Η Λευκωσία θα φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας




Η σημασία της κοινοβουλευτικής συνεργασίας, ειδικά ενόψει της επόμενης συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας που θα φιλοξενήσει η Κύπρος το Φθινόπωρο, τονίστηκε στις εργασίες της δεύτερης τριμερούς συνάντησης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών αρμόδιων για θέματα εξωτερικών υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα Ιεροσόλυμα.

Στη συνάντηση μετείχαν από κυπριακής πλευράς ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Λιλλήκας και τα Μέλη Νίκος Τορναρίτης (αναπληρωτής πρόεδρος), Γιώργος Κ. Γεωργίου, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Κωστής Ευσταθίου.

Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείτο ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Δουζίνας και της ισραηλινής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Κνεσσέτ, Avi Dichter.

Τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοινωθέν που στάλθηκε στα ΜΜΕ από την κυπριακή Βουλή, προσφώνησε ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ Yuli-Yoel Edelstein. Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες Βουλευτές, ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ τόνισε τη σημασία της τριμερούς κοινοβουλευτικής συνεργασίας, προσβλέποντας, όπως είπε, στην επόμενη Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων των τριών χωρών, που θα φιλοξενήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία, το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Εκ μέρους των μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας, ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε τη σημασία του θεσμοθετημένου πλαισίου τριμερών σχέσεων Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, στη βάση κοινών αρχών και στόχων και της περαιτέρω προώθησης της μεταξύ τους συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ακόμα, τόνισε την ουσιαστική συμβολή των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν από τους ηγέτες των τριών χωρών, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η κοινοβουλευτική διπλωματία.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου για περιφερειακά θέματα.

Από πλευράς των Κυπρίων βουλευτών, έγινε αναφορά στο Κυπριακό, ως πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεχιζόμενου εποικισμού.

Οι Κύπριοι Βουλευτές αναφέρθηκαν στην τουρκική αδιαλλαξία στις συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος και τόνισαν ότι η τουρκική αξίωση για παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. στα 80 εκατομμύρια Τούρκων πολιτών, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθότι αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο και ελλοχεύει σοβαρούς δημογραφικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους για την Κύπρο και την Ένωση, αλλά και για τις χώρες εταίρους στην ευρύτερη περιοχή.

Στηλιτεύτηκαν ακόμη οι αυξανόμενες απειλές και εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας που, όπως τονίστηκε, αποσκοπούν στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Υπογραμμίστηκε, εξάλλου, ο σημαντικός ρόλος της Κύπρου, ως γέφυρας διαλόγου μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών της περιοχής, όπως και μεταξύ των χωρών αυτών, λόγω των πολύ καλών σχέσεων που η χώρα μας διατηρεί τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις Αραβικές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε η ετοιμότητα της Κύπρου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, όπως το έχει πράξει στο παρελθόν όποτε της ζητήθηκε, προς επίλυση του Μεσανατολικού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διευκολύνοντας το διάλογο μεταξύ των μερών.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της συζήτησης για την τριμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, οι Κύπριοι Βουλευτές τόνισαν τη σημασία του να διέπεται η συνεργασία αυτή από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, του αλληλοσεβασμού, της αμοιβαιότητας και της κατανόησης, καθότι οι απειλές εις βάρος μιας χώρας μπορούν να επιφέρουν αστάθεια σε όλη την περιοχή. Η ύπαρξη κοινών καλώς νοούμενων συμφερόντων συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα στη συνεργασία, αλλά και σημαντική ευθύνη για τις τρεις χώρες, τόνισαν οι Κύπριοι βουλευτές.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου έγινε δεκτή από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’.

10/05/2017 12:10 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: