Η πολιτική των υποχωρήσεων έχει χρεοκοπήσει, τονίζει το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του




“Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Άιντα, οφείλεται στην επίμονα αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και του κατοχικού ηγέτη, που δεν ικανοποιούνται με τίποτε άλλο από μια λύση τουρκικών προδιαγραφών”, τονίζει το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του.

“Όμως, οφείλουμε να σημειώσουμε πως, αυτήν την αδιαλλαξία δυστυχώς την εξέθρεψαν και την ενεθάρρυναν οι «γενναιόδωρες προσφορές», οι υποχωρήσεις και η πολιτική της παράδοσης, την οποία ακολούθησαν οι ηγεσίες ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ τα τελευταία εννέα χρόνια”, αναφέρει ακόμα το ΔΗΚΟ.

“Ακόμη χειρότερα, τώρα είναι που θα βρούμε μπροστά μας όλες εκείνες τις ατυχείς δηλώσεις περί «καλού κλίματος» και ότι,

• «…ο κ. Ακκιντζί είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής που είχαμε ποτέ»
• «…διαπιστώνουμε θετική ρητορική στη Τουρκία»
• «…Η Τουρκία θέλει διακαώς λύση»

Δυστυχώς, οι ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ ακολούθησαν πίστα το αφήγημα «η Τουρκία θέλει λύση αλλά οι ε/κ είναι το πρόβλημα» με αποτέλεσμα, τώρα, λόγω της λανθασμένης στρατηγικής που ακολουθήθηκε, η Κύπρος και η Ελλάδα να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν στο παιχνίδι ευθυνών που θα ακολουθήσει”, προσθέτει το Δημοκρατικό Κόμμα.

“Η αφέλεια και οι λανθασμένες εκτιμήσεις των τελευταίων εννέα ετών μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν.

Είχαμε προειδοποιήσει ότι η πρόσφατη πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για τη διαδικασία:

• Προέκυψε μετά από καθυστέρηση τριών ετών, κάτι που την κατέστησε ουσιαστικά ανέφικτη.

• Συγκρούεται με τις προηγούμενες υποχωρήσεις και συμφωνίες του Νίκου Αναστασιαδη στο κοινό ανακοινωθέν του 2014 και στη συμφωνία της Γενεύης και άρα μπορεί να απορριφθεί χωρίς κόστος από την τούρκικη πλευρά, όπως και έγινε”, συμπληρώνει το ΔΗΚΟ.

“Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι διαφαίνεται μία παντελής έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής της δικής μας πλευράς αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Η πλευρά μας εκπέμπει σύγχυση και αμηχανία”, υπογραμμίζει το ΔΗΚΟ.

Ακόμα, το Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει:

• Επειγόντως σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, για επαναξιολόγηση της κατάστασης

• Συζήτηση της πρότασης μας για μια Νέα Στρατηγική στο Κυπριακό την οποία καταθέσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο πριν από 111 μέρες.

• Χάραξη βραχυπρόθεσμης στρατηγικής αντιμετώπισης των προσπαθειών της τουρκικής πλευράς για επίρριψη ευθυνών στην Ε/κ πλευρά

• Ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας και καταγγελίας της Τουρκίας για το αδιέξοδο

• Λήψη αποφάσεων για θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΗΕ

• Λήψη αποφάσεων για μέτρα, που θα επιφέρουν πολιτικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος.

“Απαιτείται η εφαρμογή μίας Νέας Στρατηγικής, που θα δημιουργήσει την προοπτική για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης”, καταλήγει το ΔΗΚΟ.

27/05/2017 10:22 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: