Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι ενέργειες της Λευκωσίας σε σχέση με το αίτημα της τουρκικής πλευράς για απόδοση των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο, μετά τη λύση του Κυπριακού, η πραγματοποίηση δείπνου του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Ακιντζί, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία, η αντιπαράθεση ΑΚΕΛ – Κυβέρνησης για το Κυπριακό, οι αντιδράσεις που πυροδότησε η θέση της ΠΑΣΥΔΥ όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην καταβάλλουν εισφορές για το ΓΕΣΥ, τα νομοθετήματα που κρίθηκαν από το Ανώτατο ως αντισυνταγματικά, η αναμενόμενη πλήρωση της θέσης του Επιτρόπου Διοικήσεως από το Υπουργικό Συμβούλιο, η αποχώρηση δεκάδων Συμβασιούχων Οπλιτών από την Εθνική Φρουρά και η καταγγελία ότι καθηγητής κτύπησε το κεφάλι 13χρονου μαθητή στο θρανίο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Ο ΔΗΣΥ βάζει θέμα”, πως δυο θέματα γράφτηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για το επίδομα οδηγού του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη και τις αστυνομικές φρουρές των πολιτικών. Σε άλλο θέμα γράφει πως σήμερα στο Υπουργικό θα τεθεί το θέμα για τον ή την διάδοχο της Ελίζας Σαββίδου στη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως. Επίσης αναφέρει πως οι Standard & Poor`s αξιολογούν σήμερα εκ νέου την οικονομία μας.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Μυστικό δείπνο Αβέρωφ-Ακιντζί” αναφέρει, στο κύριο της θέμα, πως δείπνο πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ και του αντίστοιχου τ/κ επιμελητηρίου. Αλλού γράφει πως αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος για τα αξιόγραφα. Επίσης αναφέρεται σε αντιπαράθεση ΑΚΕΛ – Κυβέρνησης για Κυπριακό.

“Ο Φιλελεύθερος” με τίτλο “Στην αντεπίθεση η Λευκωσία” γράφει, στο κύριο του θέμα, πως σε πολλά επίπεδα κινείται η Λευκωσία προκειμένου να αποτρέψει τις όποιες προσπάθειες ικανοποίησης των τουρκικών απαιτήσεων για τις “τέσσερις ελευθερίες”. Αλλού αναφέρει πως κατέρρευσε με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου η προαγωγή 45 λοχιών στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επίσης αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην έκρηξη φακέλου στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, από την οποία τραυματίστηκε μια υπάλληλος.

Υπό τον τίτλο “Ιδιωτικοποίηση Συνεργατισμού με … διάταγμα” η “Χαραυγή” αναφέρει, στο κύριο της θέμα, πως ο Συνεργατισμός ετοιμάζεται να ενταχθεί στο ΧΑΚ πριν από το Σεπτέμβριο του 2017 και ότι το Υπουργείο Οικονομικών καταθέτει τις επόμενες μέρες “πλαίσιο ιδιωτικοποίησής” του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης αναφέρει πως γεφύρι της `Αρτας κατάντησε το ΓΕΣΥ και συνεχώς υπάρχουν παλινδρομήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει για συμφωνία με το Ισραήλ για χιαστί μεταμοσχεύσεις.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Η Δημόσια Υπηρεσία θέλει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη” γράφε,ι στο κύριο της θέμα, πως η ΠΑΣΥΔΥ επιθυμεί όπως τα μέλη της εξαιρεθούν από τη συνεισφορά στο Εθνικό Σχέδιο Υγείας κάτι που πυροδότησε αντιδράσεις από την Κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τον ιδιωτικό τομέα και την Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η Αστυνομία εξετάζει καταγγελία σύμφωνα με την οποία καθηγητής κτύπησε το κεφάλι 13χρονου μαθητή στο θρανίο. Ακόμη γράφει πως οι Οικολόγοι καταγγέλλουν ανεξέλεγκτη υλοτομία στην Πάφο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” με τίτλο “Αγώνας δρόμου για επανέναρξη του διαλόγου” γράφει στο κύριο της θέμα πως τα Ηνωμένα `Εθνη θέλουν να κρατήσουν ζωντανό το μομέντουμ και πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, ενώ πιθανή είναι συνάντηση ΠτΔ-ΓΓ ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Επίσης γράφει για τη δήλωση `Ειντε πως ανησυχεί κατά πόσον θα υπάρξει “δομημένη διαδικασία” στις συνομιλίες. Αλλού αναφέρεται σε μεγάλη μείωση Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Κυβέρνηση της διαπλοκής!” πως “βασιλεύουν η αναξιοκρατία και η κατάχρηση εξουσίας!” και πως “ασυμβίβαστοι με τη δημοκρατία και τη χρηστή διοίκηση είναι οι σημερινοί κυβερνώντες!”. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “χάνει και το `παιγνίδι επίρριψης ευθυνών` για τη διακοπή των συνομιλιών”. Επίσης γράφει πως στα 5 δις ανέρχονται οι υπερχρεώσεις δανειοληπτών από τις τράπεζες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Ποντίκι” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Υπαναχώρηση για το ενωτικό δημοψήφισμα” πως αρχίζει η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα για τον καθορισμό σχολικών αργιών, σχολικών εορτασμών, επετείων και έκδοσης εγκυκλίων για τα πιο πάνω από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Σε άλλο θέμα γράφει πως κατά δεκάδες αποχωρούν από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς οι ΣΥΟΠ. Επίσης αναφέρεται στα αποτελέσματα των εκλογών στην Ολλανδία.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία “Cyprus Weekly” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Πρόκληση για τις τηλεπικοινωνίες”, πως ο τομέας τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο θα χρειαστεί να κάνει μεγάλες επενδύσεις στα επόμενα χρόνια προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική θέση του νησιού ως ασφαλούς μέλους της ΕΕ, καθώς και να ανταποκριθεί σε ραγδαίες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά. Η εφημερίδα αναφέρεται σε άλλο θέμα στη θέση του νομικού Αχιλλέα Δημητριάδη για διευθέτηση του περιουσιακού ζητήματος. Αλλού αναφέρει πως το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο είναι το χρονικό πλαίσιο που τίθεται για επίτευξη ουσιαστικούς προόδου στις συνομιλίες προκειμένου να υπάρχει ρεαλιστική προοπτική για επιτυχία.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/03/2017 08:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: