Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό, οι συνομιλίες της Γενεύης και η διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου κυριαρχεί και σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, υπό το φως και της πρώτης συνάντησης των ηγετών για το νέο χρόνο.

Η “Αλήθεια” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Οργασμός διεργασιών ενόψει της Γενεύης” και αναφέρει ότι Αθήνα και Λευκωσία ξεκίνησαν έντονη διπλωματική προσπάθεια και ότι σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για την Κύπρο μεταβαίνει στην Αθήνα και αύριο στην Τουρκία. Αλλού αναφέρεται σε ‘αήθη’ επίθεση κατά του ΠτΔ από τον Μητροπολίτη Πάφου ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε ομιλία στην Ιερά Σύνοδο έκανε λόγο για δείπνο προδοσίας και μίλησε με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Η “Α” επίσης αναφέρεται στην μεταφορά από τα κατεχόμενα στην Τουρκία του γνωστού σχεδιαστή Σανσάλ ο οποίος καταφέρεται εναντίον του Ερντογάν.

“Θολό Τοπίο ακόμη η σύνθεση της Διάσκεψης” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Σημερινής” που αναφέρει πως αδιευκρίνιστο παραμένει το ουσιωδέστερο στοιχείο της Διάσκεψης, δηλαδή η σύνθεσή της ενώ αναφορά γίνεται στην τοποθέτηση του νέου ΓΓ ότι είναι έτοιμος να στηρίξει την προσπάθεια με όποιο τρόπο μπορεί. Σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλεται το θέμα της επιστολής της Επιτρόπου Διοίκησης και του Αντιπροσώπου της Υπάτης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες για τις συνθήκες κράτησης στο κέντρο υποδοχής Κοφίνου. Επίσης η “Σ” αναφέρεται στην ανάληψη από την Πάφο και την πόλη Αάρχους της Δανίας του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.

Υπό τον τίτλο “Στον χορό οι εγγυήτριες” ο “Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριό του θέμα ότι έντονη κινητικότητα παρουσιάζεται στο τρίγωνο Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα ενόψει της διάσκεψης στις 12 του μήνα και ότι επαφές πραγματοποιεί ο Εϊντε με Κοτζιά, Ντάνκαν και με αξιωματούχους στην Αγκυρα. Αλλού γράφει για Υπαστυνόμο της Πυροσβεστικής εναντίον του οποίου διεξάγεται διοικητική έρευνα γιατί προήγαγε τον εαυτό του σε ανώτερο υπαστυνόμο με τρίτο αστέρα. Επίσης ο “Φ” αναφέρεται σε εκτόξευση των πωλήσεων ακινήτων κατά 43% το 2016.

“Αξιοποίηση περιθωρίων για συμφωνία” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η “Χαραυγή” που αναφέρεται στην ομιλία χθες του ΓΓ του ΑΚΕΛ κατά την κοπή της βασιλόπιττας της ΚΕ, ο οποίος είπε ότι το Κυπριακό εισέρχεται στην πλέον καθοριστική φάση και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβάλλεται να λειτουργήσει χωρίς λάθη και συλλογικά. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει πως μέχρι τον Μάρτιο θα υπάρξουν αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού. Επίσης η “Χ” αναφέρει ότι υπογράφεται σήμερα η συμφωνία-πλαίσιο για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο, ημιδημόσιο τομέα και στην ΤΑ.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο στο κύριο θέμα “Τέλος στις παγοποιήσεις μισθών στον ημικρατικό τομέα” αναφέρεται στην συμφωνία για παραχώρηση αυξήσεων στους μισθούς των υπαλλήλων των ημικρατικών οργανισμών που υπογράφεται σήμερα με τις συντεχνίες. Σε άλλο θέμα αναφορά γίνεται στην αύξηση των αστυνομικών περιπολιών λόγω γιορτών και στις δηλώσεις του αρμοδίου Υπουργού ότι τα μέτρα δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία στο κοινό. Επίσης σε άλλο ρεπορτάζ αναφορά γίνεται στην υπόθεση του Τούρκου σχεδιαστή Σανσάλ και στις αντιδράσεις εναντίον του στην Τουρκία.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” με τίτλο στο κύριο θέμα “Η ΑΤΑ κρίνει την εργατική ειρήνη” γράφει πως κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για τις εργασιακές σχέσεις και ότι ορατός είναι ο κίνδυνος για απεργίες αν δεν υπάρξει συμφωνία εργοδοτών και συντεχνιών. Αλλού αναφέρει πως εκ νέου τρέχει η διαδικασία για πώληση της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας αφού απέτυχε η πρώτη προσπάθεια. Επίσης αναφορά γίνεται στις αγορές Τ/κ με κάρτες στις ελεύθερες περιοχές οι οποίες ανέρχονται στα 26 εκατομμύρια για πέρσι.

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: