«Εποικοδομητική ασάφεια», το όπλο του ισχυρού: Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τα λάθη Αναστασιάδη




Του Νικόλα Παπαδόπουλου*

Μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της προδιαγραφόμενης λύσης είναι η ασάφεια και αοριστία πολλών προνοιών, μάλιστα και εκείνων στις οποίες σημειώθηκε σύγκλιση. Βεβαίως, η σύγκλιση σημειώθηκε ακριβώς εξ αιτίας αυτής της σκόπιμα ασαφούς και αόριστης διατύπωσης, η οποία δημιουργεί μεν σύγχυση στον αντικειμενικό ερευνητή, αλλά επιτρέπει στα μέρη να προβαίνουν σε ερμηνείες κατά πώς τα βολεύει.

Πρόκειται για την περιβόητη «εποικοδομητική ασάφεια» (constructive ambiguity), η οποία χρησιμοποιήθηκε και στο παρελθόν σαν πολύτιμο εργαλείο από τους διπλωμάτες της βρετανικής αυτοκρατορίας και το οποίο συνίσταται σε σκόπιμες ασαφείς και διφορούμενες διατυπώσεις, ιδίως εκεί που υπήρχε αμφισβήτηση ή διαμάχη, η οποία δεν επέτρεπε την επίτευξη συμφωνίας.

Αυτή την εποικοδομητική ή δημιουργική ασάφεια, εισήγαγε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο λόρδος Hannay, συντάκτης και των Σχεδίων Ανάν, για να παρακάμπτονται οι αξεπέραστες διαφορές και διαφωνίες των μερών. Εκεί, όπου δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση, επιστρατεύεται μια περίτεχνη διπλωματική διατύπωση, η οποία επιτρέπει στην κάθε πλευρά να προβαίνει σε διαφορετική ανάγνωση και ερμηνεία, ανάλογα με το τι επιδιώκει, την συμφέρει, την βολεύει…

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

  • O Νικόλας Παπαδόπουλος είναι πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: