Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η διπλή βομβιστική επίθεση στην Αίγυπτο σε εκκλησίες χριστιανών Κοπτών, το περιβάλλον μέσα στο οποίο επαναρχίζουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, καθώς και η νέα προσπάθεια για μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Έτσι κτίζεται η νέα Δημόσια Υπηρεσία» γράφει ότι ο Κωνσταντίνος Πετρίδης εξηγεί στην εφημερίδα ότι μετά από επαφές με όλα τα κόμματα προχώρησε σε κινήσεις εντάσσοντας στα νομοσχέδια αρκετές νέες πρόνοιες που τα ικανοποιούν ώστε αυτά να δώσουν τη θετική τους ψήφο. Αλλού γράφει ότι ματωμένη ήταν η Κυριακή των Βαΐων στην Αίγυπτο με δύο βόμβες σε εκκλησίες και 45 νεκρούς. Σε άλλο της θέμα η «Α» γράφει ότι λίγο πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ο Μουσταφά Ακιντζί διαμηνύει ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται μονομερή βήματα από την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι εάν αρχίσουν γεωτρήσεις τον Ιούλιο, χωρίς να υπάρξει λύση, θα προκληθεί ένταση.

Η «Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τζιχαντιστές αιματοκύλησαν την Αίγυπτο» γράφει ότι οι χριστιανοί Κόπτες της Αιγύπτου, περίπου το 8% του πληθυσμού της χώρας – μπήκαν χθες, για ακόμη μια φορά, στο στόχαστρο των φανατικών του Ισλαμικού Κράτους και αναφέρεται στη διπλή επίθεση αυτοκτονίας αρχικά στο ναό του Αγίου Γεωργίου στην Τάντα και ακολούθως σε ναό στην Αλεξάνδρεια. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι με απειλές για ένταση από Ακιντζί ξαναρχίζουν οι συνομιλίες και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα ΗΕ θα υποβάλουν γεφυρωτικές προτάσεις μέσω του Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Σε άλλο θέμα γράφει για την Πορεία Χριστοδούλας και ότι ο Γιώργος Παμπορίδης κάλεσε τους πολίτες να πιέσουν για εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Ραντεβού σε ψυχρό κλίμα», γράφει ότι χωρίς να έχει εκτονωθεί πλήρως η κρίση που προκλήθηκε με την αποχώρηση Ακιντζί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων επαναρχίζουν αύριο οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι οι χριστιανοί της Αιγύπτου θρηνούν από χθες δεκάδες νεκρούς από δύο βομβιστικές επιθέσεις σε δύο κοπτικές εκκλησίες και ότι της βομβιστικές επιθέσεις καταδίκασαν Πάπας και Πατριάρχης Αλεξάνδρειας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δική τους διαχειριστική Αρχή ευρωπαϊκών ταμείων ζητούν να έχουν οι Τουρκοκύπριοι παρ’ όλον ότι αρχικά δέχτηκαν να παραμείνει ως μοναδική διαχειριστική Αρχή η υφιστάμενη νοουμένου ότι θα διαμοιραστούν οι οργανικές θέσεις στην Αρχή 50% – 50%.

Η «Χαραυγή», τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Συνομιλίες με έμφαση στα θέματα ουσίας» και γράφει ότι στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί θα βρίσκεται και η αλλαγή της μεθοδολογίας και ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι «πρέπει να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση, επιτέλους, στα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τη λύση του Κυπριακού και να μην αναλώνουμε χρόνο στις λεπτομέρειες». Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι “τιμήθηκε χθες η μνήμη των ηρωομαρτύρων της ελληνοτουρκικής φιλίας Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε νέα έκθεση του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως η οποία διαπιστώνει ότι το κράτος απέτυχε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σε σχέση με τα άτομα με αναπηρίες.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/04/2017 07:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: