Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συνέντευξη του Έσπεν Μπαρθ Έιντε στο ΚΥΠΕ για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, οι διεργασίες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου ενόψει των προεδρικών εκλογών και η μαρτυρία του ΜΜΑΔίτη για το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου του Σαββάτου.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο “Βαποράκι – βουλευτής και Γενικός Ελεγκτής…” γράφει ότι ο Γιώργος Περδίκης παραδέχθηκε χθες πως έγινε το βαποράκι για να μεταβιβάσει στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας καταγγελίες για ασυμβίβαστο του Υπουργού Εσωτερικών που του έκανε γνωστός δημοσιογραφικός οργανισμός. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης πρωτοσέλιδα τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι γίνονται βήματα για να ξαναρχίσει ο διάλογος. Αλλού γράφει ότι με 18 λόγους έφεσης ο Παναγιώτης Νεοκλέους στο Ανώτατο.

Η «Σημερινή» με κύριο τίτλο “`Ξεχνούσαν` ασθενείς και πλήρωνε το κράτος” γράφει ότι ασθενείς παραπέμπονταν από την Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα όπου διέμεναν για πολύ περισσότερο ακόμη και για μήνες εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος για το Δημόσιο. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης πρωτοσέλιδα στις διεργασίες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου ενόψει των προεδρικών εκλογών και γράφει ότι ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών συμφώνησαν χθες στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός κοινού υποψηφίου από τον ενδιάμεσο χώρο. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα στις Βρυξέλλες με θέμα το Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο “Εμβαθύνουν την προσάρτηση” γράφει ότι στο δημόσιο της λόγο η τουρκική πλευρά εμφανίζεται υπέρμαχος των συνομιλιών και δείχνει να βιάζεται για επανέναρξη, την ίδια ώρα όμως κάνει όλο και περισσότερα βήματα προσάρτησης των κατεχομένων. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα με τίτλο “Ο Εισαγγελέας κόβει τη φόρα υπουργών” αναφέρεται σε γνωμάτευση του κ. Κληρίδη σύμφωνα με την οποία άπαντες οφείλουν να παραχωρούν στο Γεν. Ελεγκτή ότι ζητά ακόμη και προσωπικά δεδομένα. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για συγκλονιστική μαρτυρία του ΜΜΑΔίτη για τον τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο “Παραβλάπτει…την ευταξία η `Χαραυγή`!” γράφει ότι πανικό προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της “Χαραυγής” για τον τρόπο χειρισμού και αδειοδότησης των γραφείων κηδειών από πλευράς του Υπουργού Εσωτερικών και κάνει λόγο για “εκφοβισμό, φίμωση και απειλές με ποινικές διώξεις σε βάρος των δημοσιογράφων της εφημερίδας. Αλλού γράφει ότι ούτε το 2017 δεν τελειώνει το έργο της Πλατείας Ελευθερίας και δημοσιεύει σχετική φωτογραφία των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα η εφημερίδα κάνει λόγο για σάλο που έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις για υπερχρεώσεις χιλιάδων ευρώ σε εκατοντάδες στεγαστικά δάνεια του Συνεργατισμού.

Η αγγλογλωσση Cyprus Mail στο κύριο θέμα της με τίτλο “ Ο Έιντε `δεν μπορώ να το διευθετήσει για αυτούς`” αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι γίνονται βήματα για να επιστρέψουν οι δύο ηγέτες στο τραπέζι των συνομιλιών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα που ανέδειξε το ΚΥΠΕ σύμφωνα με το οποίο η ΣΠΕ Στροβόλου καλείται να επιστρέψει 35 εκατ. ευρώ σε δανειολήπτες. Αλλού γράφει ότι η ανεξέλεγκτη χρήση drones ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους παραβίασης του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/03/2017 10:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: