Κοινό επίτροπο Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogroup θα προτείνει η Κομισιόν




Kείμενο προσανατολισμού σε σχέση με την εμβάθυνση της νομισματικής και οικονομικής ένωσης, στο πλαίσιο της λευκής βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης, αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Κομισιόν.

Ανάμεσα στα βασικά ερωτήματα όσων αναμένουν τις προτάσεις της Κομισιόν είναι τον αν και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει “προϋπολογισμός” της ευρωζώνης( ή κάποιου άλλου είδους”fiscal capacity”) και για το αν θα προκριθεί η μονιμοποίηση ή και σύμπτυξη της θέσης του Επιτρόπου των οικονομικών με τον Πρόεδρο του Εurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατ’ αντιστοιχία η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν πάντα προεδρεύει του Συμβουλίου των 28 Υπουργών Εξωτερικών και ένα ενδεχόμενο έχουν μεταφέρει στο ΚΥΠΕ κοινοτικές πηγές πριν από δύο μήνες, όταν άρχισε η αμφισβήτηση Ντάισελμπλουμ.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως η πρόταση παραμένει και στο σημερινό κείμενο που θα εγκρίνει το Κολέγιο.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η Κομισιόν δεν σκοπεύει να παρουσιάσει και την δημιουργία ενός ευρώ – ομολόγου, το οποίο θα ονομάζει ““European Safe Assets” (ESAs).

Παρομοίως σήμερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων θα μεταβεί στο Βερολίνο για να μιλήσει σε ημερίδα των κοινωνικών εταίρων και εργοδοτών, της Συνομοσπονδίας Γερμανών Εργοδοτών (BDA).

Θα έχει μάλιστα συνάντηση εργασίας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σοιμπλε, με τον οποίον θα συζητήσει και το θέμα του ελληνικού χρέους, μεταξύ βεβαίως πολλών σημαντικών άλλων θεμάτων που άπτονται της εμβάθυνσης της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή, η Κομισιόν θα λειτουργήσει ως τίμιος διαμεσολαβητής, αλλά όπως πολλές φορές συνηθίζει να λέει και ο Πρόεδρός και ο Επίτροπος οικονομικών, “η τελική απόφαση είναι των κρατών μελών”.

Το μήνυμα βεβαίως από τη Γερμανία, διά στόματος Σόιμπλε, είναι πως η ευρωπαϊκή πλευρά παλεύει για να ανεβάσει την εκτίμηση του ΔΝΤ για ανάπτυξη μόνο 1% ως το 2060. Πολύ μικρές διαφορές στην ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα εξάλλου οδηγούν σε πολύ μεγάλες διαφορές στην εκτίμηση της πορείας του χρέους.

Στην πράξη, οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ δεν μαλώνουν για την ουσιαστική βιωσιμότητα του χρέους, στο ορατό για τις αγορές πεδίο προβλέψεων (τις επόμενες δύο δεκαετίες), αλλά για τη θεωρητική βιωσιμότητα μετά από 30, 40 και 60 χρόνια.

Στις επόμενες 15 μέρες ο ESM ενδέχεται να φτάσει λίγο πιο κοντά στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, αλλά το σενάριο που δεν θα ταυτίζει την έναρξη του προγράμματος του ΔΝΤ με τις εκταμιεύσεις του, παραμένει στο τραπέζι.

Την επομένη ο Πρόεδρος Γιούνκερ και πάλι στο Βερολίνο, θα συναντήσει τον Καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, θα απευθυνθεί στο συνέδριο Europa Forum του ραδιοφωνικού δικτύου WDR, και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ.

31/05/2017 10:13 – ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: