Αποφασισμένος να τερματίσει την απαράδεκτη τραγωδία της Κύπρου δήλωσε ο Αναστασιάδης




Αποφασισμένος να ανταποκριθεί στην πρόκληση να τερματίσει την απαράδεκτη τραγωδία της Κύπρου και του λαού της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας μετά τη βράβευσή του στο επίσημο δείπνο του 33ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.

Το βραβείο ήταν ένα κομμάτι συρματόπλεγμα από την πράσινη γραμμή σε κάδρο, το οποίο, όπως επεσήμανε, ο Νίκος Αναστασιάδης, συμβολίζει την απαράδεκτη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου και το αποδέχθηκε εκ μέρους του κυπριακού λαού.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε πως “κατά τη Διάσκεψη του Ιουνίου για την Κύπρο αυτό που θα συζητηθεί ως προτεραιότητα θα είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Και θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που ξεκινούν από το εδαφικό, το περιουσιακό και την κατανομή της εξουσίας”.

Πρόσθεσε πως “είναι εξαιρετικά σημαντικό να προωθήσουμε το κρίσιμο κεφάλαιο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, το μόνο κεφάλαιο διαπραγμάτευσης που δεν συζητήθηκε ουσιαστικά τα τελευταία 43 χρόνια. Στην πραγματικότητα είναι η πρώτη φορά που έχουμε εγείρει ότι αυτό το αναχρονιστικό σύστημα έχει τελειώσει», είπε.

Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν, επίσης, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους και η Πρόεδρος του American University και τέως Υπουργός Υγείας Σύλβια Μάθιους Μπούργουελ.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε τους Ομογενείς για τους αγώνες και την προσφορά τους προς την Κύπρο, είπε πως αυτό που μας ενώνει είναι η γνήσια και ειλικρινής επιθυμία των Κυπρίων να ζουν και να ευημερούν σε μια επανενωμένη, βιώσιμη και λειτουργική ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς κατοχικές δυνάμεις και εγγυητές από τρίτες χώρες.

«Έχω ασκήσει κάθε προσπάθεια μετά την εκλογή μου τον Φεβρουάριο του 2013 για την επίτευξη αυτού του στόχου», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, παραθέτοντας όλα τα οφέλη από μία ενωμένη Κύπρο που θα σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της και θα έχει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις συνομιλίες, σημειώνοντας πως παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις κάλυψαν σημαντικό έδαφος, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες και αποκλίσεις.

«Μετά από διαπραγματεύσεις άνω των είκοσι τεσσάρων μηνών, η διαδικασία έφθασε σε σημείο που απλώς δεν απέδιδε τα επιθυμητά αποτελέσματα», είπε, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό υπέβαλε πρόταση που αποσκοπούσε να σπάσει το αδιέξοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να απεμπλακεί η διαδικασία και να γεφυρωθούν οι διαφορές με τρόπο που θα προωθούσε τις διαπραγματεύσεις.

Ανέφερε πως αν και η πρότασή του απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά, ακολούθησε η πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση είναι σημαντική, διότι δηλώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας και ότι η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Αυτές δεν είναι παραχωρήσεις, αλλά είναι η προσπάθειά μου να επιτύχω την ελευθερία στη χώρα μου. Και θα συνεχίσω να το κάνω για όσο διάστημα πιστεύω ότι αυτό είναι προς το καλύτερο συμφέρον του λαού. Ο χρόνος τρέχει ενάντια στο στόχο μας και πρέπει να έχουμε αυτό κατά νου», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης της Κυριακής, είπε πως συμφωνήθηκε ότι θα καταρτιστεί ένα κοινό έγγραφο που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε το ακροατήριο για τη λεπτομερή πρόταση που υπέβαλε και η οποία αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Είπε πως πιστεύει ακράδαντα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ παρέχει την καλύτερη εγγύηση και την καλύτερη ασφάλεια για μια μελλοντικά επανενωμένη Κύπρο. Το 2017 είναι αδιανόητο ένα κράτος μέλος της ΕΕ να έχει εγγυήσεις από μια τρίτη χώρα, σημείωσε.

Σχολιάζοντας παράλληλα την προχθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε πως αντί να επιδίδεται σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, στην πολύ κρίσιμη αυτή στιγμή των διαπραγματεύσεων, είναι πλέον καιρός όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις.

Είναι πλέον καιρός η ρητορική της Τουρκίας να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, επεσήμανε.

Υπογράμμισε πως “δεν υπάρχει καμία θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για αδικαιολόγητες απαιτήσεις και απειλές. Το καθεστώς της Κύπρου ως κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και λειτουργικό και βιώσιμο σύστημα διακυβέρνησης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διακυβευτεί».

Δηλώνοντας πως ανυπομονεί να συναντηθεί σήμερα με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, είπε πως η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος και σταθερός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και υπενθύμισε ότι ο ίδιος προσωπικά εργάστηκε συστηματικά μετά την εκλογή του για να ενισχύσει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταυτόχρονα, είπε, ο Νίκος Αναστασιάδης, εκτιμούμε ιδιαίτερα την παρουσία και συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών στην ΑΟΖ της Κύπρου, που εργάζονται σε συνεργασία με την Κυβέρνηση μας για την εξερεύνηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

“Είναι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας για την αξιοπιστία της Κύπρου, ως περιφερειακού παράγοντα που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση της ασταθούς περιοχής της Μέσης Ανατολής», επεσήμανε.

 

Στο δείπνο μίλησαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Νίκος Μουγιάρης, ο Πρόεδρος της εταιρείας Arch Capital – αποδέκτης πριν λίγα χρόνια του Βραβείου Παρασκευαϊδη – Ντίνος Ιορδάνου, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις.

Παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας Ιωάννης Κασουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου στις ΗΠΑ, η Αμερικανίδα Πρέσβης στη Λευκωσία Κάθλιν Αν Ντόχερτι, ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν, ο ανεξάρτητος Έλληνας βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κ.α.

Ακόμη παρέστησαν πολλά μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ άλλων οι βουλευτές Κάρολιν Μαλόνι, Φρανκ Παλόνε, Τσαρλς Κριστ, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε και Τζον Σαρμπάνης.

08/06/2017 08:59 – ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/ Ουάσιγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: