία έχει παραιτηθεί προηγουμένως από το δικό της πρόγραμμα για τη Ρουάντα).

Αυτό δεν εμπόδισε τη βρετανική κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τις νέες ζυμώσεις στο πλαίσιο της ΕΕ ακόμη και πριν σταλεί η επιστολή, με αξιωματούχους να αναλαμβάνουν τα εύσημα για την πρωτοβουλία. Οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας, τονίζουν την ανάγκη να «σκέφτονται έξω από το κουτί» για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, ενώ παράλληλα συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.

Πώς θα έμοιαζε κάτι τέτοιο λοιπόν;, διερωτάται η εφημερίδα: Πρώτον, ζητούν περισσότερες εταιρικές σχέσεις με τρίτες χώρες, όπως οι συμφωνίες με την Τυνησία και την Τουρκία, οι οποίες έχουν λάβει χρήματα από την ΕΕ σε αντάλλαγμα για να σταματήσουν τη μετανάστευση – συχνά με τίμημα σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητούν επίσης πιο αποτελεσματικές επιστροφές ατόμων των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί.

Οι άνθρωποι μπορούν γενικά να σταλούν πίσω μόνο με τη συγκατάθεση της χώρας καταγωγής τους – συχνά περιπλέκοντας τα πράγματα. Ως εκ τούτου, η επιστολή προτείνει την αποστολή ατόμων σε έναν «κόμβο επιστροφών» σε μια απροσδιόριστη τρίτη χώρα, όπου θα περιμένουν την «τελική απομάκρυνση». Η επιστολή προτείνει επίσης την αναθεώρηση των κριτηρίων των χωρών που θεωρούνται «ασφαλείς» και των συνθηκών που θα επέτρεπαν την αποστολή ατόμων εκεί – επομένως, έναν άλλο τρόπο διοχέτευσης ανθρώπων σε τρίτες χώρες.

Αλλά ενώ οι σκεπτικιστές για τη μετανάστευση τρίβουν ήδη τα χέρια τους, οι πρωτοβουλίες παραμένουν ασαφείς και θα εναπόκειται μόνο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί αυτές τις ιδέες – κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί πριν από το επόμενο έτος, παρατηρεί καταληκτικά η εφημερίδα.

Financial Times [How EU countries are pushing for further migration outsourcing]

Το ξεκαθάρισμα του Ερντογάν με τους Κούρδους: Ποινές φυλάκισης έως και 42 χρόνια σε Ντεμιρτάς και άλλους επιφανείς Κούρδους ηγέτες επέβαλε τουρκικό δικαστήριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: