Ο Ερντογάν απαίτησε την παράδοση των Τούρκων στρατιωτικών: Θέμα δικαιοσύνης απάντησε ο Τσίπρας

File Photo: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Δ), στο Πεκίνο, Σάββατο 13 Μαΐου 2017. Πίσω από τους δύο ηγέτες οι Τούρκοι τοποθέτησαν δύο τουρκικές σημαίες. Πάνω στο τραπέζι ανάμεσα στους δύο ηγέτες τοποθετήθηκε και μία μικρή ελληνική σημαία, προφανώς από κάποιον Έλληνα διπλωμάτη…ΑΠΕ-ΜΠΕ, STR
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε από τον `Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο, την παράδοση στην Τουρκία των οκτώ στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι οι οκτώ αξιωματικοί είναι πραξικοπηματίες και μέλη της “τρομοκρατικής” οργάνωσης του Ιμάμη Γκιουλέν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι το θέμα των πραξικοπηματιών που κατέφυγαν στην Ελλάδα αποτελεί πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών, δεν είναι σωστό να παραμένουν στην Ελλάδα αυτά τα άτομα και πως πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα γι` αυτό το θέμα.

`Οπως αναφέρεται, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ακόμη η επόμενη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας να γίνει στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για το Κυπριακό συμφώνησαν να γίνουν προσπάθειες ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει λύση με μια θετική ατζέντα.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης Ερντογάν και Τσίπρας συζήτησαν κυρίως τις διμερείς σχέσεις και την αύξηση των επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο. Επεσήμαναν ότι χρειάζεται να γίνουν προσπάθειες για να υπάρξει θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη για επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου μέσω διαλόγου. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε ότι χρειάζεται συνεργασία, στο επίπεδο των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών, για να επιλυθούν τα προβλήματα.

`Οπως αναφέρεται, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Είναι απαραίτητο να τερματιστεί η ένταση είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συμφώνησε με τη θετική ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού

Είναι απαραίτητο να τερματιστεί η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και να αποκλιμακωθούν οι προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Τουρκίας κι έθεσε τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δίνοντας έμφαση στη διμερή συνεργασία στην οικονομία και άλλους τομείς, με την οποία συμφώνησε και ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η θετική ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνει τη συνεργασία στον τουρισμό, στις επενδύσεις, τη Σιδηροδρομική Εγνατία, την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, τη δημιουργία δεύτερης διάβασης αυτοκινήτων στον Έβρο.

Επίσης, την επανέναρξη του διερευνητικού διαύλου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, την προετοιμασία υψηλών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, όπως είναι η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ τον Οκτώβριο του 2017 στη Θεσσαλονίκη.

Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει αρκεί να το επιδιώκει και να το θέλει και η ίδια η γειτονική χώρα.

Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία της απόφασης να παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στις 22 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, καθώς θα είναι η πρώτη μετά από δεκαετίες παρουσία προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν αφού εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας συμφώνησε στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επόμενη περίοδο και στη σημασία που έχει ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησε στη σημασία της Συνθήκης της Λωζάνης και της εφαρμογής της.

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη του στις συνομιλίες, για τις οποίες είπε ότι πρέπει να προστατευθούν, προκειμένου να πετύχουν και για να γίνει η Διάσκεψη της Γενεύης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών για θέμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας. Από την πλευρά της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

13/05/2017 17:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πεκίνο, China
ΚΥΠΕ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal