“Τα βρήκαν” Σόιμπλε και Λαγκάρντ υποστηρίζει η Ηandelsblatt: Οι προτάσεις και οι αντιπροτάσεις




Πληροφορίες ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε “τα βρήκαν” δημοσίευσε πριν από λίγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblat, η οποία διαθέτει πάντα καλή πληροφόρηση για τις αποφάσεις του ισχυρού άνδρα της Γερμανίας.

Σημειώνουμε ότι η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου την περασμένη εβδομάδα είχε προδιαθέσει για συμφωνία, η οποία λόγω της άρνησης του κ. Σόιμπλε να υποχωρήσει χθες, δεν κατέστη δυνατή.

Ο πιθανός συμβιβασμός του κ. Σόιμπλε με τον Πολ Τόμσεν στις Βρυξέλλες περιγράφεται ως εξής: Το Δ.Σ. του ΔΝΤ θα εγκρίνει ένα πρόγραμμα. Αλλά το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει χρήματα μέχρι να συμφωνηθούν αργότερα όλα τα στοιχεία για την ελάφρυνση του χρέους. Έτσι, οι συζητήσεις για το χρέος θα αναβληθούν μέχρι το τέλος του έτους, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.

ΟΜΩΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟΥ κ. ΣΟΙΜΠΛΕ.

Η γερμανική εφημερίδα  «Handelsblatt» αποκαλύπτει πως λίγο μετά τις 11 χθες το βράδυ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έλαβε τηλεφώνημα από την Αθήνα και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του διαμήνυσε πως δεν θα πρέπει να συμφωνήσει με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στη βάσει της πρότασης, για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με τον όρο ότι δεν θα προσφέρει χρηματοδότηση μέχρι η ευρωζώνη να παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος.

Το νέο σχέδιο του ΔΝΤ να παρακρατήσει τα δικά του δάνεια διάσωσης θα άρει αυτή την επείγουσα κατάσταση και θα επιτρέψει οι συζητήσεις για το χρέος να συνεχιστούν μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αυτό ευνοεί την Γερμανία η οποία θα ξεπεράσει τον εκλογικό σκόπελο χωρίς δεσμεύσεις για το χρέος και κρατώντας μέσα στο πρόγραμμα το ΔΝΤ.

ΕΠΙΣΗΣ: Το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνει ότι μεταξύ των προσφορών προς το ΔΝΤ προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις του και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι φέρονται να πρότειναν και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ορισμένων ελληνικών ομολόγων κατά 15 χρόνια.

Το ΔΝΤ, όμως, δεν ικανοποιήθηκε από αυτήν την προσφορά, επιμένοντας ότι ακόμη και με χρήση αυτού του μέσου, το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Η εφημερίδα Financial Times σημειώνει:
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διερευνούν ένα συμβιβαστικό σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας που θα προσφέρει τα πολύ αναγκαία κεφάλαια αυτό το καλοκαίρι, ενώ την ιδια στιγμή θα καθσυτερήσουν τις ευαίσθητες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η πρόταση, που υποβλήθηκε από το ΔΝΤ, θα είχε ως αποτέλεσμα το Ταμείο να πάρει επίσημη απόφαση να προσχωρήσει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με την προϋπόθεση ότι δεν θα παράσχει χρήματα μέχρις ότου η ευρωζώνη δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς είναι διατεθειμένη να διευκολύνει τα χρέη της Αθήνας.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ θα παράσχει επίσημη στήριξη για το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο είναι η απαραίτητη προϋπόθεση που θέτει η Γερμανία για να δοθούν οι δανεικά που χρειάζεται η Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να προσφέρει χρόνο για πολιτικά ευαίσθητες συνομιλίες για ένα πακέτο ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητο για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Η προσέγγιση κέρδισε τη στήριξη των υπουργών Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του Wolfgang Schäuble της Γερμανίας, αναφέρει η FT. Αν και οι συνομιλίες τερματίστηκαν χωρίς συμφωνία, οι διπλωμάτες αναμένουν ότι το σχέδιο θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων όταν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και οι υπουργοί της ευρωζώνης θα συναντηθούν ξανά στις 15 Ιουνίου για να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία.

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: