Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αναμενόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, η υπογραφή της Διακήρυξης για το μέλλον της ΕΕ κατά την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη για τον εορτασμό των 60 χρόνων από τη Συνθήκη της Ρώμης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η CYTA, οι ενέργειες της Άγκυρας σε ότι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, οι χθεσινές εκδηλώσεις στην Κύπρο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, και η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες της Κυριακής.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “CYTA: Στην πορεία των Κυπριακών Αερογραμμών” πως χρόνο με το χρόνο μειώνεται η κερδοφορία της CYTA και πως το έλλειμμα στο Ταμείο Συντάξεων, η απώλεια μεριδίων αγοράς και η διαχρονική πληγή της Cyta Hellas είναι τα κυριότερα προβλήματα. Αλλού αναφέρει πως το 2017 θα είναι χρυσή χρονιά για τον τουρισμό. Αλλού αναφέρεται σε μια 26χρονη Ελληνοκύπρια και έναν 31χρονο Τουρκοκύπριο που ενώνουν την Κύπρο μέσα από τη μουσική.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Μοιράζουν την ΑΟΖ μας στους γείτονες” αναφέρει στο κύριο της θέμα πως προκαλούν και στήνουν μοντέλο Καστελόριζου οι Τούρκοι και πως επιδιώκουν δημιουργία νέου γεωπολιτικού καθεστώτος με τη λύση. Αλλού αναφέρει πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε πως δεν χωράνε προεκλογικές σκοπιμότητες στο Κυπριακό. Επίσης αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην αλλαγή της ώρας, αφού τέθηκε σε ισχύ από τις τρεις τα ξημερώματα η θερινή ώρα.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο “Όροι στο μενού από Ακιντζί” πως ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θέλει καθορισμό χρονοδιαγράμματος ως προϋπόθεση για επανέναρξη συνομιλιών. Αλλού αναφέρει πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και η Βρετανία προσπαθούν να διασφαλίσουν για λογαριασμό της Τουρκίας ρήτρα “μάλλον ευνοούμενου κράτους” μετά τη λύση του Κυπριακού. Επίσης αναφέρεται στους χθεσινούς εορτασμούς για την 25η Μαρτίου στην Κύπρο, όπου το παρών του έδωσε και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Υπό τον τίτλο “Και με βούλα Ευρώπη πολλών ταχυτήτων”, η εφημερίδα “Χαραυγή” γράφει στο κύριο της θέμα πως οι πανηγυρισμοί δεν μπορούν να κρύψουν τα υπαρξιακά αδιέξοδα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ. Αλλού σημειώνει πως η ελπίδα επιστρέφει στην Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας μετά από μεγάλο αγώνα και τα στρατόπεδα του κατοχικού στρατού θα μετακινηθούν και τα σπίτια θα διορθωθούν. Επίσης γράφει πως σκουπιδότοπος έχει δημιουργηθεί μέσα στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας προκαλώντας αντιδράσεις.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Η τελευταία πράξη του δράματος του θεάτρου” για ερωτήματα που εγείρονται σε σχέση με την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση της κατάρρευσης της οροφής του. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η κυβέρνηση προειδοποιεί την Τουρκία όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου. Επίσης αναφέρει πως οι ηγέτες της ΕΕ ανανέωσαν στη Ρώμη τις δεσμεύσεις τους κατά την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Καθημερινή” με τίτλο “Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι” δημοσιεύει τις θέσεις που διατύπωσαν με άρθρα – δηλώσεις τους στην εφημερίδα οι Γιούνκερ, Ταγιάνι και Ζισκάρ ντ` Εστέν, για το πού βαδίζει η ΕΕ. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη στην εφημερίδα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε πως για την πατρίδα συναντιέται ακόμα και με το διάβολο. Σε άλλο θέμα γράφει πως από τη διαδικασία εκκαθάρισης των Κυπριακών Αερογραμμών διαφαίνεται ότι ένα ποσό πέραν των 30 εκ. ευρώ χρέος προς το κράτος δεν θα εξοφληθεί ποτέ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Μάχη” υπό τον τίτλο “Σπάζει σύντομα το μονοπώλιο της ΑΗΚ” γράφει στο κύριο της θέμα πως σε δυο μήνες περίπου ιδιωτική εταιρεία θα είναι έτοιμη να προσφέρει συμβόλαια σε πελάτες για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και να σπάσει έτσι το μονοπώλιο της ΑΗΚ. Αλλού αναφέρεται σε επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό μετά το τουρκικό δημοψήφισμα. Επίσης γράφει για την τρομοκρατία ως γεωπολιτική απειλή.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/03/2017 10:26

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: