Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης χθες του Προέδρου Αναστασιάδη στο λιμάνι Λεμεσού και οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου της Πλατείας Ελευθερίας, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα Κυριακή ο κυπριακός Τύπος.

Οι εφημερίδες με συνεντεύξεις και ρεπορτάζ ασχολούνται επίσης, μεταξύ άλλων, με το ΓεΣΥ, το θέμα του φακέλου του χαλλουμιού, τις διεθνείς διαιτησίες στις οποίες εμπλέκεται η Κύπρος και το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Η μπάλα τώρα στον Ακιντζί» γράφει ότι με μια τοποθέτηση που διασκεδάζει κάθε ανησυχία της τουρκοκυπριακής πλευρά, απογυμνώνει κάθε αιτίαση για απομάκρυνση από το τραπέζι του διαλόγου αλλά υπεραμύνεται ταυτοχρόνως και της ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας της Βουλής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε χθες οριστικά και τελεσίδικα την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της Βουλής, αφαίρεσε κάθε πρόσχημα από τον Μουσταφά Ακιντζί και άνοιξε από πλευράς του το δρόμο για την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι καταλυτική απεδείχθη η χθεσινή προσωπική παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη για εξομάλυνση της κατάστασης στο λιμάνι Λεμεσού. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής Υγείας της Βουλής στην οποία λέει ότι η πιο σημαντική στιγμή της κοινοβουλευτικής του δράσης θα είναι η ψήφιση του ΓεΣΥ.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Αυτές είναι οι πραγματικότητες του Κυπριακού» γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί βρήκε ως αφορμή να φύγει από τις συνομιλίες τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος καθώς και ότι φαίνεται πως η διαδικασία των συνομιλιών είχε προ καιρού αποτύχει. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Κυπριακό θα μονοπωλήσει στα θέματα των προεκλογικών προγραμματικών θέσεων των εν δυνάμει υποψηφίων για τις εκλογές του 2018 σε αντίθεση με το 2013 όπου κυρίαρχο θέμα ήταν η οικονομία. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Πήτερ Ιωαννίδη, εισαγωγέα χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο στην οποία εκφράζει την άποψη ότι ο φάκελος για κατοχύρωση όπως έχει κατατεθεί «θα καταστρέψει το προϊόν». Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι ξεκίνησε και επισήμως η περίοδος του καρναβαλιού σε όλο το νησί και ότι σήμερα θα γίνει η παιδική παρέλαση.

«Τερτίπια για τις Εγγυήσεις» είναι ο τίτλος που φέρει σήμερα «Ο Φιλελεύθερος», ο οποίος γράφει ότι το σκηνικό της κρίσης στις συνομιλίες που προκάλεσε η τουρκική πλευρά, αποτελεί ένα καλοστημένο παιχνίδι που άρχισε από τη σύναξη των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν και κορυφώθηκε με την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τη συνάντηση την περασμένη Πέμπτη και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα επιχειρεί δια της ανάδειξης της `ανασφάλειας` των Τουρκοκυπρίων να εξασφαλίσει στρατιωτική και άλλη παρουσία στην Κύπρο και μετά την επίτευξη συμφωνίας. Αλλού γράφει ότι οι μεταφορείς θα επιστρέψουν από σήμερα στην εργασία τους στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ κάποια θέματα που ακόμη τους απασχολούν θα τα συζητήσουν από τη Δευτέρα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων. Σε άλλο θέμα ο «Φ» κάνει λόγο για διεθνείς νομικές μάχες Κύπρου και Ελλάδας για €7,5 δισ, και ότι η Κύπρος μέσω της Νομικής Υπηρεσίας χειρίζεται 4 διεθνείς διαιτησίες.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παραδοχή της κυβερνητικής αποτυχίας» γράφει ότι έσπευσε στη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαχειριστεί την κατάσταση στο λιμάνι της πόλης, μετά τις κυβερνητικές επιλογές και το μπάχαλο που αυτές έφεραν και ότι η μεσολαβητική προσπάθεια έφερε αποτέλεσμα με εκτελωνιστές και μεταφορείς να δηλώνουν, για την ώρα, δικαιωμένοι. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα, η «Χ» κάνει λόγο για «έμφραγμα» στο Κυπριακό και για αναταράξεις στα κόμματα του κέντρου και γράφει ότι τα κόμματα που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται δημοκρατικά συνέπλευσαν στη Βουλή με ό,τι πιο ακροδεξιό και φασιστικό υπάρχει σήμερα στον τόπο, καταφέρνοντας ένα δυνατό κτύπημα στην υπό εξέλιξη διαδικασία στο Κυπριακό και ότι οι αντιδράσεις ήταν άμεσες σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ από γνωστά αν και όχι πρωτοκλασάτα στελέχη. Αλλού προβάλλει αφιέρωμα στη Λάρνακα με συνέντευξη με τον νέο Δήμαρχο της πόλης Ανδρέα Βύρα, ο οποίος μιλάει για τους στόχους του.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Ανοιχτή πληγή στη καρδιά της πρωτεύουσας» γράφει ότι η χρηματοδότηση από πλευράς ΕΕ της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας κινδυνεύει να χαθεί αν το φιλόδοξο έργο δεν ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Χάρης Σωτηρίου της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Κάτω από φωτογραφία των εργασιών που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, η λεζάντα γράφει ότι η τελευταία επίσημη ημερομηνία για ολοκλήρωση του έργου στις 31 Μαρτίου θα χαθεί επίσης, καθώς και ότι οι εργασίες ξεκίνησαν το Φεβρουάριο 2012. Σε άλλο θέμα η “SM” γράφει ότι οι μεταφορείς συμφώνησαν το Σάββατο να δώσουν 30 μέρες περιθώριο στους διαχειριστές του λιμανιού Λεμεσού Eurogate για εισαγωγή μέτρων που θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων. Αλλού γράφει ότι ο Αναστασιάδης αναγνώρισε πως η ψηφοφορία στη Βουλή για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος ήταν άκαιρη και λανθασμένη αλλά ότι οι αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων ήταν αδικαιολόγητες.

Η εβδομαδιαία “Η Καθημερινή” υπό τον τίτλο «Το μυαλό του κ. Αναστασιάδη είναι στις εκλογές όχι στη λύση» προβάλλει στο κύριο της θέμα συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το μυαλό του κ. Αναστασιάδη έχει χωριστεί σε δύο μέρη, το ένα σκέφτεται τη λύση και το άλλο τις εκλογές» και διερωτάται πως υπό αυτές τις συνθήκες θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στην οποία δηλώνει ότι ο κ. Ακιντζί μετά από 22 μήνες διαπραγματεύσεων δεν έπρεπε να είχε αμφιβολίες για τις προθέσεις Αναστασιάδη και εκτιμά ότι ο Τ/κ ηγέτης εκμεταλλεύθηκε το γεγονός της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για αν προσθέσει στο οπλοστάσιο της Τουρκίας επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στρατών και εγγυήσεων. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η «Κ» γράφει για το λιμάνι Λεμεσού ότι για τους μεταφορείς η πίστωση χρόνου που έχει δοθεί μέχρι αύριο Δευτέρα ίσως να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, εάν δεν υπάρξουν άμεσες λύσεις, για τον δε επιχειρηματικό κόσμο η κατάσταση στο λιμάνι παρομοιάζεται ως καζάνι έτοιμο να σκάσει.

«Νέα στρατηγική να αποδεχθεί ο Πρόεδρος» είναι ο τίτλος της εβδομαδιαίας «Η Μάχη» όπου προβάλλεται συνέντευξη με την Πρόεδρο της «Αλληλεγγύης» Ελένη Θεοχάρους, η οποία δηλώνει μεταξύ άλλων ότι εναλλακτικές επιλογές και στρατηγικές υπάρχουν, φτάνει ο Πρόεδρος να αποδεχθεί την αποτυχία του. Αλλού γράφει για πλάνο 25ετίας στην πολεμική αεροπορία της Ελλάδας και επικαλείται πηγή της πολεμικής αεροπορίας σύμφωνα με την οποία το επόμενο εξάμηνο θα είναι διάστημα δύσκολων διαπραγματεύσεων που θα κρίνει την πορεία του σώματος για τα επόμενα 25 χρόνια και έχει να κάνει με τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν για την αναβάθμιση των F-16. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει συνεντεύξεις στις εσωτερικές της σελίδες της Λήδας Κουρσουμπάς και της Στέλλας Κυριακίδου, οι οποίες μιλούν για μηδενική ανοχή με παραδειγματικές ποινές για την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και για σημαντικό αριθμό περιστατικών που δεν καταγγέλλεται.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/02/2017 11:01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: