Ακόμα ένα λάθος: Ο Άιντα έχει εξασφαλίσει την κατάθεση προφορικών προτάσεων




Του Κώστα Βενιζέλου

Τα Ηνωμένα Έθνη θα καταθέτουν ιδέες με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πριν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων που σημειώθηκε με την αποχώρηση του Ακιντζί, είχε συμφωνηθεί πως οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού θα μπορούν να καταθέτουν προτάσεις «για να διευκολύνουν τις συνομιλίες».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν στο «Φ» πως ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα και η ομάδα του, θα καταθέτουν προφορικά ιδέες για διάφορα ζητήματα, που θα συζητούνται, «χωρίς να δεσμεύει» τούτο τους εμπλεκόμενους. Η βασική επιδίωξη των Ηνωμένων Εθνών είναι να προχωρήσουν βαθμηδόν στην κάλυψη των κενών που υπάρχουν και να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις γεφύρωσης των διαφορών. Είναι, ωστόσο, σαφές πως στόχος του Νορβηγού αξιωματούχου του Διεθνούς Οργανισμού είναι η άσκηση από μέρους του ΟΗΕ επιδιαιτησίας.

Την ίδια ώρα, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, με την επανέναρξη των συνομιλιών την ερχόμενη Τρίτη, 11 Απριλίου, θα επιχειρηθεί η συζήτηση υπό μορφή πακέτου των πέντε από τα έξι κεφάλαια. Δηλαδή, της Διακυβέρνησης, Περιουσιακού, Οικονομία, Ε.Ε., Εδαφικού. Το θέμα της Ασφάλειας θα συζητηθεί στο τέλος στα πλαίσια διεθνούς διάσκεψης. Η μεθοδολογία της πακετοποίησης θα διαμορφώσει συνθήκες για πάρε-δώσε καθώς είναι προφανές πως ΟΗΕ, τουρκική πλευρά και διεθνείς παίκτες επιδιώκουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΟΤΖΙΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαχώρισε τη θέση του από τον ΥΠΕΞ της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά επιλέγοντας να δώσει στήριξη στον κ. Άιντα. Στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε την περασμένη εβδομάδα σε κοινοτικούς πρέσβεις στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος απάντησε σε ερώτηση του πρέσβη του Βελγίου.

Ο Βέλγος διπλωμάτης, ρώτησε τον κ. Αναστασιάδη εάν συμφωνεί «με τα όσα γράφουν κάποια ΜΜΕ για το ρόλο του κ. Άιντα». Σημειώνεται ότι ο Βέλγος πρέσβης είναι διαπιστευμένος και στην Αθήνα και δεν θα μπορούσε προφανώς να ρωτήσει ευθέως κατά πόσο συμφωνεί ο Πρόεδρος με τον κ. Κοτζιά.

Επέλεξε διατύπωση που παρέπεμπε στην τοποθέτηση Κοτζιά για τις μεθοδεύσεις Άιντα σε σχέση με τις τέσσερις ελευθερίες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι εκτιμά το έργο που επιτελεί ο αξιωματούχος του ΟΗΕ και τον στηρίζει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: