Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μετά την αποχώρηση του κατοχικού ηγέτη από την προηγούμενη συνάντηση είναι το κύριο θέμα που προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Αλλα θέματα με τα οποία καταπιάνεται ο κυπριακός Τύπος είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης στο λιμάνι Λεμεσού, οι νέες καταγγελίες στο ΤΕΠΑΚ, τα δέκα χρόνια εκταφών της ΔΕΑ, οι έρευνες για το δύτη που ακόμη αγνοείται, το καρναβάλι της Αγλαντζιάς και άλλα.

Υπό τον τίτλο “Κρίσιμη Πέμπτη”, η “Αλήθεια” γράφει ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα συνεχιστεί η διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί και ότι ο Τ/κ ηγέτης θα δώσει το παρών του στη συνάντηση, όμως ερωτηματικά προκαλεί η στάση που θα τηρήσει. Γράφει επίσης ότι ομαλοποιείται η κατάσταση στο λιμάνι Λεμεσού, ότι έπιασε τόπο η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη και ήδη παρατηρείται αισθητή βελτίωση. Δημοσιεύει ακόμη ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ για τις εκταφές που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, η οποία συνεχίζει τη μάχη ενάντια στο χρόνο με αφορμή τη δέκατη επέτειο από την έναρξη του προγράμματος εκταφών.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Προς το άγνωστο οι συνομιλίες για το Κυπριακό” γράφει ότι σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζουν πλέον οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού έπειτα από το αδιέξοδο που προέκυψε στις συνομιλίες και ότι ο Τ/κ ηγέτης απειλεί με νέες εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η `Σ` αναφέρεται και στις έρευνες για τον αγνοούμενο δύτη, σημειώνοντας ότι είναι άκαρπες μέχρι στιγμής. Η εφημερίδα αναφέρεται και σε ρεκόρ συμμετεχόντων στο Καρναβάλι Αγλαντζιάς με 9,000 καρναβαλιστές και πέραν των 90 ομάδων, ενώ ο αριθμός των θεατών ήταν επίσης πολύ μεγάλος.

“Αξιώσεις σε θολό τοπίο” είναι ο τίτλος του κύριο θέματος της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” που γράφει ότι παρά το σημερινό θολό τοπίο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, οι Τούρκοι ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα που θα εκτονωθεί η κρίση, θέτοντας κατά προτεραιότητα τις αξιώσεις που θέλουν να προωθήσουν. Γράφει επίσης ο `Φ` ότι ο Γενικός Ελεγκτής έστειλε στον Πρόεδρο του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ δεκάδες καταγγελίες σε ψηφιακό δίσκο που στρέφονται εναντίον μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του πανεπιστημίου. Γράφει ακόμη ότι τα έσοδα από τα στοιχήματα και “προίκα” 150 σκαλών γης κρύβονται πίσω από τις διαμάχες για τον έλεγχο του ιπποδρόμου.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Μόνη οδός η επιστροφή στις συνομιλίες” γράφει ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό μετά και την απόφαση της Βουλής για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία παραμένει δύσκολη. Γράφει ακόμη για την κατάσταση στο λιμάνι Λεμεσού και ότι οι λύσεις για επανέναρξη των εργασιών μεγαλώνουν τις ευθύνες του Υπουργού, ο οποίος για τρεις εβδομάδες πηγαινοερχόταν στη Λεμεσό χωρίς να μπορεί να δώσει οριστική λύση στα προβλήματα. Αναφέρει επίσης ότι υπάρχει αγωνία για τον αγνοούμενο δύτη.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/02/2017 07:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: