Δεν ζητάμε απλώς κάποια γλυπτά, ζητάμε την ιστορία και αξιοπρέπειά μας, λέει ο Σπ. Μερκούρης




Πολύ σημαντική, ιδίως αυτήν την εποχή που όλοι έχουμε εγκλωβιστεί σε μια οικονομική εξίσωση, είναι η πρωτοβουλία του ΚΥΠΕ για την ανάδειξη και πάλι, μέσω συγκέντρωσης υπογραφών, του αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, δηλώνει ο Σπύρος Μερκούρης, αδελφός της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη.

Γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας των Αθηνών, (πολιτικός, βουλευτής και υπουργός ο πατέρας του Σταμάτης Μερκούρης, και ο συνονόματος παππούς του, Σπυρίδων Μερκούρης, επί πολλά χρόνια Δήμαρχος της πόλης), μπήκε στη πολιτική στη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα, όταν διοργάνωνε τις ομιλίες της αδελφής του Μελίνας σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και αργότερα, στη δεκαετία του ’80, ήταν στο πλευρό της στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο ξεκίνημα της μάχης για να επιστρέψουν τα γλυπτά «εκεί που ανήκουν», όπως μας λέει.

Του μιλήσαμε για την εκστρατεία του ΚΥΠΕ, διαβάζοντάς του και τη σχετική Διακήρυξη που καταλήγει με την θέση ότι «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο φυσικό τους χώρο», και τον ενημερώσαμε για τις πέραν των χιλίων υπογραφών που ήδη έχουν συγκεντρωθεί διαδικτυακά για τον σκοπό αυτό.

«Πάντα είχε σημασία για μας να μείνει ζωντανή η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ακόμα περισσότερο όμως τώρα που όλα μοιάζουν να έχουν εγκλωβιστεί μπροστά σε μια αριθμητική εξίσωση. Δηλαδή, σήμερα ο κόσμος μιλάει μόνο για κανόνες οικονομικούς, που από τη μία το καταλαβαίνω, από την άλλη όμως δεν δέχομαι να υποβιβάζεται τόσο πολύ το επίπεδο του Πολιτισμού», λέει ο Σπύρος Μερκούρης

«Δεν νομίζετε όμως ότι ειδικά αυτήν την εποχή που ο κόσμος ταλαιπωρείται οικονομικά, τόσο που πράγματι να έχει γίνει η ζωή ανυπόφορη για πολλούς, το αίτημα τώρα και πάλι για την επιστροφή των Γλυπτών, μπορεί να υποτιμηθεί και να μην έχει την απήχηση που είχε κάποτε;», τον ρωτάμε.

«Από τη μία μεριά μπορεί από αυτούς που κατέχουν να υποτιμηθεί όντως. Από την άλλη όμως, ο κόσμος που διψάει αυτή τη στιγμή να ακούσει ορισμένες αξίες ως μια βούληση ανθρώπινη, που ζητάει τον εαυτό του, την ύπαρξή του, μία Ιστορία ολόκληρη της Ευρώπης, αφού εκείνοι που οραματίστηκαν την ένωσή της είναι γνωστό ότι ήθελαν να την ξεκινήσουν από τον Πολιτισμό και όχι από μία εξίσωση οικονομική, πάντα θα υποστηρίζει το δίκαιο», απαντά.

Τώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται και τελικά να αποκοπεί από το άρμα της ενωμένης Ευρώπης, νομίζετε ότι αυτό θα επηρεάσει ακόμα πιο αρνητικά, όσον αφορά την επιστροφή των Γλυπτών, την ως τώρα αμετακίνητη στάση της, ρωτήσαμε τον κ. Μερκούρη.

«Νομίζω ότι κάθε προσπάθεια ανθρώπινη που γίνεται και έχει αξία, πάντοτε επηρεάζει, ακόμα και εκείνον που φαίνεται και είναι αδιάλλακτος», σημειώνει.

Ερωτηθείς πώς βλέπει το γεγονός ότι η μικρή Κύπρος, μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεών της, προσθέτει ακόμα μία φωνή υπέρ του σκοπού αυτού, ο κ. Μερκούρης σημειώνει ότι «η μικρή Κύπρος είναι και αυτή μια μεγάλη χώρα πολιτισμού”.

Είναι, προσθέτει, “πάρα πολύ σημαντική η πρωτοβουλία σας, και σας είμαι αιωνίως ευγνώμων για αυτήν. Κυρίως αυτήν την χρονική στιγμή που επικρατούν παντού ο κυνισμός, η ανασφάλεια, ο φόβος, ο τρόμος, το κυνήγι του ευτελούς και του υλικού. Και θάθελα μέσω του ΚΥΠΕ να πω σε όσους μπορεί να μας ακούνε, ότι εμείς, δεν ζητάμε απλώς την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ζητάμε την Ιστορία και την αξιοπρέπειά μας».

Ο κ. Μερκούρης ρωτήθηκε επίσης για το πώς βλέπει τις προσπάθειες επανένωσης του νησιού, που δυστυχώς αυτή τη χρονική στιγμή μοιάζουν να έχουν κολλήσει.

«Μακάρι να μπορούσα να συνεισφέρω, με τις μικρές πια δυνάμεις που διαθέτω, έστω κατ’ ελάχιστον στο να ειρηνεύσει το νησί, που τόσο έχω στη καρδιά μου. Πιστεύω, και ίσως γίνομαι κουραστικός που το λέω, ότι η λύση μπορεί να έλθει μέσω του Πολιτισμού και της ανάδειξης των αξιών που μπορούν να ενώνουν τους ανθρώπους και όχι να τους διχάζουν», ήταν η απάντησή του.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 02/03/2017 10:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: