Αποστολή-κλειδί Άιντα στην Άγκυρα: Σήμερα οι διαπραγματευτές, την Πέμπτη οι Αναστασιάδης και Ακιντζί




Του Κώστα Βενιζέλου

Η προσοχή των διεργασιών για το Κυπριακό στρέφονται από σήμερα στην Άγκυρα ενόψει των επαφών που θα έχει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα στην τουρκική πρωτεύουσα.

Όπως συναφώς προκύπτει από πληροφορίες, ο κ. Άιντα θα επικεντρώσει τις επαφές του σε δυο άξονες:

Πρώτο, θα συζητήσει την οργάνωση της δεύτερης διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, που χρονικά τοποθετείται το δεύτερο ήμισυ Μαρτίου. Όπως είναι γνωστό, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να προετοιμάσουν τη σύγκληση νέας διάσκεψης. Με βάση τις νέες ημερομηνίες, που αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες, η διάσκεψη θα γίνει παραμονές του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, που αναμένεται να διενεργηθεί στις αρχές Απριλίου.

Δεύτερο, θα συζητήσει το θέμα της Ασφάλειας. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ιδέες και απόψεις που συζητούν μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδέες του ΟΗΕ στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας φόρμουλας, που θα συγκεντρώνει όσο το δυνατό τις εκατέρωθεν ανησυχίες. Σε αυτές τις ιδέες, το βασικό στοιχείο είναι η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για τα θέματα των εγγυήσεων και της παρουσίας των στρατευμάτων.

Παράλληλα, όπως προκύπτει και από τις επαφές του στη Λευκωσία, την περασμένη εβδομάδα, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, συζητά και την τουρκική αξίωση για την εφαρμογή στην Κύπρο για Τούρκους υπηκόους τις τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε. Κι αυτό, παρόλο που είναι προφανές ότι αυτό δεν αφορά τα Ηνωμένα Έθνη αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως έγραψε ο «Φ» το περασμένο Σάββατο, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού επιχειρεί να «περάσει» στους συνομιλητές του πως η τουρκική αξίωση δεν είναι τόσο σημαντική, ώστε να επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι η εφαρμογή των ελευθεριών καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, Τουρκίας-Ε.Ε. Κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Οι δυο διαπραγματευτές θα προετοιμάσουν τη συνάντηση που θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου. Οι Μαυρογιάννης και Ναμί βρέθηκαν προ ημερών στο Λονδίνο και συμμετείχαν σε συνάντηση μιας τεχνικής επιτροπής για το θέμα των οικονομικών ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού. Όπως είχε μεταδοθεί οι δύο διαπραγματευτές μετέβησαν στο Λονδίνο, μετά από σχετική πρόσκληση και είχαν επαφές με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, ανέφερε πως κατά την παραμονή τους στο Λονδίνο, οι δυο διαπραγματευτές δεν είχαν πολιτικές επαφές αλλά τεχνικές επαφές σχετικά τα οικονομικά της λύσης. Παρόμοιες συνάξεις έχουν γίνει και στο παρελθόν. Σημειώνεται συναφώς πως μέχρι σήμερα το κατοχικό καθεστώς παρεμποδίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα να ελέγξουν, στα πλαίσια μελέτης τους, τις τράπεζες που λειτουργούν στα κατεχόμενα.

ΚΟΤΖΙΑΣ: Πιθανόν το δεύτερο ήμισυ Μαρτίου η Διάσκεψη

«Ναι, πιθανόν να έχουμε στο δεύτερο ήμισυ του Μαρτίου συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, όσον αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς αναφορικά με τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Σημείωσε δε ότι οι επαφές του με τον κ. Άιντα «έχουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και διαρκούν πολλές ώρες».

Σημείωσε όμως ότι στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. δεν έγινε συζήτηση «ούτε για Τουρκία ούτε για Αιγαίο».

«Είναι γνωστό ότι έχω χαρακτηρίσει εδώ και ενάμισι χρόνο την Τουρκία ως μια νευρική δύναμη και ανάλογα θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε», είπε ο κ. Κοτζιάς. «Ούτε να παραβλέπουμε και να μην παίρνουμε μέτρα που να παρεμποδίζουν την εκδήλωση αυτής της νευρικότητας, αλλά ούτε και να υπερβάλλουμε εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές νευρικές κινήσεις της Τουρκίας έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της και την εσωτερική αντιπαράθεση», κατέληξε.

Σύγκληση σύσκεψης με αρχηγούς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου. Θα τους ενημερώσει για τα όσα διαδραματίσθηκαν από τη Διάσκεψη στη Γενεύη και εντεύθεν. Δηλαδή, για το Μοντ Πελεράν ( συνάντηση τεχνοκρατών) καθώς και για τη συμφωνία ( Αναστασιάδη και Ακιντζί) για τη σύγκληση νέας Διάσκεψης εντός Μαρτίου.

Ο νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Τουρκία;

Είδηση που μεταδόθηκε στην Τουρκία από την Μιλλιέτ αναφέρεται σε επίσκεψη στην Άγκυρα του νέου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, που χρονικά τοποθετείται στις 10 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζήσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα είναι, όπως μεταδίδεται και το Κυπριακό καθώς επίσης και ζητήματα της ευρύτερης περιοχής (μεταναστευτικό, συριακό κλπ).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: