Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό και οι σημερινές συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ακιντζί, το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ και η εικόνα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Άλλα δημοσιεύματα αφορούν μέτρα που προωθούνται για τους δημοσιογράφους στη Βουλή, τις διεργασίες στο ΑΚΕΛ για τις προεδρικές, την παραίτηση δύο αστυνομικών που κακοποίησαν κρατούμενο, τον σεξισμό στην κυπριακή κοινωνία και τον βανδαλισμό αγάλματος που απεικονίζει , μεταξύ άλλων, τον Μακάριο στην Κωνσταντινούπολη.

Κάτω από τον τίτλο «Με σφραγίδα Γκουτέρες η φόρμουλα Άιντα», η «Αλήθεια» γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Μουσταφά Ακιντζί τη συμβιβαστική φόρμουλα για συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη. Αλλού προβάλλει φωτογραφίες θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ και αναφέρεται σε «σφαγή των παιδιών». Σε άλλο θέμα γράφει ότι περιορίζονται οι κινήσεις των εκπροσώπων του Τύπου στο κτίριο του Κοινοβουλίου, κάνοντας λόγο για «εμπόδια Συλλούρη στους δημοσιογράφους».

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Τρόμος και αίμα στο Μάντσεστερ» και αναφέρει ότι είκοσι δύο νεκροί και 59 τραυματίες είναι ο τραγικός μέχρι στιγμής απολογισμός και ότι Βρετανός, λιβυκής καταγωγής, είναι ο καμικάζι που σκόρπισε το θάνατο στο Manchester Arena. Αλλού γράφει ότι ξεκινά γεφυρωτική εργασία ο Έιντε. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, που θα συνέλθει το Σάββατο, πάει το «μπαλάκι» για τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Μαγειρεύει νέα Γενεύη» γράφει ότι στοχεύοντας να εξασφαλίσει, έστω και με επιφυλάξεις, θετική απάντηση για μια νέα Γενεύη, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα έχει το πρωί χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (8.15 πμ) και τον Μουσταφά Ακιντζί (10.00 πμ). Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο τρόμος επέστρεψε στη Βρετανία μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα σε συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ. Αλλού γράφει πως εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση οι δύο αστυνομικοί που καταδικάστηκαν για την κακοποίηση κρατουμένου στην Πόλη Χρυσοχούς.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Ευελιξία για συνέχιση των συνομιλιών» αναφέρει ότι σημαντικές για την παραπέρα πορεία των συνομιλιών θεωρούνται οι επαφές που ξεκινά σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και ότι αναζητά φόρμουλα για να συνεχιστούν οι συνομιλίες, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για ναυάγιο. Αλλού γράφει πως οδύνη και αποτροπιασμό προκάλεσε το τρομοκρατικό κτύπημα στο Μάντσεστερ που επέφερε το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ατόμων, ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά. Αλλού γράφει ότι διάχυτος είναι ο σεξισμός στην κυπριακή κοινωνία.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας μετά την αποτρόπαια επίθεση», αναφέρει ότι η Βρετανική αστυνομία ταυτοποίησε την Τρίτη τον βομβιστή αυτοκτονίας που σκότωσε 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σε επίθεση σε συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ και ανέφερε ότι προσπαθούν να διαπιστώσουν κατά πόσον έδρασε μόνος του ή με τη βοήθεια άλλων. Αλλού γράφει ότι βανδαλίστηκαν τα αγάλματα των Μακαρίου και Φαζίλ Κιουτσιούκ που αποτελούσαν μέρος μνημείου που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η νέα μαρίνα στην Αγία Νάπα αλλάζει τον χάρτη της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Ξενοδοχειακή βιομηχανία πέντε αστέρων με αστερίσκους» και γράφει ότι δύο όψεις παρουσιάζει η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, η πρώτη και θετική έχει να κάνει με τον όγκο του τουριστικού ρεύματος, αλλά και το προφίλ του τουριστικού προϊόντος, με τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες και η άλλη όψη έχει να κάνει με τις αδυναμίες που καταγράφονται με τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε εργατικά χέρια. Αλλού γράφει πως ο τρόμος επέστρεψε και πάλι στην Ευρώπη, αυτή τη φορά στο Manchester Arena. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι τράπεζες φαίνεται να μην ανησυχούν από τα βαριά πρόστιμα που τους επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/05/2017 07:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: