Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η διάσκεψη της Γενεύης στις 28 Ιουνίου και η αναμονή για την ετοιμασία του κοινού εγγράφου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, οι προβλέψεις για τις Προεδρικές εκλογές του 2018, το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων, η αισιοδοξία για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 που προγραμματίζεται για τα μέσα Ιουλίου και η απογοήτευση του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Σωτήρη Σαμψών για την σημερινή κατάσταση στον ΔΗΣΥ, είναι τα θέματα που προβάλλονται στους κύριου τίτλους των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Στον αέρα και πάλι χιλιάδες αγοραστές», γράφει ότι σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες εγκλωβισμένοι αγοραστές αφού σε κρίσιμη σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και να ξεκαθαρίσει το τεράστιο ζήτημα που προέκυψε, όταν δικαστήρια έκριναν αντισυνταγματικό τον νόμο που θεσπίστηκε το 2015 και έδινε διέξοδο σε χιλιάδες εγκλωβισμένους αγοραστές. Αλλού αναφέρεται στη διάσκεψη της Γενεύης και σε τουρκικά παιχνίδια, με φόντο το κοινό έγγραφο. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί αφιέρωμα στον Συνεργατισμό με τίτλο «από τα αλώνια της υπαίθρου τώρα στα σαλόνια του ΧΑΚ».

Ο «Φιλελεύθερος υπό τον κύριο τίτλο «Πενταμερής σε κινούμενη άμμο», γράφει ότι σκηνικό διλημμάτων και εκβιασμών στήνεται ενόψει Γενεύης αφού ύστερα από πιέσεις Έιντε έγινε ανακοίνωση ημερομηνίας για Διάσκεψη προτού παρουσιάσει έγγραφο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έγγραφο του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ το οποίο επέδωσε στον Τούρκο Πρόεδρο, το οποίο προνοεί λύση του Κυπριακού αυτό το καλοκαίρι. Αλλού γράφει ότι η οι ναυαγοσώστες σημαίνουν συναγερμό, διεκδικώντας σωστές συνθήκες εργασίες και σωστό ωράριο για καλύτερη προστασία των λουομένων.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Διπλό τραπέζι στρώνεται στη Γενεύη» γράφει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μεταβεί στη Γενεύη με πραγματική προσέγγιση, εξαντλώντας κάθε προσπάθεια, μιας και η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι μονόδρομος, όπως δήλωσε ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για άλλη μια φορά αντάμωσαν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που βρέθηκαν ξανά στη Λήδρας φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ειρήνης και της επανένωσης. Αλλού γράφει ότι χόρτασαν από δεσμεύσεις οι Αμμοχωστιανοί, ελεύθεροι πολιορκημένοι και ξεχασμένοι από την κυβέρνηση.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» με κύριο τίτλο «Μάχη για δύο οι προεδρικές εκλογές του ‘18», παρουσιάζει δημοσκόπηση οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και μετά τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, στην οποία καταγράφεται βελτιωμένη εικόνα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και φέρνει τον Νικόλα Παπαδόπουλο στη δεύτερη θέση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έμεινε στο «10» της Ντάουνιγκ η Τερέζα Μεί, αφού πρώτα εξασφάλισε την παροχή εμπιστοσύνης και ανοχής από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Βόρειας Ιρλανδίας. Αλλού αναφέρεται στη διάσκεψη της Γενεύης που προγραμματίζεται για τις 28 Ιουνίου και στο θέμα του κοινού εγγράφου που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

Η εβδομαδιαία «Μάχη» στο κύριο θέμα της φιλοξενεί συνέντευξη του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Σωτήρη Σαμψών, με κύριο τίτλο «Δεν πουλώ ούτε χαρίζω…» ο οποίος δηλώνει ότι αισθάνεται απογοήτευση για την κατάσταση στον ΔΗΣΥ, αλλά ουδέποτε σκέφτηκε να μεταπηδήσει σε άλλο κόμμα. Σε άλλο θέμα γράφει «πάμε γυμνοί στη Γενεύη» αναφέροντας ότι στο ανακοινωθέν του ΓΓ του ΟΗΕ δεν γίνεται καμιά αναφορά για κατάληξη ή πρόοδο στην ασφάλεια που να διασυνδέεται με τη συζήτηση των υπολοίπων κεφαλαίων. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΕΔ Φίλιου Φυλακτού ο οποίος αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις πυροτεχνήματα δεν οδηγούν πουθενά.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή της Κυριακής», με κύριο τίτλο «Το έγγραφο -οδηγός καθορίζει τη Γενεύη», γράφει ότι στόχος της ε/κ και ελληνικής πλευράς, είναι να υπάρξει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας. Αλλού αναφέρεται στη συνέντευξη του Μάικ Σπανού στο Σίγμα, όπου ανέφερε ότι τον ενθουσιάζει το γεγονός πως δεν έχει καμία απολύτως τριβή με τα πολιτικά πράγματα και υπογραμμίζει ότι ξέρει να διοικεί. Σε άλλο θέμα προβάλλει δημοσκόπηση της εφημερίδας, σύμφωνα με την οποία το 76% των πολιτών πιστεύουν ότι δεν είναι πιθανό να συμφωνήσουμε με την τουρκική πλευρά στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση Sunday Mail, με κύριο τίτλο «Τεμάχιο 11: Οι ενεργειακοί κολοσσοί είναι αισιόδοξοι», γράφει ότι με τη γεώτρηση να ξεκινά στα μέσα Ιουλίου, τα αποτελέσματα θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Αλλού αναφέρεται στην ηχορύπανση που μαστίζει την Αγία Νάπα και γράφει ότι ούτε ο Δήμαρχος δεν μπορεί να κοιμηθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανώνυμος θαυμαστής του Γουόρεν Μπάφετ συμφώνησε να πληρώσει 2,7 εκ. δολάρια σε διαδικτυακή φιλανθρωπική δημοπρασία για να γευματίσει με τον δισεκατομμυριούχο επικεφαλής της Berkshire Hathaway Inc.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/06/2017 10:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: