«Τρύπια» κινητικότητα: Πήγαινε-έλα Άιντα, η Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση διαφοροποίησης




Του Κώστα Βενιζέλου

Τα Ηνωμένα Έθνη στήνουν σκηνικό κινητικότητας και προόδου στο Κυπριακό ενόψει της νέας διάσκεψης, που χρονικά τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου στη Γενεύη.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα πραγματοποιεί επαφές στο τρίγωνο Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα σε μια προσπάθεια να διαμορφωθούν νέα δεδομένα πριν τη νέα Γενεύη. Οι χθεσινές επαφές του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα στην Άγκυρα και η επικείμενη επίσκεψη εκεί του Αντόνιο Γκουτέρες, αποτελούν μέρος αυτής της τακτικής. Αντίθετα, στη Λευκωσία η χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών δεν απέδωσε τα αναμενόμενα καθώς ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει την ατζέντα των συζητήσεων.

Στην Άγκυρα, ο κ. Άιντα συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ και με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη Παρασκευή και όπως μεταδίδεται στην ατζέντα των συνομιλιών του με την τουρκική ηγεσία θα είναι και το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί σε νέες δηλώσεις του προσγειώνει τις όποιες προσδοκίες. Κάνει λόγο για συμβίωση πλάι-πλάι, θέτει περιορισμούς στην επιστροφή Ε/κ και στις περιουσίες που θα αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους ενώ θεωρεί πως με την επίτευξη συμφωνίας το ψευδοκράτος θα μετεξελιχθεί σε τ/κ συνιστών κράτος. Κι όλα αυτά ενώ αύριο θα γίνει νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί στα πλαίσια της προετοιμασίας της νέας διάσκεψης, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών.

Στο μεταξύ, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην επιστολή του προς τα κόμματα για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας, ζητά από όσους διαφωνούν να καταθέσουν προτάσεις για νέα στρατηγική στο Κυπριακό. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το ίδιο έπραξε και το Φεβρουάριο του 2015, κατατέθηκαν τότε από την πλειοψηφία των κομμάτων προτάσεις πλην όμως δεν υπήρξε επί της ουσίας συζήτησής τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάντως, έχει αρχίσει να συναντά πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Χθες συναντήθηκε με την Αμερικανίδα πρέσβη, Καθλίν Ντόχερτι και σήμερα με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Στανισλάβ Οσάτσι. Τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί και με τους υπόλοιπους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: