Τα όνειρα προσφέρουν απαντήσεις και λύσεις για την πραγματική μας ζωή: Μυστικός κόσμος και επιστημονικές εξηγήσεις – Το κλειδί είναι να τα θυμόμαστε το πρωί [videos]

Ο κόσμος των ονείρων via youtube




Με μελέτες ήδη από την αρχαιότητα, τα όνειρα εξακολουθούν να είναι ένα από τα πιο περίπλοκα, μυστηριώδη και, ως εκ τούτου, συναρπαστικά ψυχικά φαινόμενα.

Ποια είναι όμως αυτά και τι νόημα έχει να ονειρεύεσαι; Και πώς να διαχειριστείτε τους εφιάλτες και τους νυχτερινούς τρόμους;

Τι είναι τα όνειρα;

Ο όρος όνειρο κυριολεκτικά σημαίνει: «διανοητική δραστηριότητα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στην πραγματικότητα, ενώ το σώμα ξεκουράζεται, ο εγκέφαλος παραμένει πάντα ενεργός, αναγεννώντας τον εαυτό του, διευρύνοντας τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, εδραιώνει τις αναμνήσεις και παράγει μια ποικιλία από εικόνες, ήχους και αισθήσεις». που αποτελούν την ονειρική διάσταση.

Τα όνειρα είναι εκδηλώσεις ακούσιας και μη συνεδητής φύσης και μπορούν να παρουσιάζουν περισσότερο ή λιγότερο παραστατικότητα, πλούτο λεπτομέρειας και αφηγηματική συνοχή. Συνήθως κυριαρχούνται από οπτικές αισθήσεις, μερικές φορές οι ονειρεμένες εμπειρίες μπορεί να είναι τόσο ελκυστικές που να αγγίζουν και να επηρεάζουν βαθιά τη συναισθηματικότητα του ατόμου.

Η διάρκεια των ονείρων μπορεί να ποικίλλει: μερικά διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα, ενώ άλλα μπορεί να διαρκέσουν έως και 20 ή 30 λεπτά. Κατά μέσο όρο, κάθε άτομο ονειρεύεται τρεις έως πέντε φορές τη νύχτα, για συνολικά περίπου δύο ώρες. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τα ανθρώπινα όντα περνούν συνολικά έξι χρόνια με όνειρα.

Φάση REM, φάση NREM και όνειρα.

Ο ύπνος αποτελείται από μια κυκλική εναλλαγή 5 φάσεων, οι οποίες με τη σειρά τους χωρίζονται σε δύο μακρο-στάδια: τη φάση NREM (Μη γρήγορη κίνηση των ματιών) ή ήσυχο ύπνο και τη φάση REM (ταχεία κίνηση των ματιών) ή ενεργό ύπνο, που ονομάζονται έτσι οι γρήγορες και συχνές κινήσεις των ματιών. Αυτό το στάδιο ονομάζεται επίσης «παράδοξος ύπνος», επειδή, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε κατάσταση βαθέως ύπνου, η εγκεφαλική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά έντονη.

Ένας τυπικός κύκλος ύπνου διαρκεί 90 έως 110 λεπτά και επαναλαμβάνεται κατά μέσο όρο τέσσερις ή πέντε φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αφού πέφτουμε για ύπνο, προχωράμε προοδευτικά από το πρώτο στάδιο του ύπνου στα επόμενα.

Ο ύπνος REM εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 70 και 90 λεπτών μετά τον ύπνο και αρχικά διαρκεί περίπου δεκαπέντε λεπτά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι κύκλοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο, η διάρκεια των φάσεων του βαθέως ύπνου μειώνεται προς όφελος του ύπνου REM, στον οποίο οι άνθρωποι αφιερώνουν συνήθως περίπου το 25% του συνολικού χρόνου που αφιερώνεται στην ανάπαυση.

Στο παρελθόν, πιστευόταν ότι τα όνειρα συνέβαιναν αποκλειστικά κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν αντίθετα ότι είναι δυνατό να ονειρευτείτε ακόμη και κατά τη φάση NREM, επομένως σε κάθε στιγμή ύπνου, από τον ύπνο μέχρι το ξύπνημα. Ωστόσο, τα όνειρα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου REM μάλλον  τα θυμάστε πιο εύκολα και ζωντανά. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτό το στάδιο συμβαίνει στην περίοδο του ύπνου κατά την οποία βρισκόμαστε πιο κοντά στο ξύπνημα.

Είναι επίσης σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν ονειρεύονται: όλοι ονειρευόμαστε, αλλά μερικές φορές μπορεί να συμβεί να μην μπορούμε να θυμηθούμε τα όνειρά μας. Η άμεση καταγραφή οποιωνδήποτε ονείρων αναμνήσεων μόλις ξυπνήσετε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν θα ξεχάσετε αυτό που ονειρευτήκατε. Η εγγραφή φωνής μπορεί επίσης να είναι μια άλλη χρήσιμη επιλογή για την καταγραφή των λεπτομερειών των ονείρων σας.

Προς τι τα όνειρα;

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η δραστηριότητα των ονείρων παίζει θεμελιώδη ρόλο για την ανθρώπινη ψυχή και εκτελεί πολλαπλές βασικές λειτουργίες. Μερικές από τις πιο σημαντικές εργασίες που εκτελούνται από τα όνειρα είναι: η συναισθηματική επεξεργασία, η δια-ημισφαιρική επικοινωνία, η διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας, η εδραίωση της μνήμης και η επίλυση προβλημάτων.

Συναισθηματική Επεξεργασία: Τα όνειρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επεξεργασία των συναισθημάτων, παρέχοντάς μας γόνιμο έδαφος για να εξερευνήσουμε τον εσωτερικό μας εαυτό. Δεν είναι μόνο ένας καθρέφτης των πιο οικείων επιθυμιών μας, αλλά και μια ευκαιρία να δώσουμε φωνή σε καταπιεσμένα ή παραμελημένα συναισθήματα ενώ είμαστε ξύπνιοι. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, μέσα από σύμβολα και αινιγματικές αφηγήσεις, έχουμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε και να κατανοήσουμε πτυχές του ψυχισμού μας που κατά τα άλλα είναι απρόσιτες. Αυτή η διαδικασία μας επιτρέπει επίσης να επεξεργαζόμαστε συναισθηματικές εμπειρίες και σύνθετες καταστάσεις πέρα ​​από τις εμπειρίεςτης ημέρας, συμβάλλοντας έτσι στην προσωπική μας ανάπτυξη.

Μεσο-ημισφαιρική επικοινωνία: κάθε εγκεφαλικό ημισφαίριο έχει τη δική του γλώσσα και τρόπο επεξεργασίας πληροφοριών. Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου επεξεργάζεται τις πληροφορίες ορθολογικά, μεταφράζοντας την αντίληψη του κόσμου σε λογικές, σημασιολογικές και φωνητικές αναπαραστάσεις. Ασχολείται επίσης με την ερμηνεία της πραγματικότητας με αναλυτικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυτές οι πληροφορίες μεταδίδονται στο δεξί ημισφαίριο, το οποίο είναι εξειδικευμένο στην κατανόηση σύνθετων πλαισίων, διαμορφώσεων και δομών στο σύνολό τους και έχει μια πιο διαισθητική και σφαιρική προσέγγιση. Επομένως, όταν το αριστερό ημισφαίριο μεταδίδει πληροφορίες στο δεξί ημισφαίριο, παίρνει μια εντελώς διαφορετική μορφή, με το δεξί ημισφαίριο να ενσωματώνει τις πολλαπλές πληροφορίες σε μια ενιαία συνεκτική εικόνα.

Διατήρηση ψυχικής ισορροπίας και εδραίωση της μνήμης: τα όνειρα έχουν βασική λειτουργία στην εκ νέου επεξεργασία των «υπολειμμάτων ημέρας». Αναπτύσσοντας εκ νέου τις εμπειρίες της ημέρας και βοηθώντας το μυαλό να μειώσει την υπερφόρτωση των ερεθισμάτων και των αισθήσεων που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ξύπνιας ζωής, η δραστηριότητα των ονείρων προάγει την αποκατάσταση της ψυχολογικής ισορροπίας του ατόμου.
Το όνειρο δρα επίσης ως σταθεροποιητής της μνήμης, επεξεργάζοντας και διορθώνοντας τις εμπειρίες που βιώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μέσω των ονειρικών καταστάσεων, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και οργανώνει τις πληροφορίες που αποκτήθηκαν, βοηθώντας έτσι τη διαδικασία μάθησης και προσαρμογής.

Επίλυση προβλημάτων: το όνειρο προσφέρει ένα νοητικό χώρο για την επίλυση προβλημάτων, επιτρέποντας στο άτομο να εξερευνήσει εναλλακτικά σενάρια και να αναπτύξει νέες στρατηγικές για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές προκλήσεις. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο εγκέφαλος προσομοιώνει πραγματικά γεγονότα για να μας προετοιμάσει να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα όταν είμαστε ξύπνιοι. Αυτή η δημιουργική διάσταση του ονείρου μας επιτρέπει να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να επιλύουμε προβλήματα και να προσαρμοζόμαστε σε νέες καταστάσεις.

Στα όνειρα, η πιο βαθιά ουσία μας εκδηλώνεται ελεύθερα και σε όλες τις πτυχές της. Χάρη σε αυτόν τον μοναδικό χώρο που δημιουργούν τα όνειρα, μπορούμε να βιώσουμε συναισθήματα και καταστάσεις με διαφορετικό και πιο αυθεντικό τρόπο από την καθημερινή πραγματικότητα.

Επομένως, τα όνειρα αντιπροσωπεύουν ένα ανοιχτό παράθυρο στον εσωτερικό κόσμο του καθενός μας. Με τη συμβολική τους γλώσσα, τα όνειρα εμβαθύνουν στα συναισθηματικά και γνωστικά μας βάθη, αποκαλύπτοντας συναισθήματα, επιθυμίες και φιλοδοξίες, αλλά και βάσανα, δυσφορία ή αμυντικούς μηχανισμούς.

Μέσα από εφιάλτες, για παράδειγμα, το μυαλό μπορεί να μας μεταφέρει σε βασανισμένα και ταραγμένα συναισθηματικά εδάφη, δίνοντας φωνή στους κρυμμένους φόβους, τις άλυτες συγκρούσεις και τις πιο δύσκολες και επώδυνες πτυχές της εμπειρίας μας

Mε πληροφορίες από ansa.it 

Το τελευταίο ταγκό του Γιούργκεν με το kop: Ο τεράστιος Κλοπ αποχαιρετά το δακρυσμένο Άνφιλντ μετά από 9 χρόνια χαράς και λύπης, αλλά σίγουρα μοναδικού πάθους [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: