Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινοβραδινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, και η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη πως δεν αποκλείει νέα Διάσκεψη στη Γενεύη, αλλά πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία, οι δηλώσεις Ειντε, το μήνυμα της EBRD πως θα στηρίξει οικονομικά την Κύπρο σε περίπτωση λύσης, η πορεία των διαβουλεύσεων με στόχο την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο εντοπισμός οστών, στο πλαίσιο των εκσκαφών της ΔΕΑ σε στρατιωτική περιοχή στον Άγιο Ιλαρίωνα, και οι διεργασίες σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2018, όπως και η ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού Εσωτερικών από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Δεν αποκλείω καμιά νέα Γενεύη”, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε μετά την ψεσινή του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί πως “δεν αποκλείουμε καμία νέα Γενεύη, αλλά το θέμα είναι να πάμε καλά προετοιμασμένοι”. Αλλού γράφει πως τα βρήκαν κατά 95% σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ. Επίσης, αναφέρεται σε ξεκάθαρο μήνυμα της EBRD πως εάν επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία για λύση του Κυπριακού είναι έτοιμη για επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Δεν αποκλείει νέα Γενεύη ο Πρόεδρος” γράφει, στο κύριο της θέμα, πως ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας νέας διάσκεψης στη Γενεύη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το πέρας της χθεσινής προτελευταίας συνάντησης που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού αναφέρει πως πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το ΓεΣΥ. Επίσης γράφει πως εντοπίστηκαν οστά στον Αγιο Ιλαρίωνα, στο πλαίσιο των εκσκαφών της ΔΕΑ.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο “Νέα Γενεύη υπό προϋποθέσεις”, πως έτοιμος να μεταβεί στη Γενεύη είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, θέτοντας ωστόσο δυο σαφείς προϋποθέσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως θέμα ημερών είναι να βρεθεί ο εκλεχτός του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές. Αλλού αναφέρει πως οδηγίες για το κάπνισμα εστάλησαν από το Αρχηγείο Αστυνομίας στους αστυνομικούς μετά την αλλαγή του σχετικού νόμου που απαγορεύει παντελώς το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, ακόμη και στις σκάλες.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Αβέρωφ – Νικόλας πάλι μαζί κατά ΓεΣΥ”, αναφέρει, στο κύριο της θέμα, πως μετά την πρόταση Νικόλα Παπαδόπουλου για ένα ενδιάμεσο ΓεΣΥ και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεξεργάζεται παρόμοια πρόταση. Αλλού γράφει πως οστά αγνοουμένων εντοπίστηκαν σε στρατιωτική περιοχή στον Αγιο Ιλαρίωνα. Επίσης γράφει για ενοίκια 22 εκ. ευρώ το χρόνο για γραφεία πολυτελείας καταβάλλει το κράτος.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “`Χρειάζονται περισσότερα από ένα καλό κλίμα`” πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως χρειάζεται καλή προετοιμασία για μια νέα Γενεύη, ενώ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε έκανε έκκληση να αφεθούν οι ηγέτες “να καλύψουν το τελευταίο μίλι”. Επίσης αναφέρεται στην ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού Εσωτερικών από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη. Αλλού γράφει πως η ΕΚΑ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπως η 12η Μαΐου καθιερωθεί ως η ημέρα κατά την οποία θα τιμάται ο αγώνας του Κινήματος των Κυπρίων χωρικών – αγροτών με επικεφαλής τον Ρε Αλέξη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο “Δύσβατος ο δρόμος των συνομιλιών”, πως επί τον τύπον των ήλων “άγγιξε “ ο ΕΪντε πάνω στο “δύσκολο κλίμα” που περιβάλλει τις συνομιλίες. Επίσης αναφέρεται στη συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ `Αντρου Κυπριανού με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο. Εξάλλου γράφει για ενεργειακό δάνειο ιδιωτών από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και την ΟΕΒ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη”, υπό τον τίτλο “Φασιστική προβοκάτσια!”, γράφει, στο κύριο της θέμα, πως “φωνάζει” στημένο το σκηνικό με τις ζημιές στα γραφεία του ΕΛΑΜ, στην πολυσύχναστη οδό Γλάδστωνος στο εμπορικό κέντρο της Λεμεσού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε “κινήσεις πανικού” από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλού αναφέρει πως σε 4 χρόνια χάθηκαν 29.155 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Ποντίκι”, με τίτλο “Εκβιασμός Αιντα προς Αναστασιάδη,” αναφέρεται, στο κύριο του θέμα, στη δήλωση ‘Ειντε πως υπάρχει ένα δύσκολο κλίμα που περιβάλλει τις συνομιλίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και πως καλεί όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μείωση της όποιας έντασης μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις συνομιλίες. Σε άλλο θέμα γράφει πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το καζίνο. Αλλού αναφέρεται σε “παραδοξότητες του επιτελείου Λιλλήκα”.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία “The Cyprus Weekly” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Η Eni προσβλέπει σε συνεργασία με την Exxon” πως ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni βρίσκεται σε συνομιλίες για πιθανή συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έθεσε τους όρους για μια Γενεύη. Επίσης αναφέρει πως εγείρονται ερωτηματικά και τα πράγματα παίρνουν διαφορετική πρωί στην υπόθεση της απαγωγής της τετράχρονης Marie-Eleni.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/05/2017 07:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: