Κύπρος και Θράκη, το επόμενο βήμα: Πορεύονται παράλληλα και αλληλέγγυα στην ιστορία




Γράφει ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης

Θράκη και Κύπρος πορεύονται παράλληλα και αλληλέγγυα στη διαχρονική ιστορία του Ελληνισμού, και παρότι βρίσκονται τόσο μακριά γεωγραφικά, είναι τόσο κοντά ψυχικά.

Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι εποχές σ’ αυτά τα δύο άκρα του Ελληνισμού δεν διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά συνυπάρχουν. Ζουν και προσδιορίζουν τη μοίρα των ανθρώπων. Η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών, γλωσσών, θρησκειών, η γεωπολιτική υπεραξία που τις καθιστά συχνά στόχο διεθνών συμφερόντων, αλλά και η ακριτική λεβεντιά που τις κρατά όρθιες τις συνέχει και τις ενώνει. Όταν η Κύπρος βίωσε την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Θράκη πρώτη άπλωσε αδελφικό χέρι, στέλνοντας τα παιδιά της να πολεμήσουν, φιλοξενώντας τους πρόσφυγες και ανοίγοντας τις πόρτες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για υπότροφους από τα κατεχόμενα που διέπρεψαν.

Σήμερα που η Μεγαλόνησος αναζητά τον βηματισμό για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, έχοντας βγει από την οικονομική κρίση, η Θράκη αγωνιά για το μέλλον της. Βλέπει τη δημογραφική της απογύμνωση και τη ραγδαία ανατροπή της πληθυσμιακής ισορροπίας μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Μια ανατροπή που υπονομεύει τη δίκαιη και ισόρροπη κοινοβουλευτική και αυτοδιοικητική της εκπροσώπηση, που ανοίγει απαράδεκτες ορέξεις στον νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με θράσος αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, που κλονίζει το μοντέλο της ανοιχτής κοινωνίας που όλοι μαζί οικοδομήσαμε και αφήνει αναξιοποίητα τα φυσικά και επίκτητα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα ως πύλης αλλά και ως γέφυρας της Ευρώπης προς την ανατολή.

Αυτή η αγωνία αλλά και η πίστη μου στις δυνατότητες της ιδιαίτερής μου πατρίδας, που την υπηρετώ κοινοβουλευτικά τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και το χρέος μου απέναντι στον Ελληνισμό, με οδήγησε στο να γράψω το βιβλίο «Θράκη: το επόμενο βήμα…» των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ, αγνοώντας το πολιτικό κόστος.

Στόχος μου να ενημερώσω, να προβληματίσω, να προτείνω και κυρίως να αφυπνίσω το εθνικό κέντρο που συνήθως αδιαφορεί, δεν προβλέπει αλλά ακολουθεί τα γεγονότα.

Και βέβαια, το καλύτερο ακροατήριο για την παρουσίαση αυτού του βιβλίου, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον βασανισμένο αλλά ικανό και περήφανο Ελληνισμό της Κύπρου.

Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου που υπηρετώ ως δάσκαλος το τελευταίο διάστημα και υπό την ευγενική αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Δημήτριου Συλλούρη, θα μας δοθεί η δυνατότητα στις 13 Φεβρουαρίου να φέρουμε κοντά τα δύο άκρα του Ελληνισμού ώστε Θράκη και Κύπρος, διδασκόμενες η μία απ’ τα πάθη και τα λάθη της άλλης, να ενώσουν τις δυνάμεις, τον νου και την ψυχή τους σε μια πορεία προς το μέλλον, που θα αποκαθιστά την εθνική αυτοπεποίθηση και θα επαναφέρει τον Ελληνισμό σε διεθνείς θετικά πρωταγωνιστικούς ρόλους.

  • Πρώην υπουργός της Ελλάδας και τέως βουλευτής Ροδόπης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: