Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Συνεντεύξεις και ρεπορτάζ κυρίως για το Κυπριακό, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Τουμάζος Τσιελεπής, Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών, Πρόεδρος Βουλής, είναι μεταξύ των συνεντευξιαζόμενων, Αλλα θέματα που βρίσκουν, επίσης, θέση στα πρωτοσέλιδα, είναι η άφιξη των μεταναστών στον Κάτω Πύργο, οι αναλύσεις για τον δυτικό κόσμο και τις ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ, το λιμάνι Λεμεσού, το σχέδιο για επενδύσεις που προβλέπει για παραχώρηση υπηκοοτήτων, όπως και η απόφαση βρετανικού δικαστηρίου για συνεργασία με τις “αρχές” του ψευδοκράτους για περιπτώσεις φυγόδικων.

Η εφημερίδα “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ανησυχία από την κρίση στα Ελλαδο-τουρκικά” δημοσιεύει συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη για τις εξελίξεις σο Κυπριακό και γράφει ότι με προβληματισμό παρακολουθεί η Λευκωσία τη συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις Αγκυρας και Αθήνας, παραδέχεται ο Εκπρόσωπος. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην άφιξη 93 παράνομων μεταναστών και γράφει ότι αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης “παρτίδας”, που αναμένεται να διοχετευτούν στην Κύπρο. Αλλού, αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου για τις τ/κ περιουσίες ότι δημιουργήθηκαν στρεβλώσεις.

Η “Σημερινή” στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Ποιος θα πιέσει τον Ερντογάν και γιατί να το πράξει;” γράφει ότι η Γενεύη είναι σταθμός στην πορεία για τις κάλπες σε ένα χρόνο, αναφέρεται σε εναλλακτικές επιλογές μέσω της ΕΕ και σε αποτυχία εξευμενισμού και στη μαρτυρία Κοτζιά για τη Γενεύη, διερωτώμενη, επίσης, μήπως τελικά οι… συναστρίες κάνουν την Τουρκία κράτος-μέλος της ΕΕ ειδικά και μόνο για την Κύπρο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος δηλώνει ότι χρειαζόμαστε επειγόντως νέα Βουλή. Αλλού, τέλος, δημοσιεύει ανάλυση για την εκλογή Τραμπ.

Ο “Φιλελεύθερος” τιτλοφορεί το κύριο του θέμα “Ζητείται `ευέλικτη` ιδέα” και γράφει ότι η Αγκυρα συζητά ασφάλεια, εάν διασφαλίσει επιδιώξεις της στα πέντε άλλα κεφάλαια και επικαλούμενος έγκυρες πληροφορίες αναφέρει ότι ενόψει της νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, που αναμένεται να γίνει εντός Μαρτίου, έχει αρχίσει έντονο παρασκήνιο σε διάφορα επίπεδα, ενώ σημειώνει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, ‘Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε παραπλανεί προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι οι βασικές ελευθερίες καλύπτονται από την τελωνειακή ένωση. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι ο δυτικός κόσμος βρίσκεται από τον Τρίτο Δρόμο σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις στο “Φ” του συγγραφέα, Ζακ Εμπραχίμ, γιου του τζιχαντιστή και εγκεφάλου της πρώτης επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, για το βιβλίο του ¨Γιος τρομοκράτη”.

Η εφημερίδα “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Διαβρώνει θέσεις η πάροδος του χρόνου” δημοσιεύει συνέντευξη του Τουμάζου Τσιελεπή, ο οποίος δηλώνει ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για λύση του Κυπριακού φτάνει στο τέλος της με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: Είτε με αδιέξοδο είτε με λύση και έτσι επιβάλλεται ενόψει της προετοιμασίας για τη Γενεύη να δοκιμάσουμε να ξεμπλοκάρουμε τα πράγματα. Σε άλλο θέμα, δημοσιεύει φωτογραφία και γράφει για μια μυστήρια λίμνη στα δάση του Τροόδους. Αλλού, η εφημερίδα σε ρεπορτάζ της για το Λιμάνι Λεμεσού αναφέρεται σε σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις από τον τρόπο που λειτουργεί μετά την ιδιωτικοποίηση και ότι ο καταναλωτής θα πληρώσει τη ζημιά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Μάχη” στο κύριο της θέμα δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, υπό τον τίτλο “Υποψηφιότητα σε τρεις πράξεις”. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη της Προέδρου του ΠΑΣΥΚΑΦ Δρ. Αννας Αχιλλεούδη που δηλώνει ότι το 30% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη με την ηθοποιό Αννίτα Σαντοριναίου, η οποία αναφέρεται στη δική της θεατρική πορεία, αλλά και τις απόψεις της για το θέατρο.

Η αγγλόφωνη “Sunday Mail” υπό τον τίτλο “Η διαμάχη για την προς πώληση υπηκοότητα” αναφέρεται σε αμφισβήτηση του σχεδίου για την πώληση υπηκοοτήτων και ότι θα οδηγήσει τελικά σε πτώση των τιμών των ακινήτων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση βρετανικού δικαστηρίου για συνεργασία μεταξύ των αρχών του ΗΒ και των “αρχών” του ψευδοκράτους” στην περίπτωση φυγόδικων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη νέα στρατηγική για τον τουρισμό.

ΚΥΠΕ – Γεωργία Βασιλείου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/02/2017 10:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: