Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εναπομείνασες μέρες μέχρι τη διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο και η προετοιμασία της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι το θέμα που κυριαρχεί στον Τύπο σήμερα.

Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία για τετραμερή διάσκεψη για την ενέργεια μετά την Γενεύη με τη συμμετοχή και της Ιταλίας στην ήδη τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς, η συνέχιση του παγώματος προσλήψεων στο δημόσιο, το νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, και οι εξελίξεις μετά την επίθεση στο νυκτερινό κέντρο Ρέινα στην Κωνσταντινούπολη.

Η “Αλήθεια” με τίτλο “ 5 μέρες `ζέσταμα`” γράφει στο κύριο της θέμα ότι από σήμερα εισερχόμαστε στην τελική ευθεία προετοιμασίας των συνομιλιών της Γενεύης σε διάφορα επίπεδα εντός και εκτός Κύπρου. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει σύντομα νομοσχέδιο για επ` αόριστον πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θετικές είναι μεν ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ στο νέο σύστημα αξιολόγησης, αλλά επιφυλάσσονται.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Τετραμερής για East Med μετά τη Γενεύη” αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι στο ίδιο τραπέζι για την ενέργεια θα παρακαθίσουν Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος και Ισραήλ με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου να βλέπει προς την Ευρώπη και να κάνει δεύτερες σκέψεις για την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι επισήμως νέος ΓΓ του ΟΗΕ είναι ο Αντόνιο Γκουτέρες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ανέλαβαν καθήκοντα οι νέοι Δήμαρχοι.

“Ο Φιλελεύθερος” με τίτλο “Μεγάλο καλάθι για διαφωνίες” γράφει στο κύριο του θέμα ότι στις συνομιλίες για το Κυπριακό παραμένουν σημαντικές διαφορές σε όλες τις πτυχές, δυσκολεύοντας τις συζητήσεις στη Γενεύη και προσθέτει ότι ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη υπάρχουν δύο σενάρια για δικαστική εξουσία. Αλλού γράφει για διασύνδεση συνταξιοδοτικού με το προσδόκιμο της ζωής για όλους τους μισθωτούς. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επίθεση στο Ρέινα της Κωνσταντινούπολης και γράφει ότι οι συγγενείς των θυμάτων είναι απαρηγόρητοι και πως ο δολοφόνος πήγε πεζός στο νυχτερινό κέντρο.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Σε τρία επίπεδα η προετοιμασία για τη Γενεύη” αναφέρεται στο κύριο της θέμα στις δηλώσεις χθες του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και σημειώνει τις συναντήσεις εντός της εβδομάδας μεταξύ των διαπραγματευτών και των ηγετών, προσθέτοντας ότι ο ΠτΔ ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο την Πέμπτη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αναμένεται αύριο η υπογραφή μεταξύ κυβέρνησης – συντεχνιών της συμφωνίας πλαίσιο για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους Ημικρατικούς. Αλλού γράφει για σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή Κούκλια – Παλαίπαφος, όπου ανακαλύφθηκε φρούριο με πύργους.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Ο Πρόεδρος περνά στην επίθεση” γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποκλείει τις εγγυήσεις εάν εξαρτώνται από λογική ημερομηνία λήξης. Αλλού αναφέρεται στο προσφυγικό κύμα στη Μεσόγειο και δημοσιεύει φωτογραφία από την διάσωση ενός μικρού παιδιού από την Αφρική από τον ιδρυτή μιας ισπανικής ΜΚΟ και της ομάδας του που έσωσαν 112 άτομα που επέβαιναν σε βάρκα με πορεία εκτός ελέγχου βόρεια των ακτών της Λιβύης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ένας Τούρκος σχεδιαστής μόδας επρόκειτο να απελαθεί από τα κατεχόμενα λόγω σχολίων του εναντίον του Ερντογάν στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά που μετέδωσε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: