Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης νόμου για σχολικές επετείους, οι εξελίξεις στη Συρία και οι υπογραφές συμβολαίων με ενεργειακούς κολοσσούς για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι επαφές Τζόνσον στην Αθήνα, το θέμα των καισαρικών που συζητήθηκε στην Επιτροπή Υγείας και το θέμα του λιμανιού της Λεμεσού.

Η Αλήθεια, υπό τον τίτλο «Προεόρτια διχασμού» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι ο διχασμός θα είναι το κύριο μενού της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, όπου θα συζητηθεί η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για διόρθωση του λάθους αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος είναι από τις πιο ακριβές χώρες στον τομέα των φαρμάκων. Η εφημερίδα παραθέτει επίσης την φωτογραφία ενός πατέρα που κρατά τα μόλις 9 μηνών δίδυμα παιδιά του, θύματα της επίθεσης με χημικά στη Συρία στις 4 Απριλίου, με τίτλο «Πείτε αντίο, μωρά μου, πείτε αντίο».

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το πρώτο της θέμα «Στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξετάζει ο Τραμπ» και γράφει ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί οιαδήποτε απόφαση, αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμη, κάνει λόγο για θυελλώδη Ολομέλεια για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον συζήτησε το Κυπριακό με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ο «Φιλελεύθερος» έχει τίτλο «Η Βουλή κλίνει την πλάστιγγα» και γράφει στο κύριο θέμα της ότι σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο κλίμα εξαιτίας της προειδοποίησης Ακιντζί, η Ολομέλεια της Βουλής καλείται σήμερα να πάρει μια απόφαση από την οποία θα εξαρτηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει ότι στις 13 Ιουλίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ονησίφορου της Αναρίτας, θα αγγίξει το γεωτρύπανο της Total τον βυθό στο τεμάχιο «11» της ΑΟΖ. Επίσης γράφει ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αξιώνει αποφυλάκιση.

«Υπογραφές που κοστίζουν εκατομμύρια» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η «Χαραυγή» και γράφει ότι βαρύτατες είναι οι πολιτικές ευθύνες του Υπουργού Μεταφορών και της Κυβέρνησης για την όλη διαδικασία που ακολούθησαν μέχρι την υπογραφή των συμβολαίων για την ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού Λεμεσού. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι σε παράλληλη πορεία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του νέου γύρου διαπραγματεύσεων τα θέματα ουσίας όσο και τα ΜΟΕ. Ακόμη αναφέρει ότι εγκατέλειψαν τα στρατόπεδα 300 συμβασιούχοι οπλίτες και έρχονται νέες προσλήψεις το Μάιο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” φέρει τον τίτλο «Τα ζώδια οδηγούν σε άνοδο των καισαρικών» και γράφει ότι στη συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής λέχθηκε ότι τα δύο τρίτα των γεννήσεων γίνονται με καισαρική τομή, καθώς «ανώριμες και απαιτητικές» μητέρες θέλουν τα μωρά τους να γεννηθούν σε συγκεκριμένους μήνες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η γεώτρηση ξεκινά το 2018 μετά την υπογραφή των συμβολαίων με Total και ΕΝΙ. Επίσης, γράφει ότι αυξάνεται η ένταση ενόψει της ψηφοφορίας για το ενωτικό δημοψήφισμα στη Βουλή.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», υπό τον τίτλο «Ο…Γολγοθάς των κομμάτων προς την κάλπη» γράφει για συμπόρευση των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, χωρίς τη Συμμαχία Πολιτών ενώ προσθέτει ότι στη μετά το Πάσχα εποχή, τα κόμματα αναμένεται να φουλάρουν τις μηχανές και να αυξήσουν την ένταση των αντιπαραθέσεων, δέκα μήνες πριν το Φεβρουάριο του 2018. Επίσης παραθέτει τη δήλωση του Αρχηγού της Αστυνομίας σε εκδήλωση, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λύσης, όπου ανέφερε ότι οι θεσμοί του κράτους πρέπει να λειτουργούν ως πρότυπα εν μέσω δύσκολων συγκυριών στον τόπο. Ακόμη γράφει για φάρμακο-ανάσα για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» γράφει στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «Νέο δώρο στην Τουρκία από ΔΗΣΥ-ενδιάμεσους!», ότι κυβερνών κόμμα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι δίνουν άλλοθι στην Άγκυρα να επιμένει στη θέση για παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση, με πρόφαση τις στρατιωτικές διευκολύνσεις σε γειτονικά κράτη. Επίσης γράφει ότι το ΕΛΑΜ επιχειρεί να αποποιηθεί τη σχέση του με τον ναζισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η προσοχή είναι στραμμένη στην 11η Απριλίου για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» έχει τίτλο «ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ ψηφίζουν το νόμο Ακκιντζί» και γράφει για ιστορικά απαράδεκτες στιγμές που περνά η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ προσθέτει ότι σαν σήμερα το 2004, ο Τάσσος Παπαδόπουλος απηύθυνε στο λαό το διάγγελμα με τον οποίο τον καλούσε να απορρίψει το Σχέδιο Ανάν. Αλλού χαρακτηρίζει καταπέλτη την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή για το λιμάνι Λεμεσού. Ακόμη, γράφει ότι φωνάζει ο Υπουργός Υγείας και κάποιο σύνδεσμοι ασθενών για τα κόμματα που δεν ψηφίζουν τα νομοσχέδια για ΓΕΣΥ, τα οποία απαντούν ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν χωρίς να ξέρουν το κόστος.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “Cyprus Weekly” με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πρόσω ολοταχώς» αναφέρεται στην υπογραφή των συμβολαίων για άδειες εξερεύνησης σε ενεργειακούς κολοσσούς όπως η ExxonMobil, ENI και Total, προσθέτοντας ότι έως και 12 γεωτρήσεις αναμένοντα στα επόμενα δύο χρόνια στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο σημείο, γράφει για δύσκολο δρόμο σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Επίσης αναφέρει ότι η Πάφος ετοιμάζεται για άνοδο στις τουριστικές αφίξεις το καλοκαίρι.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/04/2017 08:27

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: