“Μικρή έως ελάχιστη πρόοδος” σημειώθηκε κατά τις επαφές του κ. Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, που διέρρευσαν από επίσημες ελληνικές πηγές, οι επαφές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στην αμερικανική πρωτεύουσα, με τους πλέον σημαντικούς παίκτες του Ελληνικού Προγράμματος, δεν απέφεραν ακόμα τα ποθητά αποτελέσματα, καθώς οι δανειστές του ΔΝΤ και των Βρυξελλών, επιμένουν σε μέτρα που δεν μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, που μίλησε στην ιστοσελίδα μας MIGNATIOU.COM, σημειώθηκε “μικρή έως ελάχιστη πρόοδος” και τώρα όλες οι εξελίξεις μεταφέρονται στην Αθήνα, όπου την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αφιχθούν οι επικεφαλής των Αποστολών των Θεσμών. Της Αποστολής του ΔΝΤ αναμένεται να ηγηθεί, όπως συμβαίνει πάντα, η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου. Η απόφαση για επιστροφή των Αποστολών των δανειστών είναι καθαρά πολιτική, τόνισε η πηγή.

Ο Έλληνας υπουργός θα κάνει ακόμα μία προσπάθεια σήμερα για να πείσει τους συνομιλητές του για την ανάγκη να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα η επιθεώρηση. Φέρεται να πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, Άντριου Μπακόλ, τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Με τον τελευταίο ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να πιστεύει ότι “θα βάλει τις τελευταίες πινελιές”, τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας.

Σημειώνουμε ότι τόσο ο κ. Πολ Τόμσεν, όσο και επίσημες ελληνικές πηγές, μίλησαν χθες για πρόοδο, η οποία όπως άφησαν να εννοηθεί δικαιολογεί την επιστροφή των Θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Σύμφωνα με τις πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, “το τρίπτυχο των αποφάσεων έτσι όπως προέκυψαν από τον χθεσινό κύκλο των συναντήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην Ουάσιγκτον, αφορούν τη βούληση από όλες τις πλευρές για συμφωνία ως το τέλος Μαΐου, την επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη, και σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών με συγκεκριμένους στόχους”.

ΟΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΔΩ

Οι πηγές μίλησαν για θετικό και εποικοδομητικό κλίμα. Και τόνισαν ότι ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι διαφαίνεται από όλες τις πλευρές η βούληση για ολοκλήρωση της συμφωνίας ως το τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν την ερχόμενη Τρίτη με σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών, όπως τονίστηκε. Αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη σύνθεση του MEFP (Memorandum of Economic and Financial Policies), την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και τη συζήτηση για το χρέος, η οποία θα γίνουν ταυτόχρονα με τα παραπάνω.

Σημειώνουμε και την αισιόδοξη δήλωση του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε ότι “είμαστε πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα”.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg και απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα, ο Ολλανδός αξιωματούχος απάντησε:

“Είμαστε πολύ κοντά, πρόκειται πραγματικά για το τελευταίο διάστημα. Έχουμε πλήρη συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Πώς πρέπει να σχεδιαστούν, πότε να εφαρμοσθούν , το εύρος τους”.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία πρέπει τώρα να αποτυπωθεί στο χαρτί για να οριστικοποιηθεί αυτό το μέρος της διαδικασίας, πρόσθεσε. Το άλλο μέρος είναι, φυσικά, το χρέος, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και δήλωσε ότι οι συζητήσεις των Ευρωπαίων πιστωτών με το ΔΝΤ θα είναι δύσκολες. Τόνισε πως βλέπει ότι θα υπάρξει λύση.

Δήλωσε συγκεκριμένα: “Θα είναι μία δύσκολη συζήτηση με το ΔΝΤ, επειδή υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί, που μπορούμε να πάμε και που όχι, αλλά και σε αυτό βλέπω μία λύση”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: