Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι κινήσεις της Ελλάδας εν όψει των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, το Κυπριακό, η πρώτη μέρα στο λιμάνι Λεμεσού υπό ιδιωτική διοίκηση και δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με καταγγελίες που του είχε κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους την Τρίτη.

Ασχολούνται επίσης, μεταξύ άλλων, με τη συζήτηση χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον προϋπολογισμό της Cyta, τα τεκταινόμενα στον τομέα της υγείας, τις αντιδράσεις σε σχέση με το διάταγμα Τραμπ για περιορισμό εισόδου σε υπηκόους επτά χωρών στις ΗΠΑ και με τις έρευνες της Αστυνομίας για το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν ξέχασα τις καταγγελίες Χάσικου» ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα γνωματεύσει για το εύρος των αρμοδιοτήτων του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και για τα συμφέροντα γύρω από το σφαγείο Κοφίνου, με εμπλοκή κρατικού αξιωματούχου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πικρές αλήθειες ακούστηκαν χθες στη Βουλή για τη Cyta αλλά και για τη θυγατρική της στην Ελλάδα Cyta Hellas, που δείχνουν ότι χρόνο με το χρόνο τα μερίδια της στην αγορά μειώνονται λόγω του ανταγωνισμού ενώ η Cyta Hellas έχει καταντήσει «μια μόνιμη οικονομική πληγή». Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι η στάση της Τουρκίας έφερε απογοήτευση στο Κυπριακό, αλλά ότι οι δύο ηγέτες επιχειρούν αύριο να αναζωπυρώσουν τη διαδικασία με στόχο να προχωρήσουν τα πράγματα.

«Η Σημερινή« με τίτλο «Σε ετοιμότητα για νέες προκλήσεις» γράφει ότι στενά παρακολουθεί η Αθήνα τις όποιες κινήσεις της Τουρκίας, μετά τη σοβαρή πρόκληση στο Αιγαίο την Κυριακή και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατήγγειλε ότι δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι νομοσχέδιο το οποίο αφορά στα κεφάλαια ασφαλείας, τα οποία θα πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες οδηγείται ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή για ψήφιση. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι συνεχίζεται το κύμα χάους και αντιδράσεων κατά Τραμπ και ότι δεν υποχωρεί ούτε σπιθαμή η Ουάσινγκτον που προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες διεθνώς.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Φιρμάνι στις Βρυξέλλες» ότι επαφές στις Βρυξέλλες πραγματοποιεί σήμερα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με βασικό θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων του την τουρκική αξίωση να ισχύσουν οι 4 ελευθερίες της ΕΕ για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι αυξημένους μισθούς έλαβαν αυτό το μήνα περίπου 55.000 κρατικοί υπάλληλοι και αυξημένες συντάξεις μερικές δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, ότι τερματίστηκε η έκτακτη κλιμακωτή εισφορά 3% και άρχισε η παραχώρηση ετήσιων προσαυξήσεων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις έρευνες για το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας και γράφει ότι ενισχύεται η ανακριτική ομάδα με σκοπό να συμπληρωθούν οι έρευνες το ταχύτερο δυνατό.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Η ιδιωτικοποίηση έφερε υψηλές χρεώσεις» γράφει ότι έναρξη με πολλά προβλήματα, εντάσεις και διαμαρτυρίες που προμηνύουν περαιτέρω κινητοποιήσεις ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που καταγράφηκαν χθες στο λιμάνι Λεμεσού και προσθέτει ότι την ίδια στιγμή αυξήθηκαν οι ταρίφες για τα εμπορευματοκιβώτια και κάνει λόγο για αλυσιδωτές αυξήσεις σε εισαγόμενα προϊόντα και προβλήματα ανταγωνιστικότητας για τις εξαγωγές. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας για την απάμβλυνση των προβλημάτων που μαστίζουν το δημόσιο τομέα της υγείας έμεινα στα χαρτιά και ότι οι γιατροί δίνουν πίστωση χρόνου στον Υπουργό Υγείας μέχρι την Παρασκευή. Αλλού γράφει για νέο σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης στη Cyta και αναφέρεται σε προειλημμένο ξεπούλημα της Cyta Hellas.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Μεταβατικά προβλήματα κατά την αλλαγή στο λιμάνι» γράφει ότι οι μεταφορείς είχαν μεγάλες καθυστερήσεις στο Λιμάνι Λεμεσού, τη Δευτέρα, κατά την πρώτη ημέρα εργασιών του υπό ιδιωτική διοίκηση και εξέφρασαν παράπονα για καθυστερήσεις και πολύπλοκες διαδικασίες. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος υπεραμύνθηκε της ιδέας του για επιβολή φορολογίας για υποστήριξη των προσφύγων. Σε άλλο της θέμα η “CM” γράφει΄ ότι το σύμπαν μπορεί να είναι ένα «πελώριο και περίπλοκο ολόγραμμα» και η αντίληψή μας για τη τρισδιάστατη ζωή μπορεί να είναι μόνο μια ψευδαίσθηση σύμφωνα με θεωρία που εκφράζουν αστροφυσικοί.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 31/01/2017 07:34

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: