Ο Αλέξης δεν θα φορέσει την κόκκινη …γραβάτα: Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup για το χρέος

From left to right: Mr Hans Jorg SCHELLING, Austrian Federal Minister for Finance; Mr Luis DE GUINDOS JURADO, Spanish Minister for Economic Affairs and Competitiveness; Mr Euclid TSAKALOTOS, Greek Minister for Finance. Copyright: European Union
«Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου», ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης.

Δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:
Παρότι τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ οσο και ο κ. Μοσκοβισί σημείωσαν ότι η Ελλάδα έχει εκτελέσει πολλές δράσεις, συνολικά «115 από τις 140» είπε ο κ. Μοσκοβισί, η χώρα μας καλείται να ολοκληρώσει όσες απομένουν. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε επίσης ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε επισήμως, αλλά πρόσθεσε ότι «είμαστε κοντά, πρέπει να γίνουν κάποιοι έλεγχοι».

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο και νομίζω ότι σύντομα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε φτάσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης» εξήγησε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι από την πλευρά της Ελλάδας απομένουν κάποιες λεπτομέρειες.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ωστόσο η διαφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος όπου όπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ πρέπει κάποιοι «να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους» φωτογραφίζοντας το ΔΝΤ.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η δουλειά θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες πάνω στο αίτημα του ΔΝΤ να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, «αν χρειαστεί» όπως τόνισε πολλές φορές, μετά το τέλος του προγράμματος και πάντα στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Mαΐου του 2016.

Πάντως ο κ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε το ΔΝΤ να λάβει υπόψη του τους περιορισμούς που υπάρχουν, εννοώντας προφανώς από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Ντάισελμπλουμ: Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει λύση στο επόμενο Eurogroup

Την ικανοποίησή του για τα όσα έχει κάνει έως τώρα η Ελλάδα, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά παραδέχθηκε, έστω και με συγκρατημένο τρόπο, ότι οι διαφωνίες μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους παραμένουν και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για το εν λόγω θέμα στη σημερινή συνεδρίαση.

«Κάναμε σημαντική πρόοδο για το πακέτο μέτρων και το Eurogroup καλωσόρισε αυτήν την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς η χώρα καλύπτει τα προαπαιτούμενα. Σαφώς έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα υπάρχει δέσμευση για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Θεωρώ ότι θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης πριν από το καλοκαίρι. Σήμερα είχαμε μία πρώτη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, όμως, δεν κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συνολική συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει σαφής πρόοδος έως το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αναφερόμενος στο θέμα του ΔΝΤ τόνισε ότι «το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι καλωσορίζει και αυτό τις προσπάθειες της Ελλάδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αλλά τόνισε ότι επιθυμεί, πρώτα, να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους πριν αποφασίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Παραμένει, όμως, έτοιμο για να συμμετάσχει».

Απατώντας σε ερώτηση ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι αυτό που ουσιαστικά ζητά το ΔΝΤ είναι οι Ευρωπαίοι να απαντήσουν έως «που μπορούμε να φθάσουμε, εάν χρειαστεί, αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος». Ουσιαστικά το Ταμείο θέλει δέσμευση, αλλά με συγκεκριμένα «νούμερα» και μέτρα από τους Ευρωπαίους, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018, ούτως ώστε να μπορέσει να πείσει το διοικητικό του συμβούλιο ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου το Ταμείου μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Προσέθεσε, όμως, με νόημα ότι και το ΔΝΤ θα πρέπει να γνωρίζει ότι και για τους Ευρωπαίους υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν.

Μοσκοβισί: Εντυπωσιακή η πρόοδος – Ευελπιστούμε σε λύση για το χρέος

Για τεράστια πρόοδο έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στα μέτρα τα οποία νομοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε 140 μέτρα, κάτι που κατά τον ίδιο χαρακτηρίστηκε ως εντυπωσιακό.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στα σημεία τα οποία αφορούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν, πρόσφατα, στο πολυνομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι ελήφθησαν και πολύ δύσκολες αποφάσεις. «Τα μέτρα που αφορούσαν τις συντάξεις ήταν δύσκολο να τα καταπιεί κάποιος», υποστήριξε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μοσκοβισί, με τον κλασσικό πλέον ήπιο και ενίοτε αισιόδοξο τρόπο του, υποστήριξε ότι το ζήτημα της συμφωνίας για το χρέος είναι «μία διαδικασία σε εξέλιξη», εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα ότι θα υπάρξει, σύντομα, λύση για το εν λόγω θέμα, το οποίο εμποδίζει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Είμαστε έτοιμοι για εκταμιεύσεις, όταν επέλθει συμφωνία

Ακολούθως, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ συμφώνησε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκταμιεύσεις, όταν επέλθει συμφωνία», είπε.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal