Σαρώνει στις δημοσκοπήσεις το εθνικιστικό κόμμα της Λεπέν: Με 28% αφήνει… μακράν πίσω τον Μακρόν, με 20% για τις γαλλικές ευρωεκλογές

FILE PHOTO : Η Μαρίν Λεπέν Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Το εθνικιστικό κόμμα της Λεπέν Rassemblement National (RN) προηγείται καθαρά σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις από τη Γαλλία που ήρθαν στη δημοσιότητα την Τρίτη (17 Οκτωβρίου).

Το κεντρώο κόμμα Renaissance του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έρχεται δεύτερο με μεγάλη διαφορά.

Σε δημοσκόπηση του IFOP για τη Le Figaro ενόψει των εκλογών του Ιουνίου 2024, η λίστα του RN της Μαρίν Λεπέν ανεβαίνει στο 28%, τρεις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Αυγούστου και πέντε μονάδες σε σχέση με το 2019. Αυτό δίνει στο ακροδεξιό κόμμα ένα συνολικό προβάδισμα οκτώ μονάδων έναντι του Renaissance.

Με τα ποσοστά αυτά σε ψήφους, το RN έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την ηγεσία της ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το κόμμα Lega στην Ιταλία, του οποίου ηγείται ο σύμμαχος της Λεπέν Ματέο Σαλβίνι, κατέχει τώρα αυτή τη θέση, αλλά η δημοτικότητά του έχει πέσει.

Προς το παρόν, οι Μακρονιστές συγκεντρώνουν ποσοστό 20%, δύο μονάδες κάτω από την τελευταία δημοσκόπηση και το αποτέλεσμα του 2019, εάν ο Στεφάν Σεζουρνέ ή ο Τιερί Μπρετόν ηγηθούν της λίστας τους. Ο Σεζουρνέ ηγήθηκε της λίστας το 2019 και προεδρεύει της ομάδας Renew στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο Μπρετόν είναι τώρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά.

Η συντηρητική δεξιά, από την άλλη, (Les Républicains, EPP) διατηρείται σταθερά γύρω στο 8% και φαίνεται να αντιστέκεται στην εμφάνιση ενός δεύτερου ακροδεξιού ψηφοδελτίου, του κόμματος Reconquête! του Ερίκ Ζεμούρ, με επικεφαλής τη Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ανιψιά της Μαρίν Λεπέν.

Παρά την εντατικοποίηση της εκστρατείας της για τη μετανάστευση τις τελευταίες εβδομάδες, η ομάδα του Ζεμούρ συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 6%, μόλις και μετά βίας περνάει το όριο του 5%. Τέλος το ψηφοδέλτιο του Νικολά Ντυπόν-Αινιάν βρίσκεται στο 2%.

Μια νέα ισορροπία στην Αριστερά

Στην αριστερά, τρία από τα τέσσερα κόμματα είναι πιθανό να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους στις τελευταίες εκλογές. Οι λίστες του La France insoumise (LFI, Η Αριστερά) με επικεφαλής την ευρωβουλευτή Μανόν Όμπρι και του Parti socialiste (PS, σύμμαχος της Place Publique), πιθανώς με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Ραφαέλ Γκλουκσμάν, συγκεντρώνουν το καθένα ποσοστό 9% – από περίπου 6% το 2019.

Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν απέκτησε κανέναν ευρωβουλευτή το 2019 και βρίσκεται ακριβώς στο όριο του 5% στην πρόθεση ψήφου. Η υποψηφιότητα του Φαμπιάν Ρουσέλ για τις προεδρικές εκλογές του 2022 έχει ενισχύσει βέβαια το προφίλ του.

Αφού ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη της αριστεράς το 2019 (13,5%), η λίστα Europe Ecologie – Les Verts (EELV, Les Verts/ALE) με επικεφαλής την ευρωβουλευτή Μαρί Τουσάντ έχει πέσει στο 8% της πρόθεσης ψήφου, μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Οι προβλέψεις της Europe Elects τον Σεπτέμβριο έδειχναν κατάρρευση των Πρασίνων σε όλη την ΕΕ, οι οποίοι θα μπορούσαν να χάσουν το ένα τρίτο των ευρωβουλευτών τους από τους Σοσιαλιστές ή τη ριζοσπαστική αριστερά, ανάλογα με τη χώρα.

Στη Γαλλία, μια συμμαχία των αριστερών κομμάτων που θα κατέλθουν σε έναν ενιαίο κατάλογο φαίνεται όλο και πιο απίθανη. Το PCF, το PS και το EELV είτε υποστήριξαν την αρχή της ύπαρξης δικών τους λιστών είτε όρισαν τους επικεφαλής των λιστών τους. Η έρευνα έδειξε ότι οι τέσσερις κύριες αριστερές λίστες (EELV, LFI, PS, PCF) θα σημείωναν καλύτερα ποσοστά το 2024 (31-32%) από ό,τι το 2019 (28,47%).

Η Γαλλία είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της ηπείρου και στέλνει στις Βρυξέλλες 81 από τους 720 ευρωβουλευτές του Κοινοβουλίου.

Mε πληροφορίες από euractiv.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Στην Αίγυπτο μετά το Ισραήλ ο Ρίσι Σούνακ: Επαφές για να αποφευχθεί κλιμάκωση της κρίσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: