Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στις συνομιλίες στο Κυπριακό και οι προσπάθειες που καταβάλει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη, οι απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κριτική που δέχεται από το εσωτερικό μέτωπο και οι ανησυχίες για την εξάπλωση του επικίνδυνου διαδικτυακού παιχνιδιού «Μπλε Φάλαινα» στην Κύπρο, είναι τα θέματα που προβάλλονται στους κύριους τίτλους του κυπριακού Τύπου της Πέμπτης.

Η εφημερίδα «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Πιο κοντά η Γενεύη αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί», γράφει ότι αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά τις χθεσινές συναντήσεις του με Αναστασιάδη και Ακιντζί, ως προς την προοπτική σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη. Αλλού αναφέρεται στον κόκκινο συναγερμό στη Βρετανία με 3.800 πάνοπλους στρατιώτες στους δρόμους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επιστρατεύονται οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις για τους στημένους αγώνες.

Η «Σημερινή» με κύριο τίτλο «Στρώνουν το έδαφος για τη ‘νέα’ Γενεύη», γράφει ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε κάνει πυρετώδεις προσπάθειες για να κλειδώσει την επόμενη διάσκεψη και θέλει αποτέλεσμα ως την Κυριακή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει αύριο την πρώτη του πολιτική συγκέντρωση στη Λεμεσό. Αλλού γράφει για «νομοθεσία με…κλειστά παράθυρα» και αναφέρει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα κατατεθούν στην Ολομέλεια το τροποποιητικό νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για το ασυμβίβαστο.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Συναγερμός στο Προεδρικό», γράφει ότι απαντήσεις προς πολλούς αποδέκτες επέλεξε και έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε σχέση με την πρότασή του για τη σύγκληση νέας διάσκεψης στη Γενεύη και το Κυπριακό, υπό το βάρος της κριτικής που δέχεται ένθεν και ένθεν στο εσωτερικό μέτωπο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε πρώτο βήμα που έγινε για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις το Μάικ Σπανού στην εφημερίδα, που αναφέρει ότι ανέκαθεν στη ζυγαριά της ηθικής του βαρούσε το συλλογικό καλό.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Πήγαινε – Έλα με προορισμό της Γενεύη», γράφει ότι ενθαρρυμένος για συνέχιση των διαπραγματεύσεων παρουσιάστηκε χθες ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε με τους ηγέτες του δύο κοινοτήτων. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος είναι 3η πανευρωπαϊκά από 47 χώρες στην κατανάλωση αλκοόλ μαθητών με ποσοστό 68%, έναντι 48% που είναι ο μέσος όρος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Δήμος Στροβόλου ζητά €6 εκ. από τον ΚΟΑ από τις αθλητικές διοργανώσεις που πραγματοποιούνται στο ΓΣΠ.

Στον κύριο τίτλο της η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” διερωτάται αν «Το παιχνίδι αυτοκτονίας έφτασε στην Κύπρο» και αναφέρεται σε ανησυχίες ότι περιστατικά αυτοτραυματισμού παιδιών συνδέονται με την πρόκληση σε αυτοκτονία από το διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα». Αλλού γράφει ότι ο δράστης του τριπλού φονικού στη Λεμεσό καταδικάστηκε χθες σε ποινή φυλάκισης 35 ετών επί τρία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συλλήψεις στη Βρετανία που ψάχνει το δίκτυο πίσω από τον βομβιστή.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/05/2017 08:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: