Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, οι χθεσινές δηλώσεις του Ακιντζί και του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στην Ολομέλεια της Βουλής για τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, η παράδοση της ανακαινισμένης εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας στη Σκυλλούρα από τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, οι διαδικασίες στο ΑΚΕΛ για την επιλογή του υποψηφίου του για τις προεδρικές εκλογές και η αντιπαράθεση σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του Παναγιώτη Νεοκλέους από τις φυλακές στο Μέλαθρον Αγωνιστών στην Παλώδια είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Happy end στο ΓεΣΥ” πως το ΓεΣΥ ξεκινά από την 1η Μαρτίου 2019 με πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιουνίου 2020. Αλλού αναφέρθηκε πως κτύπησε ξανά η καμπάνα της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας που παραδόθηκε χθες στη Μαρωνίτικη Εκκλησία. Αλλού αναφέρει πως συνεχίστηκε και χθες η αντιπαράθεση για το θέμα της μεταφοράς του Π. Νεοκλέους στο Μέλαθρον Αγωνιστών στην Παλώδια.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο “Βάζουν όρους και εκβιάζουν” ότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει συζήτηση του θέματος της Ασφάλειας μέσα από τις προϋποθέσεις που έθεσαν χθες Μουσταφά Ακιντζί και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αλλού αναφέρει πως κλειδώνει από το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ η υποψηφιότητα του Μάικ Σπανού για την προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει πως κύλινδρος με πιεσμένο αέρα που βρισκόταν σε πυροσβεστικό όχημα που κάηκε παραμένει εκτεθειμένος μετά την πυρκαγιά στην περιοχή της Μουτταγιάκας και φρουρείται.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Προοπτική διεξαγωγής νέας Γενεύης” αναφέρει πως χωρίς καθορισμένη ατζέντα θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη την Κυριακή. Αλλού αναφέρει πως παραδόθηκε συντηρημένη χθες η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας. Επίσης γράφει πως διαφωνούν οι δάσκαλοι με το νέο σύστημα διορισμού.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “ΓΕΣΥ: Το τέλος ενός μακρού και οδυνηρού δρόμου” γράφει πως τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ θα τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 16 Ιουνίου. Αλλού αναφέρεται στην παράδοση της ανακαινισμένης εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας. Επίσης γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να αποφύγει ένα “διάλογο κωφών”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Αντεπίθεση της Κύπρου στα ενεργειακά” αναφέρεται σε τρία καθοριστικά ταξίδι του Προέδρου της Δημορκατίας το πρώτο 15νθήμερο του μήνα σε Ουάσικγτον, Λίβανο και Θεσσαλονίκη. Αλλού αναφέρεται στον Κύπριο δήμαρχο του Κέιμπριτζ Γιώργο Πίππα. Επίσης προβάλλει συνέντευξη του εκπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών στη Βουλή Γιαννάκη Μούσα στο ΚΥΠΕ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” με τίτλο “Φιέστα αγιοποίησης του Γρίβα!” γράφει στο κύριο της θέμα πως “στήνουν εκδήλωση για τα `120 χρόνια` από τη γέννηση” του Γρίβα. Αλλού αναφέρει πως η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τους κυβερνώντες. Αλλού κάνει λόγο για χαστούκι στην κυβέρνηση στις εκλογές ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Ποντίκι” γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Ο `Αιντα μας έβαλε στη μέγγενη” πως ο ΓΓ του ΟΗΕ απέστειλε πρόσκληση σε Αναστασιάδη και Ακιντζί να μεταβούν άρον – άρον στη Νέα Υόρκη για να συναντηθούν μαζί του και κανείς δεν απέρριψε την πρόσκληση. Αλλού αναφέρει πως ζητούνται απεγνωσμένα επαγγελματίες στρατιώτες. Επίσης γράφει πως μέσα σε τρία χρόνια 27 χιλιάδες παιδιά χάθηκαν στην Τουρκία.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” με κύριο τίτλο “Οδηγώντας στο χείλος του γκρεμού” γράφει πως σύμφωνα με την Αστυνομία εάν δεν περιοριστεί η επιθετική και απρόσεκτη οδηγική συμπεριφορά θα χυθεί και άλλο αίμα στους δρόμους της Κύπρου. Αλλού αναφέρεται πως έχουν μειωθεί οι τιμές στην Κύπρο για τα αεροπορικά ταξίδια. Επίσης αναφέρεται στη συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τίτλο “Γενική Πρόβα”.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/06/2017 07:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: