Κόντρα Γιούνκερ με επίτροπο Χαν λόγω Τουρκίας: Μόνο ο Ζαν-Κλοντ δικαιούται να ομιλεί




Ο Πρόεδρος της Κομισιόν και ουδείς άλλος εκφράζει την επίσημη θέση της Κομισιόν, διευκρίνισε σήμερα ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν σε σχέση με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Επίτροπος Χαν σε σχέση με την προοπτική του επανακαθορισμού των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε, ερωτηθείς σχετικά με το τι είπε ο Επίτροπος Χαν, πως “ο Πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε δημόσια για την Τουρκία πρόσφατα” και προέτρεψε τον Τύπο να αναζητήσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του Ζ.Κ.Γιούνκερ. Ο Μ.Σχοινάς επεσήμανε ότι δεν είναι τώρα η ώρα να προκαταλάβουμε τις συζητήσεις των κρατών μελών, που όντως θα γίνουν για το θέμα, στη Μάλτα και κατά τη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών. Εκεί όπως είπε, θα βρίσκεται τόσο ο επίτροπος Χαν, όσο και η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος Χαν φέρεται να δήλωσε στον Τύπο πως η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει την σχέση της με την Τουρκία, και ειδικότερα το τι “μέλλον” μπορεί να της προσφέρει στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πηγές αργότερα επεσήμαναν ότι η επίμαχη δήλωση Χαν δεν μεταφέρθηκε επακριβώς και πως ο ίδιος ο Χαν δήλωσε πως ο σκοπός ήταν η όποια συζήτηση να γίνει από τους υπουργούς στο Gymnich.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 25/04/2017 15:01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: