Υπάρχει χάσμα μεταξύ του νέου Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες και του Άιντα; Έτσι φαίνεται…




Του Πανίκου Παναγιώτου

Διαφορετική αντίληψη στη διαχείριση του Κυπριακού μεταξύ του Αντόνιο Γκουτέρες και του ειδικού συμβούλου του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, διαπιστώνουν διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως εκτιμούν, ο κ. Γκουτέρες έδειξε να έχει διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τη βιασύνη που διακρίνει τον κ. Άιντα, αλλά και σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους του ΟΗΕ.

Με την τοποθέτησή του στη Γενεύη, ο νέος Γενικός Γραμματέας θέλησε να δώσει το δικό του στίγμα στις από εδώ και πέρα ενέργειες του οργανισμού.

«Δεν μπορείς να αναμένεις θαύματα ή άμεσες λύσεις» τόνισε ο κ. Γκουτέρες, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αναζητούμε μια γρήγορη λύση. Αναζητούμε μια σταθερή και βιώσιμη λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία και για τις κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα εργαστούμε για όσο διάστημα χρειάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Οι ίδιοι διπλωμάτες διατυπώνουν την άποψη ότι ο κ. Γκουτέρες φαίνεται ότι σε πρώτη φάση θα επιδιώξει να «οριοθετήσει» τις κινήσεις του κ. Άιντα και θα θελήσει να βλέπει ο ίδιος την «πλήρη εικόνα» ώστε να έχει καλύτερη επίγνωση της πραγματικότητας.

Ο νοών νοείτω…

  • Ο Πανίκος Παναγιώτου είναι ανταποκριτής της εφημερίδας Φιλελεύθερος στον ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: