Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι ευθύνες της τουρκικής πλευράς για το διαφαινόμενο ναυάγιο στις συνομιλίες στο Κυπριακό, οι πιθανότητες πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη, οι ανησυχίες των ΗΠΑ για την τουρκική στάση, η δήλωση του Γενικού Ελεγκτή ότι κάποιοι επιχείρησαν να παρέμβουν στο έργο του, οι προεδρικές εκλογές, και τα δύο δυστυχήματα χθες που στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερα άτομα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Πιθανή ακόμη η Γενεύη 2», γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, έστειλε το μήνυμα ότι πιστεύει στη συνέχιση της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών για να βρεθεί η φόρμουλα που να οδηγεί στη Γενεύη 2, κι εξήγησε πόσο ουσιαστική είναι η διάσκεψη για την Κύπρο σε μια Γενεύη 2 στη βάση της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη. Γράφει, επίσης, ότι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κύπρου που θα κοσμεί την Πανεπιστημιούπολη και θα φιλοξενεί ένα εκατομμύριο τόμους βιβλίων, τελειώνει σύντομα και θα παραδοθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Επίσης, αναφέρεται στα χθεσινά δυστυχήματα σε Λεμεσό και Λάρνακα, που στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερα άτομα.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «‘ Έκοψαν’ $3 εκατ. για Τ/κ», γράφει ότι κονδύλι που θα παραχωρούσε η αμερικανική κυβέρνηση προς τους Τουρκοκύπριους για την αξιολόγηση των τραπεζών στα κατεχόμενα δεν θα φθάσει ποτέ στην Κύπρο αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στην Ουάσινγκτον ανησυχούν για τη στάση της τουρκικής πλευράς και εκφράζουν αμφιβολία για τις προθέσεις της ως προς τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι μόνο αν έχουν συνεργασία με Κύπρο επιχειρηματία «κουμπάρο» έχουν πιθανότητα να πετύχουν ελλαδικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με έκθεση της ελληνικής Πρεσβείας Επίσης, γράφει ότι αναμένεται να αρχίσουν το 2018 οι εργασίες ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου Κύπρου.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Εδραιώνεται η κατοχή χωρίς συνομιλίες», γράφει ότι σε αδιέξοδη κατάσταση έχει περιέλθει το Κυπριακό, με τους κινδύνους από ενδεχόμενη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις να είναι ορατοί. Γράφει, επίσης, ότι το πρώτο βήμα στο διάλογο που αρχίζει το ΑΚΕΛ με τα στελέχη, μέλη και φίλους του ενόψει των προεδρικών εκλογών και του υποψηφίου που το κόμμα της Αριστεράς θα στηρίξει, έγινε χθες σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής και σε πολύωρη συνεδρία του συλλογικού οργάνου. Επίσης, γράφει ότι «θέλουμε λύση τώρα» ήταν το σύνθημα των δεκάδων πολιτών που συγκεντρώθηκαν για ακόμη ένα βράδυ στη νεκρή ζώνη της οδού Λήδρας, κρατώντας τύμπανα, σημαίες και αυτοσχέδια πλακάτ.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής», υπό τον τίτλο «Ελεγκτής: Είχα απειλές από Υπουργό», γράφει ότι αίσθηση προκαλούν τα όσα αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ο Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος δεν διστάζει να αναφέρει ότι κάποιοι επιχείρησαν να παρέμβουν στο έργο του. Γράφει, επίσης, ότι από τον Ιούνη του 2015 μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, όμως το ποτάμι του Κυπριακού φουρτούνιασε και κόντεψε να τους πνίξει. Επίσης, γράφει ότι κρίσιμο για την οικονομία της Κύπρου χαρακτηρίζεται το διάστημα 12-18 Ιουνίου, στη διάρκεια του οποίου θα γίνει ακροαματική διαδικασία των πραγματογνωμόνων της FBME Bank και της Κεντρικής Τράπεζας.

Η εβδομαδιαία «Μάχη», υπό τον τίτλο «Θα εκπλαγούν όσοι κάνουν προσθέσεις», γράφει ότι όσοι κάνουν αριθμητική πρόσθεση των κομματικών ποσοστών θα έχουν πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις, τονίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα του πολυσυλλεκτική. Γράφει, επίσης, ότι το πήγαινε-έλα του κ. Έιντε δεν απέδωσε, καθώς ο κ. Ακιντζί απέρριψε όχι μόνο την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά και πρόσκληση για κοινή συνάντηση τη Δευτέρα. Επίσης, γράφει ότι η Τουρκία δεν τήρησε ούτε κατ’ ελάχιστον ό,τι και η ίδια είχε υπογράψει στη Γενεύη από το 1929, γεγονός που αυτομάτως και αυτοδικαίως αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή της Κυριακής», υπό τον τίτλο «Η μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, δήλωσε ευθαρσώς ότι η ευθύνη του διαφαινόμενου ναυαγίου της εν εξελίξει προσπάθειας του κ. Έιντε για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη οφείλεται αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά. Γράφει, επίσης, ότι με βάση τα σενάρια που έχουν διερευνηθεί, αυτή τη χρονική στιγμή οι Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος είναι που παρουσιάζουν τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Επίσης, γράφει ότι εκφράζονται ανησυχίες για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ότι οι συντάξεις είναι πικρές, παρά τις αυξήσεις που έγιναν την τελευταία δεκαετία.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «Sunday Mail», υπό τον τίτλο «Άγχος για τα τελευταία βήματα των συνομιλιών», επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε προ πολλού στήσει τις συνομιλίες για κατάρρευση, και ότι εάν πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη, μάλλον δεν θα οδηγήσει πουθενά. Γράφει, επίσης, ότι τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστά δυστυχήματα χθες. Επίσης, γράφει ότι έχουν χαιρετιστεί νέοι κανονισμοί που επιτρέπουν τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, ωστόσο οι ακτιβιστές θεωρούν ότι είναι πολύ περιοριστικοί και δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν για ευρύτερη πρόσβαση.

ΚΥΠΕ – Ρεβέκκα Γρηγοριάδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/05/2017 10:46

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: