Λεπέν και Μακρόν: Δύο διαφορετικοί κόσμοι, και δύο εντελώς αντίθετα οικονομικά προγράμματα




Αύξηση των δαπανών, προστατευτισμός και έξοδος από το ευρώ για την Μαρίν Λεπέν, δημοσιονομική σύνεση, φιλελευθερισμός και ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για τον Εμμανουέλ Μακρόν: οι δύο φιναλίστ των γαλλικών προεδρικών εκλογών έχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα οράματα για την οικονομία.

Ο 39χρονος κεντρώος φιλοευρωπαίος είναι το φαβορί για το ραντεβού της 7ης Μαΐου, αφού ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο με 24,01% των ψήφων, ακολουθούμενος από την 48χρονη υποψήφια της ακροδεξιάς (21,30%).

Όμως όσον αφορά τα οικονομικά, «έχουμε δύο πολύ διαφορετικές φιλοσοφίες», υπογραμμίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Βεστέρ, επικεφαλής των οικονομολόγων του Natixis AM. «Στη μια πλευρά, θέλουν να αποκτήσουν τα μέσα για να προσαρμοσθούν σ’ έναν κόσμο που κινείται, στην άλλη θέλουν να αποκοπούν από τον υπόλοιπο κόσμο», εκτιμά ο ερευνητής, ο οποίος κάνει λόγο για «μεγάλη απόσταση» μεταξύ των δύο προγραμμάτων «τα οποία είναι αντίθετα σε όλα».

Στο κέντρο των διαφορών βρίσκεται η σχέση με την παγκοσμιοποίηση, την οποία ο ένας υποψήφιος αντιμετωπίζει ως ευκαιρία και η άλλη ως απειλή για τη Γαλλία, αλλά και το κοινωνικό σύστημα, η κανονιστική ρύθμιση της εργασίας, τα μέσα για την επιστροφή της ανάπτυξης….

«Η άγρια παγκοσμιοποίηση θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας», εκτιμά η Μαρίν Λεπέν καταφερόμενη εναντίον της «πλήρους απορρύθμισης, χωρίς σύνορα και χωρίς προστασίες», στην οποία οφείλονται οι «μετεγκαταστάσεις» επιχειρήσεων και η «κυριαρχία του χρήματος».

Αντίθετα για τον Εμμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργό Οικονομίας σοσιαλιστικής κυβέρνησης και πρώην τραπεζίτη, «η παγκοσμιοποίηση είναι μια καταπληκτική ευκαιρία». «Οι μεγάλες οικονομικές επιτυχίες της χώρας μας οφείλονται στην ανάπτυξη του κόσμου, δεν έχουμε πλέον επιλογή και είναι μάλιστα η ευκαιρία μας», δήλωσε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, η οποία προωθεί τον προστατευτισμό, υπόσχεται να αναδιαπραγματευθεί τις διεθνείς εμπορικές συνθήκες και να επαναφέρει τελωνειακούς φραγμούς, επιβάλλοντας φόρο 3% σε ορισμένες εισαγωγές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: