Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, η πολιτική και οι τακτικές της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό και τα ενεργειακά, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, η επίσκεψη εκπροσώπων ε/κ και τ/κ κομμάτων στη Λεύκα όπου πραγματοποιούνται εργασίες για διάνοιξη οδοφράγματος, η εξέταση σήμερα της αίτησης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου για αποφυλάκιση και η διαδικασία στο Εκλογοδικείο σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Λεμεσού είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Αποκρατικοποιήσεις με γοργούς ρυθμούς”, πως μετά το λιμάνι Λεμεσού ολοκληρώνεται εντός του 2017 η αποκρατικοποίηση του λιμανιού Λάρνακας και των κατοικιών Τροόδους. Εντός του 2018 θα αποκρατικοποιηθεί και το Κρατικό Λαχείο. Αλλού αναφέρει πως ένα εκπαιδευτικό σύστημα με σπουδαστές ποικίλων εθνικοτήτων διατηρεί η Κύπρος. Αλλού σημειώνει πως εξετάζεται σήμερα η αίτηση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου για αποφυλάκιση.

“Η Σημερινή”, με τίτλο στο κύριο της θέμα “Αντιπαράθεση με φόντο τους θεσμούς”, γράφει πως σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε και χθες η σύγκρουση Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με τους θεσμούς τους κράτους και τους ανεξάρτητους αξιωματούχους. Αλλού αναφέρει πως λήγει η προθεσμία πριν από την εξέταση στο Εκλογοδικείο σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Λεμεσού. Επίσης γράφει πως το “Μπαρμπαρός” στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν “χαλά” το Ισραήλ.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο “Τριπλό παιχνίδι από Άγκυρα”, πως η Τουρκία απειλεί στην ΑΟΖ, πιέζει στις συνομιλίες και εκβιάζει επικοινωνιακά. Αλλού αναφέρει πως αναζητείται προσωπικότητα με ψηλά στάνταρτ για ΥΠΕΣ μετά την παραίτηση του Σωκράτη Χάσικου. Επίσης αναφέρει πως δουλειά έπιασε από χθες το υπερσύγχρονο και νεότευκτο σεισμογραφικό Ramform Hyperion εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

“Η Χαραυγή” με τίτλο “Διαστρεβλώνει και λέει ψέματα ο Νικόλας” γράφει, στο κύριο της θέμα, πως η τακτική του Νικόλα Παπαδόπουλου να διαστρεβλώνει την αλήθεια και να λέει ψέματα για τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό δεν μπορεί να αποκρύψει τις διαφορετικές θέσεις μεταξύ των τριών κομμάτων, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύης, στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται σε διάνοιξη του οδοφράγματος Λεύκας – Απλικίου στις αρχές του 2018. Επίσης γράφει πως το κράτος θα πληρώσει συνολικά 39.08 εκατομμύρια ευρώ για ενοίκια και συντήρηση του κτιρίου του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, για 50 χρόνια.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Παραιτείται ο Χάσικος, ακυβέρνητο το Υπουργείο”, αναφέρεται στην παραίτηση του ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικου για προσωπικούς λόγους και πως ύστερα από παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα παραμείνει στη θέση του για ακόμη 15 ημέρες. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη μελών ε/κ και τ/κ κομμάτων χθες στη Λεύκα και σημειώνει πως η εκκλησία που βρίσκεται εκεί θα αναστηλωθεί στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Επίσης αναφέρεται σε προειδοποιήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών για ρίσκα που προκύπτουν από το προτεινόμενο ΓΕΣΥ.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/05/2017 07:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: