Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό και ειδικότερα η ολοκλήρωση των συνομιλιών των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης, μεταξύ άλλων, η επίσκεψη Παυλόπουλου στην Κύπρο, η ορκωμοσία Τραμπ, οι δηλώσεις ΥΠΕΣ για τους εικονικούς γάμους, το ΓεΣΥ, η διαπραγμάτευση της Τράπεζας Κύπρου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η “Αλήθεια΄” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Η σκυτάλη τώρα στους πολιτικούς” και γράφει πως οι τεχνοκράτες ολοκλήρωσαν με επιτυχία το έργο τους και τις επόμενες μέρες καθορίζεται ημερομηνία για την Διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο. Αλλού αναφέρει πως ο Ελληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε χθες πως υπάρχει αρραγής ενότητα όσο ποτέ άλλοτε μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης η “Α” αναφέρεται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε για υπό κάλυψη αστυνομικούς που θα διερευνούν σοβαρές υποθέσεις και θα έχουν δεύτερη ταυτότητα, διαβατήριο και πιστοποιητικό γεννήσεως.

“Κρύα σούπα σέρβιραν οι τεχνοκράτες” γράφει στο κύριό της θέμα η “Σημερινή” που αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά έθεσε στο τραπέζι μεταξύ άλλων τέσσερα ερωτήματα τα οποία θα κληθεί να απαντήσει σε πολιτικό επίπεδο η ε/κ πλευρά. Αλλού αναφέρει πως η Τράπεζα Κύπρου ξεκίνησε με κέρδη στο Χρηματιστήριο στο Λονδίνο, καθώς η μετοχή της έκλεισε στο LSE στα 3,35 ευρώ με άνοδο 4% και στο ΧΑΚ στα 3,30 ευρώ με κέρδη 2,48%. Η “Σ” προβάλλει επίσης τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι κάθε χρόνο θα γίνεται επικαιροποίηση των στοιχείων του ΓεΣΥ.

Στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο “Δεν…έλιωσαν τον πάγο” ο “Φιλελεύθερος” αναφέρει ότι οι τεχνοκράτες ολοκλήρωσαν νωρίτερα τις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν, ότι η διαδικαστική φόρμουλα δεν απέδωσε και ότι ο ΟΗΕ διατηρεί εν ζωή τη διαδικασία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Υπουργός Ενέργειας σε συνάντηση με την ΑΗΚ έλαβαν αποφάσεις για τους θερμοσυσσωρευτές σε σχέση με τις νέες διατιμήσεις. Επίσης ο “Φ” γράφει ότι η κεντρική Ιταλία έχει γονατίσει από το συνδυασμό Εγκέλαδου – κακοκαιρίας και αναφέρεται σε παγίδα θανάτου μέσα στο ξενοδοχείο στην ορεινή Φαριντόλα.

“Η σκυτάλη επιστρέφει πίσω στους ηγέτες” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Χαραυγής” που αναφέρει ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν και η δική μας πλευρά τοποθετήθηκε σε όλα τα ερωτήματα, ενώ η Τουρκία περιορίστηκε σε προφορικές παρατηρήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει πως αχρείαστη μελέτη για το ΓεΣΥ κοστίζει μισό εκατομμύριο ευρώ και ότι το ΥΠΟΙΚ έκοψε και έραψε τις απαιτήσεις του διαγωνισμού σε μέτρα συγκεκριμένου προσφοροδότη. Επίσης η “Χ” προβάλλει τη διαμαρτυρία των μαθητών σήμερα έξω από την Βουλή για τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων.

“Θα εξαλείψω τους εικονικούς γάμους” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της αγγλόγλωσσης ‘’Cyprus Mail’’ που προβάλλει τις δηλώσεις του ΥΠΕΣ ότι το φαινόμενο έλαβε μεγάλες διαστάσεις και πρέπει να τερματιστεί. Αλλού αναφέρεται στην είσοδο της Τράπεζας Κύπρου στο χρηματιστήριο στο Λονδίνο. Επίσης αναφέρει ότι οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν ολοκληρώθηκαν μια μέρα νωρίτερα και προβάλλει τη γραπτή δήλωση Εϊντε.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” με τίτλο στο κύριο θέμα “Αναμμένες παραμένουν οι μηχανές” γράφει ότι έγγραφο των ΗΕ θα καταγράψει τις συγκλίσεις και διαφωνίες στο Μοντ Πελεράν. Επίσης προβάλλεται η επίσκεψη Παυλόπουλου και οι δηλώσεις του για την ενότητα μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας. Αλλού προβάλλει τη συνέντευξη του Επιτρόπου Νάβρατσιτς στο ΚΥΠΕ για τις επιδόσεις των μαθητών.

Η “Γνώμη” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Προκλητική ανοχή στους ακροδεξιούς” και αναφέρει ότι υπάρχει ανοχή από την ηγεσία του ΔΗΣΥ και τους Υπουργούς του στις προβοκατόρικες ενέργειες με στόχο τη διαδικασία αναζήτησης λύσης. Επίσης γράφει ότι το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει δική του πρόταση για τη διεθνή διάσκεψη στηριγμένη στις συνεδριακές του αποφάσεις. Επίσης αναφέρει ότι οι οίκοι αξιολόγησης Μοody’s και Standard and Poor’s πληρώνουν τις εσφαλμένες τους εκτιμήσεις για το ρόλο τους στην οικονομική κρίση.

Η “Κύπρος” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Σύναξη εμπειρογνωμόνων με χαμηλές προσδοκίες” αναφέρεται στις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν και στην έκκληση του ΠτΔ για ενότητα στο εσωτερικό. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι δεκάδες χιλιάδες προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη. Αλλού προβάλλει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Το “Κυπριακό Ποντίκι” στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο “Αυτά έγιναν στη Γενεύη” και προβάλλει αφιέρωμα για το παρασκήνιο της Γενεύης, τι διαμείφθηκε και για την οργή, όπως αναφέρει, Κοτζιά κατά Αβέρωφ και Αντρου. Αλλού, στις εσωτερικές σελίδες, αναφέρει πως κατατέθηκαν κανονισμοί για την διαβάθμιση απόρρητων εγγράφων της ΚΥΠ. Επίσης προβάλλεται η τραγωδία στην Ιταλία όπου χιονοστιβάδα καταπλάκωσε μικρό ξενοδοχείο με δεκάδες νεκρούς.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Weekly’’ με τίτλο “Η απάτη με τα φάρμακα” γράφει στο κύριό της θέμα ότι στην Κύπρο τα φαρμακεία έχουν περιθώριο κέρδους έως και 30% και ότι οι Κύπριοι πληρώνουν πολύ ακριβά τα φάρμακα. Αλλού γράφει ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των συζητήσεων στο Μοντ Πελεράν και καταγράφηκαν ερωτήματα. Επίσης αναφέρεται στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ σήμερα.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/01/2017 07:34

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: