Παρεκτροπή οι συνομιλίες, λέει ο Σιζόπουλος: Ζητά αναπομπή νόμου για ενωτικό δημοψήφισμα




“Τα όσα θα συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις αποτελούν οπισθοδρόμηση και παρεκτροπή από την πορεία που είχε δρομολογηθεί”, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

“Δεν είναι νοητό, την ώρα που υποτίθεται ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ο διάλογος για τα θέματα του εδαφικού, της αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων, των εγγυήσεων και της ασφάλειας, να συζητούμε διαδικαστικά ζητήματα για μια άλλη πορεία.

“Η κατάληξη αυτή για ακόμα μια φορά δίνει την ευκαιρία στην Τουρκιά να υπεκφεύγει των ευθυνών της, να κωλυσιεργεί και να επιβραδύνεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας”, τόνισε.

Ενωτικό δημοψήφισμα

“Ο νόμος που ψήφισε η Βουλή για τον καθορισμό των σχολικών επετείων από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι αντισυνταγματικός, επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, σήμερα, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να τον αναπέμψει και από το αρμόδιο Υπουργείο να μην τον εφαρμόσει.

Την ίδια ώρα, ο κ.Σιζόπουλος κάνει λόγο για επιλεκτική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας επί προτάσεων νόμων, αφού στην προκειμένη περίπτωση ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως δεν μπορεί να είναι νομικός σύμβουλος της Βουλής και να εμπλέκεται στη γνωμάτευση επί προτάσεων νόμου, ενώ την ίδια ώρα, συνέχισε, γνωμάτευσε επί πρότασης νόμου που κατέθεσε η ΕΔΕΚ στην Επιτροπή Οικονομικών και που αφορούσε την παγοποίηση προσλήψεων και προαγωγών πριν από προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Με τη συγκεκριμένη γνωμάτευση, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, η Νομική Υπηρεσία χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ ως αντισυνταγματική, «γιατί επεμβαίνει στις αρμοδιότητες που το Σύνταγμα τις αναθέτει στην εκτελεστική εξουσία και στο πλαίσιο της διάκρισης των αρμοδιοτήτων, κάτι που δεν είναι δυνατό να συμβεί».

Η συγκεκριμένη γνωμάτευση, υποστήριξε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ενισχύει τη θέση της ΕΔΕΚ ότι και η πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι αντισυνταγματική «γιατί ακριβώς εκχωρεί αρμοδιότητες που με βάση το Σύνταγμα έχουν ανατεθεί στη νομοθετική εξουσία».

«Γι’ αυτό και καλούμε για ακόμα μία φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει ή να μην υπογράψει τη συγκεκριμένη απόφαση της Βουλής, καθώς και τον Υπουργό Παιδείας να μην την εφαρμόσει», συμπλήρωσε.

Σημείωσε τέλος, πως για την ΕΔΕΚ τίθεται ζήτημα που αφορά τη Νομική Υπηρεσία, η οποία «δεν μπορεί να γνωματεύει επιλεκτικά σε προτάσεις νόμου, ανάλογα με το αν αυτές είναι ευνοϊκές ή όχι προς τη νομοθετική εξουσία».

ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης – Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 11/04/2017 14:12

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: