Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η ένταση στο Αιγαίο από την παρουσία τουρκικής πυραυλάκατου στα Ίμια, οι κινήσεις στο Κυπριακό από διεθνείς παίκτες και τα μέτρα Τραμπ για απαγόρευση εισόδου πολιτών από 7 χώρες κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η τελετή έναρξης για την πολιτιστική πρωτεύουσα «Πάφος 2017», το νέο καθεστώς στο Λιμάνι Λεμεσού και η συζήτηση των προϋπολογισμών ΑΤΗΚ και ΑΗΚ.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Παίζουν με τη φωτιά», γράφει ότι μετά τις φραστικές απειλές κατά της Ελλάδας, η Τουρκία πέρασε στη φάση των ανοιχτών προκλήσεων και των «επικίνδυνων παιχνιδιών» στο Αιγαίο, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Ακόμη, η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζου Τσελεπή, ο οποίος λέει ότι η Τουρκία ανοίγει τελευταία στιγμή τα χαρτιά της. Αλλού γράφει ότι 20 δισ. ευρώ είναι το «μέρισμα της ειρήνης».

Η «Σημερινή» γράφει στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «Ένταση στο Αιγαίο», ότι ανήμερα της επετείου από τη συμπλήρωση 21 ετών από την κρίση των Ιμίων επέλεξαν οι Τούρκοι, προκειμένου να δημιουργήσουν επεισόδιο, ενώ στο τουρκικό πλοίο επέβαινε ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Επίσης γράφει ότι με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του «Πάφος 2017». Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζητά σήμερα τους προϋπολογισμούς ΑΤΗΚ και ΑΗΚ.

«Δεν ακούει κανένα η Άγκυρα» τιτλοφορεί ο «Φιλελεύθερος» το πρώτο του θέμα και γράφει ότι κινητικότητα στο Κυπριακό επιχειρούν να προκαλέσουν διεθνείς παίκτες με παρεμβάσεις προς την Άγκυρα, όπως η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι το περασμένο Σάββατο και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που μεταβαίνει την ερχόμενη Πέμπτη. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι μάστιγα έχουν καταντήσει οι κλοπές στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΡΙΚ. Ακόμη, γράφει για νέο καθεστώς στο Λιμάνι Λεμεσού, που λειτουργεί πλέον υπό τη διαχείριση τριών ιδιωτικών κοινοπραξιών.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Διεθνής σάλος από ξενοφοβικά μέτρα Τραμπ» γράφει στο κύριο θέμα της ότι παγκόσμια οργή έχει προκληθεί για το αντιπροσφυγικό διάταγμα Τραμπ, με δυναμικές διαδηλώσεις, αγανάκτηση ατόμων που τέθηκαν υπό κράτηση σε αεροδρόμια, αλλά και αντιδράσεις ξένων ηγετών. Σε άλλο θέμα γράφει για ολοζώντανες μνήμες από το μεταλλείο «Μαυροβούνι» και τους κοινούς αγώνες Ε/κ και Τ/κ εργατών, παραθέτοντας και φωτογραφία από όσους το επισκέφτηκαν χθες στη Λεύκα. Αναφέρεται επίσης σε άρση της διάκρισης για όσους δεν εντάχθηκαν στην ειδική διατίμηση 08 της ΑΗΚ, εφόσον πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/01/2017 07:19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: