Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό, η ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του Τύπου σήμερα.

Αναφορές γίνονται επίσης, μεταξύ άλλων, στα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες έξω από τη Βουλή κατά τη διαμαρτυρία μαθητών για τη μεταρρύθμιση στην παιδεία, στις απολύσεις εργαζομένων στο λιμάνι Λεμεσού, στο ΓΕΣΥ και στο Brexit.

Η “Αλήθεια” με τίτλο “Η ώρα των αποφάσεων” γράφει στο κύριο της θέμα για αξιολόγηση του πλαισίου εργασίας των τεχνοκρατών και διαβουλεύσεις για τη Διάσκεψη για την Κύπρο, που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα στο Κυπριακό. Αλλού γράφει για χούλιγκαν από τα σχολεία και αναφέρεται σε πρωτοφανή επεισόδια χθες έξω από τη Βουλή όπου μαθητές έριξαν εναντίον αστυνομικών πέτρες, μπουκάλια και φωτοβολίδες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος δήλωσε πως θα βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτός που θα στηρίξει ο ίδιος.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Ο πλανήτης στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ” αναφέρεται στο κύριό της θέμα στην ορκωμοσία χθες του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε ότι η Αμερική θα αρχίσει ξανά να κερδίζει. Αλλού γράφει ότι έρχεται κρίσιμη εβδομάδα για το Brexit εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου για το κατά πόσο η Βρετανίδα Πρωθυπουργός μπορεί να αρχίσει τη διαδικασία χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό βρίσκονται σε πορεία λαθροβίωσης, και πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερωθεί σήμερα από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για τα πεπραγμένα στο Μοντ Πελεράν.

“Ο Φιλελεύθερος” με τίτλο “Κάνουν `ταμείο` για Πελεράν” γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι θα γίνουν σήμερα χωριστές αξιολογήσεις στις δύο πλευρές για τα αποτελέσματα των συζητήσεων των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν, που επιβεβαιώνουν το χάσμα απόψεων και προσθέτει ότι οι τεχνοκράτες αποφάνθηκαν ότι δεν μπορούσαν να αποφασίσουν και να δεσμευθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άσχημη τροπή πήρε η εκδήλωση διαμαρτυρίας των μαθητών χθες έξω από τη Βουλή, ενώ η αστυνομικός που προέβη σε άσεμνες χειρονομίες απέναντι στους μαθητές τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Αλλού αναφέρεται σε “γκάφα ολκής από το Υπουργείο Γεωργίας” που, όπως γράφει, έστειλε επιστολή στη Βόρεια Κορέα για εξαγωγές εσπεριδοειδών, την ώρα που εναντίον της Πιονγιάνγκ υπάρχει εμπάργκο από την ΕΕ από το 2006.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Η μη λύση συμβιβασμός με την κατοχή” γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι την αντίδραση του ΑΚΕΛ προκάλεσαν οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για το ότι είναι προτιμότερη η μη λύση παρά μια κακή λύση. Αλλού γράφει ότι μετά τις 28 Ιανουαρίου δεκάδες εργαζόμενοι δεν θα ξαναπεράσουν την πύλη του λιμανιού Λεμεσού, αφού θα περάσουν στην ανεργία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ανατροπή συμφωνηθέντων και σε έντονες αντιδράσεις για την ίση αναλογία συνεισφοράς εργοδοτών και εργαζομένων για το ΓΕΣΥ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Πρώτα η Αμερική στην εποχή Τραμπ” αναφέρεται, στο κύριο της θέμα, στην ομιλία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του, στις συλλήψεις διαδηλωτών εναντίον του και στις ανησυχίες άλλων χωρών για την προεδρία Τραμπ. Αλλού γράφει ότι άσχημη τροπή πήρε η διαμαρτυρία μαθητών χθες έξω από τη Βουλή για τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στην Πάφο δουλεύουν νυχθημερόν για να τελειώσουν τα έργα που έμειναν πίσω λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας.

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: