Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ποικίλα είναι τα πρώτα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες, με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας να επικεντρώνονται στις συνομιλίες και του ΥΠΕΞ της Ελλάδας στη στάση του Έσπεν Μπαρθ `Ειντε.

Ο Τύπος αναφέρεται επίσης στις διεργασίες για συνεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο για τις προεδρικές εκλογές του 2018, τη νέα τουρκική NAVTEX, την απόρριψη της ΠΑΣΥΚΙ των κυβερνητικών προτάσεων και την απόφαση για αξιοποίηση του παλαιού ΓΣΠ.

Η “Αλήθεια” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Σκληρή σύγκρουση μέσω αλληλογραφίας” και γράφει ότι νέες επιστολές αντάλλαξαν χθες ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Λιλλήκας όπου ο ένας προσπαθεί να πείσει τον άλλο για την καταλληλότητα της δικής του υποψηφιότητας στις προεδρικές εκλογές. Γράφει αλλού ότι τη μεθερχόμενη Παρασκευή πάει τελικά στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο που αφορά τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία όπως τροποποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ. Επίσης αναφέρει ότι προς απόρριψη οδεύει ο διορισμός της Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως, θέμα το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών.

“Η Σημερινή” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Στον τοίχο έστησε τον `Ειντε ο Κοτζιάς” αναφέρει ότι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, μιλώντας στην εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου στο Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ` . Αλλού αναφέρεται σε ανησυχία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για την καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη”. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη ότι μετά το δείπνο θα ξέρουμε πού πάμε.

“Ο Φιλελεύθερος” προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο “Πήρε φωτιά ο ενδιάμεσος” και αναφέρει ότι οι μυστικές επαφές δεν απέτρεψαν το διαζύγιο μεταξύ Γ. Λιλλήκα και των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Έριξε το όνομα του Ανδρέα Αγγελίδη, ο οποίος ωστόσο δήλωσε ότι προτιμά να μείνει απλός πολίτης. Αλλού αναφέρει ότι στα χαμένα έχουν καταχωρηθεί 190,2 εκατ. οφειλόμενοι φόροι αφού κρίθηκαν ανείσπρακτα στο διηνεκές. Ο “Φ” γράφει επίσης ότι η ΠΑΣΥΚΙ απορρίπτει σχεδόν όλες τις πρόνοιες της πρότασης της κυβέρνησης.

Η “Χαραυγή” κάτω από τον τίτλο “Χωρίς άδειες εταιρείες ζωικών αποβλήτων” αναφέρει στο κύριο θέμα της ότι αλαλούμ επικρατεί στο θέμα με το εργοστάσιο ζωικών αποβλήτων στην Αραδίππου αφού εταιρείες λειτουργούν χωρίς άδειες και οι αρμόδιοι φορείς δεν μπορούν να επιβάλουν τη νομιμότητα. Γράφει αλλού ότι νέα τουρκική NAVTEX ανακοινώθηκε που αφορά ασκήσεις οι οποίες διεξήχθησαν σε απόσταση 60 ναυτικών μιλίων από την αεροπορική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου”. Προβάλλει επίσης την απόφαση για αξιοποίηση του παλαιού ΓΣΠ και σημειώνει ότι αντιδράσεις απέτρεψαν να πωληθεί ως φιλέτο.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με τίτλο “Γραφειοκρατία σημαίνει ότι δεν εκταμιεύονται κοινοτικά κονδύλια” και αναφέρεται στην ανησυχία που εκφράζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Εμπορίου, καθυστέρηση που φθάνει μέχρι και τα δύο χρόνια. Προβάλλει επίσης τις δηλώσεις του ΠτΔ χθες βράδυ ότι αν οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών την Κυριακή στοχεύουν σε ΜΟΕ, τότε είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Γράφει ακόμα ότι τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής ο οποίος ούρησε μπροστά από τους μαθητές του.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” με κύριο τίτλο “Το 2018 η πρώτη γεώτρηση EXXON” γράφει ότι απέδωσαν σημαντικούς καρπούς οι επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ExxonMobil στις ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι οι τράπεζες στην Κύπρο θα είναι έτοιμες να εφαρμόσουν το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 9. Γράφει επίσης ότι οι τέσσερις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο βρίσκονται στην Ασία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Ζυρίχη, Τόκιο και Οσάκα.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/03/2017 07:59

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: