Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η ένταση που προκλήθηκε χθες στη Βουλή κατά την ψηφοφορία για την πρόταση του ΔΗΣΥ για το ενωτικό δημοψήφισμα, η οποία εγκρίθηκε με 30 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον, η επίθεση με αμερικανικούς πυραύλους Τόμαχοκ στη Συρία και η νέα τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό χθες στη Στοκχόλμη, είναι τα θέματα που δεσπόζουν στον σημερινό Τύπο.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Παρ’ ολίγον ξύλο!” γράφει ότι σε αρένα μετατράπηκε η Ολομέλεια, αναφέρεται σε σκηνικό ντροπής, σημειώνει ότι οι βουλευτές Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ και Κέττηρος του ΑΚΕΛ ήρθαν στα χέρια και προσθέτει ότι ακούστηκαν αλληλοκατηγορίες και χαρακτηρισμοί για “αλήτες”, “μειοδότες”, ενώ η συνεδρία ολοκληρώθηκε με την παρουσία της Αστυνομίας. Αλλού γράφει ότι ο Τραμπ κτύπησε στη Συρία με 59 πυραύλους Τόμαχοκ, ενώ η τρομοκρατία κτύπησε τώρα και στη Σουηδία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργικό ζήτησε χθες έρευνα κατά του στελέχους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ανδρέα Χασαπόπουλου.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Στην τελική ευθεία ο πόλεμος στη Συρία” γράφει ότι η χθεσινή επίθεση με αμερικανικούς πυραύλους Tomahawk εναντίον της αεροπορικής βάσης Αλ-Σαϊράτ, στην Χομς της Συρίας, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην πολύχρονη διαμάχη στην γειτονική χώρα. Αλλού αναφέρεται στα νέα τρομοκρατικά κτυπήματα και συγκεκριμένα στη νέα επίθεση με φορτηγό χθες στη Στοκχόλμη αλλά και για ανατινάξεις, πειρατείες και ομηρείες σε όλον τον κόσμο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε όσα συνέβησαν εντός και εκτός κατά τη διάρκεια χθες της ψηφοφορίας στη Βουλή επί της πρότασης του ΔΗΣΥ για τις σχολικές επετείους.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Μας έμεινε η διχόνοια” γράφει ότι ένταση, αντιπαραθέσεις, χειροδικίες, προπηλακισμοί, αποχωρήσεις και διακοπές, ήταν λίγα από τα όσα συνέβησαν χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ πέρασε με 30 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον, πλην όμως, τα όσα είχαν διαδραματιστεί στη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίας αφήνουν πίσω τους πολλά αρνητικά και κυρίως τη διχόνοια, γράφει. Αλλού γράφει ότι ασυμβίβαστο διαπιστώθηκε εκ πρώτης όψεως για τον ΥΠΕΣ, ο οποίος εκλήθη ενώπιον της Επιτροπής Ασυμβίβαστου για να καταθέσει τις θέσεις του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεγαλεπήβολο έργο αποτύπωσης της κρατικής περιουσίας ξεκινά από το Γενικό Λογιστήριο – καταγράφονται όλα, φράγματα, δρόμοι, κτήρια, μηχανήματα κ.ά.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Ρητορική μίσους και φανατισμού εντός Βουλής” γράφει για ακατάσχετη ρητορική μίσους, εθνικισμού και λαϊκισμού από το ΕΛΑΜ, αλλά και από προέδρους κομμάτων και βουλευτές του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, οι οποίοι μίλησαν διχαστικά. Τα όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου για διόρθωση του λάθους για το ενωτικό δημοψήφισμα υπερέβησαν τα εσκαμμένα και κάθε όριο πολιτικού πολιτισμού, συμπληρώνει. Αλλού γράφει για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένα στα πέντε άτομα εμφανίζει κατάθλιψη και ότι ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλεί η παιδική κατάθλιψη.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Η Βουλή ψηφίζει κάτω η ‘ένωση’”, γράφει ότι εν μέσω έντασης και αποχώρησης βουλευτών του ΔΗΣΥ από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ύστερα από ομιλία βουλευτή του ΕΛΑΜ, ο οποίος τους αποκάλεσε “μειοδότες”, 30 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 20 εναντίον της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για το ενωτικό δημοψήφισμα. Αλλού αναφέρεται στη νέα τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό χθες στην Στοκχόλμη. Σε άλλο θέμα γράφει οι εκπαιδευτικοί κατεβαίνουν στους δρόμους για τις προσωρινές συμβάσεις.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/04/2017 09:22

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: