Δήλωση μετανοίας Αναστασιάδη ζητούν οι Τούρκοι: Προκαλεί ο Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα




Στη συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με την οποία θα “τα πει” στις 17.00 (ώρα Κύπρου) θα ενημερωθεί για τις κινήσεις που έχουν γίνει στην ελληνοκυπριακή πλευρά για “τη διόρθωση του (υποτιθέμενου) λάθους” και ανάλογα θα αποφασίσει εάν θα παραστεί στη συνάντηση των ηγετών μεθαύριο, Πέμπτη, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο Ακιντζί επανέλαβε ότι αναμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης είπε ότι θεωρεί πως η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα ήταν λάθος, να το πει στην ε/κ πλευρά και τη διεθνή κοινότητα με ξεκάθαρο τρόπο, και να προβεί σε κινήσεις που θα “εξοντώσουν” αυτή την απόφαση.

Μουσταφά Ακιντζί και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκαν στο θέμα της πολιτικής ισότητας των Τ/κ, την εκ περιτροπής προεδρία και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στα σώματα λήψης αποφάσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είναι μια ξεκάθαρη βάση για τις συνομιλίες, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ που αναφέρθηκε και στην κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη “να βροντήξει την πόρτα φεύγοντας για να καπνίσει τσιγάρο” – όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τσαβούσογλου – λέγοντας ότι άλλο η φιλία και άλλο η σοβαρή διαπραγμάτευση.

«Οι Ε/κ μας έδειξαν ότι δεν είναι έτοιμοι για λύση» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε μάλιστα, πως μαζί με τον Ακιντζί «έχουμε δει την μη εποικοδομητική στάση των Ε/κ. Η στάση τους, με τη στήριξη της Ελλάδας, δείχνει ότι δεν είναι έτοιμοι για λύση. Η ασφάλεια, η ισότητα και η ελευθερία, τα οποία υπερτονίζει ο κ. Ακιντζί είναι πολύ σημαντικά για μας».

Από πλευράς του, ο Ακιντζί ανέφερε πως «τόνισε πως το ζήτημα με την «Ένωση» αποδεικνύει ότι «οι Ε/κ είναι ανειλικρινείς». Πρόσθεσε ακόμη πως η απόφαση της Βουλής «ήταν ένα ξεκάθαρο λάθος.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/02/2017 16:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: