Προσφυγή στο ΕΔΑΔ κατά καθεστώτος Ερντογάν από φυλακισμένο Τούρκο δημοσιογράφο




Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προσέφυγε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, ο οποίος βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές.

Η προσφυγή έγινε δια του δικηγόρου της εφημερίδας Τζουμχουριέτ και ζητείται η άμεση απελευθέρωσή του.

Ο Αχμέτ Σικ είχε φυλακιστεί και το 2011 για ένα χρόνο και μια βδομάδα έπειτα από τη συγγραφή βιβλίου για τον Φετουλάχ Γκιουλέν το οποίο ωστόσο δεν είχε καν εκδοθεί. Τότε κατά τη σύλληψή του είχε κάνει και την περίφημη δήλωση “όποιος ακουμπάει (το κίνημα Γκιουλεν) καίγεται”.

Ο Αχμέτ Σικ έπειτα από την κρίση που ξέσπασε μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν αποφυλακίστηκε αλλά μόλις τον περασμένο μήνα έκλεισε η υπόθεση και αθωώθηκε. Πάντως το 2014 το ΕΔΑΔ είχε αποφασίσει ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας και της ασφάλειας του Τούρκου δημοσιογράφου.

Ωστόσο, ο Αχμέτ Σικ συνελήφθη και πάλι τον περασμένο Δεκέμβριο για μηνύματά του στον λογαριασμό του στο τουίτερ και για άρθρα του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ με την κατηγορία της προσβολής της Τουρκικής Δημοκρατίας, των δικαστικών, του στρατού και της αστυνομικής ασφάλειας καθώς και για προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 11/05/2017 14:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: