Για τον Αλέκο Κωνσταντινίδη: Όποιος δεν μπορεί τη ζέστη να μην κάνει το μάγειρα…




Στην εφημερίδα “Αλήθεια” της 22ης Απριλίου ο βετεράνος δημοσιογράφος της εφημερίδας Αλέκος Κωνσταντινίδης μου επιτίθεται χαρακτηρίζοντας αυτά που γράφω ως “βλακείες” με αφορμή κείμενο μου στον Φιλελεύθερο (9 Απριλίου 2017) για την παρουσία στην Κύπρο του Νορβηγού Έσπεν Μπάρθ Άιντα και την ατζέντα του που δεν είναι να βρεί λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά λύση που να ικανοποιεί την τουρκο-ατλαντική ατζέντα.

Και υπογραμμίζω με βάση το ιστορικό και τις προσωπικές φιλοδοξίες του Άιντα, πως η ανομολόγητη ατζέντα του Νορβηγού είναι η κατάλυση του κυπριακού κράτους.

Ο καθένας έχει δικαίωμα στη γνώμη του, όπως και δικαίωμα να χρησιμοποιεί όποιους χαρακτηρισμούς θέλει. Εγώ δεν διεκδικώ ασυλία σε αυτά που γράφω και όποιος θέλει μπορεί να με επικρίνει, να με κατακρίνει και, αν αρέσκεται, μπορεί και να με βρίζει. Όπως αρέσκονταν να λέει ο Πρόεδρος Τρούμαν, “όποιος δεν μπορεί τον πύρουλλο (τη ζέστη) να μην κάνει το μάγειρα”.

Όχι μόνο δεν με ενοχλούν αυτά που γράφει ο Αλέκος Κωνσταντινίδης για το άτομο μου, αλλά αντίθετα θέλω να τον ευχαριστήσω (και το έχω ξανακάνει παλαιότερα και είμαι σίγουρος το θυμάται) πως αντίθετα με άλλους που κατά καιρούς μου επιτίθενται, ο Α.Κ, πάντα γράφει το όνομα μου σωστά – Ευρυβιάδης με ύψιλον. Αυτό έχει προφανώς να κάνει με την ελληνικότατή του παιδεία. Και έτσι όλοι γνωρίζουν πως εμένα στοχεύει, και στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίζει, και όχι κάποιον άλλο.

Ο Α.Κ. υπήρξε από τους πρώτους “αμφισβητίες” (dissenters) δημοσιογράφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μαθήτευσε με τον μακαρίτη Αντώνη Φαρμακίδη, ιδρυτή της τότε εβδομαδιαίας “Αλήθειας”, που κυνηγήθηκε πολιτικά από τους υποστηρικτές του Μακαρίου και ο οποίος μάλιστα απήχθη από θερμοκέφαλους και κρατήθηκε σε κρησφύγετο στις αρχές της δεκαετίας το 1960. Είχε συνεργασίες με περιοδικά του εξωτερικού και για κάποιο χρονικό διάστημα εξέδιδε στην Κύπρο την ελληνική έκδοση της αντικομμουνιστικής επιθεώρησης “Ο Κόσμος Σήμερα” (“The World Today”), η οποία είχε ένα πολύ ενδιαφέρον διεθνές ιστορικό.

Με τον Α.Κ., και με τον οποίο συνεργάστηκα σε έρευνα στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αν θυμάται, διαφωνώ κάθετα στο κυπριακό και σε άλλα ζητήματα. Και αντίθετα με πολλούς, εκτιμώ πως οι απόψεις του είναι, σε τελική ανάλυση, θετικές για τους προβληματισμούς όλων μας γύρω από το κυπριακό. Ο Θεός να του δίνει χρόνια να συνεχίζει. ( Άλεκο, να με συγχωρείς αν είσαι και άθεος, εκτός από dissenter. Δεν είχα πρόθεση να σε προσβάλω.)

Μάριος Ευρυβιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: